Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
27. 9. 2016,
15.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Slovenska turistična organizacija Ljubljana Slovenija turizem zeleni turizem trajnostni razvoj Maja Pak Turizem Ljubljana Petra Stušek Eva Štravs Podlogar Zdravko Počivalšek ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Torek, 27. 9. 2016, 15.46

6 let, 6 mesecev

Mednarodna konferenca Global Green Destinations Day

V Ljubljani največji svetovni dogodek trajnostnih destinacij doslej

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
GGDD

Ljubljana, ki je letošnja Zelena prestolnica Evrope, danes in jutri gosti mednarodno konferenco Global Green Destinations Day (GGDD). Prvi dan nosi svojo simboliko, saj je prav danes svetovni dan turizma.

Med udeleženci, zbralo se jih je okrog 350 s skoraj vseh naseljenih celin sveta, so tudi predstavniki Svetovne turistične organizacije (UNWTO), Svetovnega potovalnega in turističnega sveta (WTTC), Združenja organizatorjev športnih in aktivnih potovanj (ATTA), največjega britanskega potovalnega združenja in združenja turističnih agencij (ABTA).

Največji svetovni dogodek svoje vrste do zdaj

Na dnevnem redu konferenčnega dela mednarodnega srečanja o zelenih destinacijah, dogodek namreč spremljajo tudi delavnice, so teme, kjer se srečujejo turizem in skrb za okolje, ob tem pa udeleženci izmenjujejo izkušnje in primere dobre prakse. Ta dogodek je po množičnosti, zatrjujejo organizatorji, največja svetovna konferenca trajnostnih destinacij do zdaj.

Prav najboljšim domačim in tujim primerom dobre prakse zelenega in trajnostnega turizma bodo na večerni slovesnosti na Ljubljanskem gradu podelili posebne nagrade.

Na konferenci, največji svoje vrste do zdaj, se je zbralo 350 udeležencev z vseh naseljenih celin, razen Južne Amerike. | Foto: Na konferenci, največji svoje vrste do zdaj, se je zbralo 350 udeležencev z vseh naseljenih celin, razen Južne Amerike.

Pristno naravno in kulturno okolje je nedvomna slovenska prednost

Slovenski turizem po podatkih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije ustvari že skoraj 13 odstotkov bruto domačega proizvoda. To nadpovprečno hitro rast slovenskega turizma v zadnjega četrt stoletja minister Zdravko Počivalšek pripisuje tudi zavezi k njegovemu zelenemu in trajnostnemu razvoju.

"Slovenski turizem temelji na načelih trajnostnega razvoja, k temu smo se zavezali že s Strategijo razvoja slovenskega turizma 2012–2016," je ob otvoritvi dogodka povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. "Slovenija je brez dvoma turistična destinacija, katere ena od ključnih konkurenčnih prednosti je ohranjeno pristno naravno in kulturno okolje, ki ga moramo čuvati tudi za prihodnost." Poudarila je še, da trajnostni turizem ne zajema samo zelenega turizma, ampak tudi socialno komponento – turizem za vse.

"Trajnostna usmeritev slovenskega turizma gostom omogoča odlična doživetja"

"Slovenija je v mednarodni strokovni javnosti prepoznavna država, ki dela velike premike na področju razvoja trajnostnega turizma," je povedala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Na STO so lani razvili Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, s katero, kot je povedala Pakova, "vplivamo na varovanje okolja, ohranjanje naših lokalnih posebnosti in na večjo kakovost življenja, turistom pa omogočamo odlična doživetja".

Tudi v Ljubljani je trajnostni turizem vodilo za prihodnost, je povedala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. "Ljubljančani smo ponosni na zeleno dušo mesta in veseli nas, da jo prepoznavajo in cenijo tudi obiskovalci," je še povedala.

Slovenija je ušla apartmanizaciji in invaziji franšiz hitre prehrane

"Slovenija se je usmerila od masovnega turizma, ki ga predstavlja množičen razvoj urbanih naselij ter velikih hotelskih in apartmajskih kompleksov, ki negativno posegajo v pokrajino. Slovenija je tudi ušla invaziji franšiz hitre prehrane. Namesto tega boste tu našli številne vegetarijanske restavracije, ki Slovenijo uvrščajo na drugo mesto po številu tovrstnih restavracij v Evropi," je povedal predsednik mednarodne organizacije Green Destinations (Zelene destinacije) Albert Salman.

"Usmeritev turizma k trajnostnemu delovanju je edini način, da turistična panoga nadaljuje svojo rast in zagotavlja splošno korist," je izpostavil predsednik Sveta za globalni trajnosti turizem (GSTC) in svetovalec Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Luigi Cabrini.

Ne spreglejte