Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 10. 2021,
12.02

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

9

Natisni članek

električna energija Robert Golob GEN-I

Četrtek, 21. 10. 2021, 12.02

2 leti, 6 mesecev

V Gen-I zatrjujejo, da elektrike in plina ne bodo podražili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

9

"Gospodinjstva pri Gen-I so lahko brez skrbi, namreč kljub rastočim cenam na evropskem trgu bodo cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce Gen-I ostale enake," so na današnji novinarski konferenci zatrdili v podjetju Gen-I.

V podjetju Gen-I so se odločili, da kljub ekstremni rasti cen energentov na mednarodnih trgih za gospodinjske odjemalce ne bodo zvišali cen električne energije in zemeljskega plina najmanj do poletja 2022. Poudarili so, da zadnjih pet let pospešeno vlagajo v digitalizacijo poslovanja in zeleno preobrazbo. Prav napredna analitika in digitalni procesi jim omogočajo učinkovito obvladovanje tržnih tveganj in izjemno uspešne nabavne strategije.

Kot so spomnili na današnji novinarski konferenci, že več kot sedem let niso zvišali cen tarif električne energije rednega cenika za gospodinjske odjemalce. Tudi tokrat, v času energetske krize, tako kot v prvem valu epidemije pomladi leta 2020, ko so že pomagali s 15-odstotnim znižanjem cen elektrike, delijo svoje poslovne uspehe z zvestimi odjemalci.

elektrika
Novice Petrol bo dvignil cene elektrike za 30 odstotkov

"Ravno zadnji dogodki na mednarodnih trgih kažejo, da so fosilni viri glavno gonilo rasti cen energentov, ki je svet porinilo v energetsko krizo. To je še en dokaz, da bosta le hitra zelena preobrazba energetike in pospešena gradnja novih brezogljičnih virov omogočili dolgoročno stabilne cene. V Gen-I sprejemamo svoj del odgovornosti, in danes smo predstavili načrt Sončne skupnosti Gen-I, ki bo omogočila samooskrbo tudi tistim gospodinjstvom, ki si ne morejo omisliti lastne sončne elektrarne. Povezali bomo strešne površine in odjemalce širom Slovenije ter zgradili največjo samooskrbno skupnost v državi," je dejal Robert Golob, predsednik uprave GEN-I.

Golob: Odgovornost je na dobaviteljih

Golob vladno odločitev za ponovno regulacijo cen kurilnega olja razume kot sporočilo ljudem, da ta v času kurilne sezone ne bo dovolila, da bi se oderuške cene fosilnih goriv s svetovnih trgov prelile na njih. A ob tem poudarja, da je odgovornost na dobaviteljih.

ogrevanje, radiator
Novice Vlada znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja

"Intervencija države na področju zemeljskega plina in električne energije za gospodinjstva ni potrebna, ker je to odgovornost dobaviteljev," je poudaril Golob.

"Če že, potem naj država pri električni energiji in zemeljskem plinu razmišlja o tem, kako bo pomagala gospodarstvu, ker tam pa mi te možnosti nimamo. Naša odgovornost je do ranljivih, v tem primeru do gospodinjstev, ne pa do celotnega poslovnega sektorja."

Ob tem je opozoril, da so nekateri poslovni odjemalci, čeprav niso iz energetike, špekulirali in so si rekli, da je cena sicer nizka, ampak mogoče bo pa še nižja, in so raje čakali. "Zdaj pa kliče na pomoč državo. Ampak odločitev, da so se znašli v tej situaciji, je vsaj v polovici primerov njihova lastna. Odgovornost pa je 100-odstotno pri njih," je dodal.

Povezani v sončno skupnost do dolgoročno nizkih cen

V družbi GEN-I načrtujejo projekt največje samooskrbne skupnosti v Sloveniji, ki bo v celoti temeljila na gradnji novih obnovljivih virov energije. Že v naslednjem letu bodo po celotni Sloveniji z lastnimi sredstvi zgradili sončne elektrarne s skupno močjo deset megavatov, v treh letih pa načrtujejo izgradnjo kar za 100 megavatov sončnih elektrarn.

kriza, borza
Novice Ves svet se drži za glavo: kje so vzroki in kako hude bodo posledice?

Posamezne panele na teh elektrarnah bo lahko najelo vsako gospodinjstvo v Sloveniji, ki se bo odločilo vključiti v Sončno skupnost GEN-I. S tem si bo lahko zagotovilo zeleno elektriko ob nizkih in predvidljivih stroških za več let naprej. S priklopom prve sončne elektrarne spomladi 2022 bo v skupnost vstopilo prvih 500 članov. Z gradnjo novih sončnih elektrarn bodo v skupnost lahko vstopala nova gospodinjstva, pri čemer bodo imela prednost tista, ki se bodo najhitreje prijavila. Načrtujejo, da bodo na ta način samooskrbo v prihodnjih treh letih omogočili kar 25 tisoč slovenskim gospodinjstvom, so še pojasnili.

Ne spreglejte