Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2010,
11.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 12. 2010, 11.12

7 let, 2 meseca

V Merkurju podpis kreditne pogodbe pričakujejo v teh dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je tudi celovška Hypo banka v petek pristala na enake pogoje kreditiranja Merkurja kot ostalih deset bank, v podjetju čakajo pisno potrditev ustnega dogovora.

V prihodnjih dneh naj bi sledil podpis kreditne pogodbe za 35 milijonov evrov. Preostalih pet, od prvotno načrtovanih 40 milijonov evrov posojila, pa v Merkurju ne potrebujejo.

Enak kredit in enaki pogoji Uprava Merkurja je v petek s Hypo Alpe Adria Bank sklenila ustni dogovor, da tudi omenjena banka pristopi k enakemu kreditu in pod enakimi pogoji kot ostale banke. "Zdaj čakamo, da od uprave Hypo banke iz Celovca dobimo pisno potrditev tega dogovora," so pojasnili v Merkurju, kjer bodo kreditno pogodbo preverili tudi nadzorni svet, upniški odbor, upravitelj prisilne poravnave in kranjsko sodišče.

Nadzorni svet je sicer prav tako kot upniški odbor že novembra potrdil osnutek pogodbe in če se vsebina pogodbe ne bo spremenila, bosta oba organa samo še preverila skladnost pogodbe s predstavljenim osnutkom. S pogoji, ki so jih dale banke, in kreditno pogodbo, se mora seznaniti tudi upravitelj prisilne poravnave Ladislav Hafner, ki je pojasnil, da on in upniški odbor podata mnenje, sodišče pa na tej podlagi tudi soglasje za sklenitev pogodbe.

Hafner meni, da bo v nekaj dneh Merkur lahko podpisal pogodbo, podobna pričakovanja pa ima tudi uprava nakelskega trgovca, kjer se podpisa pogodbe nadejajo v naslednjih dneh, najverjetneje v Ljubljani. Šele po tem bo znano, kdaj bodo 35 milijonov evrov likvidnostnega kredita v Merkurju lahko črpali in ga namenili za nabavo novih izdelkov in za stroške, povezane z njo tako v maloprodaji kot v veleprodaji.

Kredita za pet milijonov evrov manj Kredita je sicer za pet milijonov evrov manj, kot ga je predvideval načrt finančnega prestrukturiranja in prisilne poravnave Merkurja, saj so nekatere tuje banke izstopile iz konzorcija in niso bile pripravljene pomagati s financiranjem. Vendar so v podjetju sedaj prepričani, da dodatnih pet milijonov evrov, ki so jih nameravali pridobiti od dobaviteljev, niti ne bo potrebnih, če se bodo nadaljevale trenutne razmere, v katerih se je likvidnost Merkurja povečala.

Eden ključnih elementov reševanja Merkurja Premostitveni kredit je eden ključnih elementov reševanja Merkurja. "Brez tega lahko takoj zaključimo zgodbo," je ocenil Hafner in dodal, da bil pomen bilateralno dogovorjenega kratkoročnega šestmesečnega kredita, ki ga je prvotno Merkurju namenila Hypo banka, vprašljiv.

Vendar kljub pojasnilom uprave Merkurja, da je s Hypo banko sklenjen ustni dogovor o dolgoročnem kreditiranju, so na banki ponovno pojasnili, da so odobrili 4,4 milijona evrov kredita z ročnostjo šestih mesecev. "Po šestih mesecih se bomo odločili, ali ga bomo podaljšali ali ne," je v odgovor na vprašanja zapisal predstavnik za odnose z javnostjo Dominic Köfner.

Predsednik uprave: Kredit bo petleten Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je ob tem zagotovil, da bo kredit petleten, vendar pa bo bančni sindikat čez šest mesecev opravil skrbno presojo izpolnjevanja pogodbenih obveznosti. "V primeru, da jih podjetje ne bo izpolnjevalo, lahko banke kredit predčasno odpokličejo," je dejal Pesjak.

Prioriteta iskanje trajne rešitve za podjetje Kot so povedali v Hypo banki, bodo prihodnjih šest mesecev pozorno spremljali, ali uprava Merkurja dosega kratkoročne in srednjeročne cilje. Prav tako pomembna za vse sodelujoče banke pa bo podpora s strani slovenske vlade in javnega sektorja, so dodali v celovški banki, kjer zagotavljajo, da se zavedajo pomena Merkurja za Slovenijo. Zato je tudi njihove prioriteta iskanje trajne rešitve za podjetje.

Naslednji pomemben korak pri reševanju podjetja je pretvorba dela terjatev v kapital, za katerega naj bi upniki kazali kar precej interesa. Tudi tu bo vloga Hypo banke precejšnja, saj je po zaplembi zastavljenih Merfinovih delnic Merkurja s četrtinskim deležem največja lastnica nakelskega podjetja. Dokapitalizacijska skupščina bo 10. januarja, nadzorni svet pa bo gradivo zanjo predvidoma pripravil na seji 23. decembra.

Ne spreglejte