Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2018,
6.33

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

6

Natisni članek

NLB prodaja Ljubljanska borza

Sreda, 14. 11. 2018, 6.33

5 let, 5 mesecev

Delnice NLB prvič na londonski in ljubljanski borzi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

6

Delnice NLB so danes začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. S tem se je končala prodaja 65 odstotkov največje banke v državi po metodi IPO. Država je ohranila 35-odstotni delež, med večjimi lastniki pa sta po novem ameriški sklad in EBRD. S tem je Slovenija izpolnila zaveze do Evropske komisije, a ne še v celoti, saj mora še deset odstotkov banke prodati do konca prihodnjega leta.

V uradno kotacijo na londonski borzi so pod imenom NLB uvrščena globalna potrdila o lastništvu (GDR). Gre za prenosljiv vrednostni papir, ki ga izda banka in služi kot nadomestni finančni instrument za delnice nekega tujega podjetja, s katerimi se trguje v tujini. Vsako delnico sestavlja pet GDR. Razpon ponudbene cene v GDR je tako določen pri 10,30 evra.

Na ljubljanski borzi za 1,3 milijona evrov prometa

Na londonski borzi je uvodoma za GDR kar nekaj zanimanja, njihova cena pa se je nekoliko dvignila. Najvišja cena za GDR doslej je dosegla 11,75 evra in je bila s tem približno za 14 odstotkov nad vrednostjo ponudbene cene v IPO, postavljene pri 10,30 evra.

Na Ljubljanski borzi se z navadnimi delnicami, imenovanimi NLBR, trguje v prvi kotaciji. Debitantka se je prvi trgovalni dan odrezala precej dobro, saj je promet dosegel 2,88 milijona evrov, tečaj pa je pridobil 10 odstotkov in se oblikoval pri 56,65 evra. Torej višje od cene, po kateri so se v IPO prodajale delnice NLB, postavljene pri 51,50 evra.

NLB prva slovenska družba s kotacijo na londonski borzi

NLB je postala prva slovenska družba, katere delnice kotirajo na borzi v Londonu, so danes izpostavili v London Stock Exchange. "Današnja kotacija delnic NLB v Londonu, prva s strani slovenskega podjetja, je pomemben mejnik," je dejal izvršni direktor družbe London Stock Exchange Nikhil Rathi.

Analitik Šimnic: Delnica pozitivno sprejeta

Delnica NLB je bila na prvi trgovalni dan na Ljubljanski borzi zvezda dogajanja. "Glede na višino prometa je bila pozitivno sprejeta, skok cene je zaenkrat odtehtal tveganje kupcev v procesu IPO, na drugi strani pa višja cena še ne odganja vlagateljev, ki so zamudili prvo priložnost za nakup," je ocenil Matej Šimnic iz Alte Invest.

"Vsaj nekaj časa bi bilo lahko trgovanje na nekoliko višji ravni, nato pa lahko pričakujemo, da se bodo nivoji umirili," je menil Šimnic. Kolikšna bo cena na dolgi rok, je po njegovem mnenju težko oceniti: "Težko je oceniti investicijski horizont tujih vlagateljev in njihovo kratkoročno reakcijo ob novih prodajah delnic države, verjetno pa bodo v prihodnje pozorni predvsem na poslovanje banke in dividendno politiko. Ob tem vrednotenja dolgoročno ne bi smela bistveno odstopati od primerljivih bank in obeh zavarovalnic na Ljubljanski borzi," napoveduje.

"Za vlagatelje je pomembna predvsem stabilnost cene, za kar pa je nujna zadostna likvidnost. Stabilizacijski mehanizem bi torej moral omogočiti, da se predvsem na Ljubljanski borzi vzpostavi normalna raven delnice in da znotraj dneva ne prihaja do pretiranih odstopanj," je sklenil Šimnic.

Načrti za uvrstitev delnic na Ljubljansko borzo stari več kot 15 let

Uvrstitev delnic NLB na Ljubljansko borzo, za kar so bili načrti že pred 15 leti, je pospremil dogodek s simboličnim zvonjenjem ob začetku trgovanja ob 9.15. Na njem so bili prisotni vodilni iz NLB in SDH, med drugim pa so bili vabljeni predstavniki države, regulatorjev, finančne industrije in nekaterih podjetij, predvsem tistih, z delnicami katerih se trguje na Ljubljanski borzi v prvi kotaciji.

Banka je sedaj v pretežno razpršeni zasebni lasti, država pa ohranja nadzorni delež. "Ostajamo slovenska bančna skupina," je ob tem zatrdil prvi mož NLB Blaž Brodnjak.

Brodnjak: Zadihali bomo s polnimi pljuči

"Glava in srce NLB ostajata v Ljubljani," je ob debiju delnic NLB na borzi dejal Brodnjak in dodal, da se NLB sedaj odpirajo nova obzorja: "Zadihali bomo s polnimi pljuči, saj smo bili pet let zelo omejeni pri svojem poslovanju." NLB namreč bremenijo omejevalni ukrepi, da zaradi prejema državne pomoči ne bi imela konkurenčne prednosti pred tekmeci. Sedaj se odpravljajo nekatere omejitve, ko bo država prodala preostanek, pa vse. "To bo velik privilegij in velika odgovornost," je ocenil Brodnjak.

NLB
Novice EBRD znova postala solastnica NLB

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da je Slovenija s to transakcijo izpolnila prvi, najpomembnejši del zavez Evropski komisiji, vezano na dodelitev državne pomoči v 2013. "Slovenija je jasno pokazala, da dane zaveze spoštuje. Kredibilnost, ki jo je država pridobila s tem, bo pozitivno prispevala k bonitetni oceni države in banke," je poudaril.

Ipavec: Trg bo kmalu pokazal, koliko je delnica vredna

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina je napovedala, da bo SDH nadaljeval prodajo preostanka delnic do konca 2019. "Uspešno smo zaključili prvi korak privatizacije NLB. Kljub zelo zahtevnim razmeram na finančnih trgih so se za nakup odločili mednarodno priznani finančni investitorji," je povzela. Kupnina znaša 609 milijonov evrov, v njej še ni kupnine iz stabilizacijskih delnic v višini 61 milijonov evrov. Dodala je, da NLB ostaja "samostojna slovenska finančna institucija".

"To je pomemben dan za slovenski kapitalski trg," pa je poudaril predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec in spomnil, da smo v preteklosti izgubljali kredibilnost, ker "smo podobne zgodbe delali s figo v žepu". Cene, ki jo je za delnico NLB iztržila država, ne more komentirati. "Nekateri so nezadovoljni, da je prenizka. A trg bo kmalu pokazal, koliko je delnica vredna," je dodal.

NLB
Novice Strokovnjaki o ceni NLB: Zelo slabo

Do konca prihodnjega leta treba prodati še deset odstotkov banke

Čeprav je NLB dobila zasebne lastnike, mora država do konca leta 2019 prodati še deset odstotkov banke. Do takrat zanjo veljajo omejevalni ukrepi, s katerimi komisija želi zagotoviti, da nima konkurenčne prednosti pred drugimi bankami na trgu. Med njimi so zaprtje poslovalnic in začetek odprodaje svojega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita.

Ne spreglejte