Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
13. 9. 2016,
16.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

9

Natisni članek

Urška Drofenik oblikovalka oblikovanje stečaj podjetje

Torek, 13. 9. 2016, 16.17

6 let, 6 mesecev

Upniki oblikovalke Urške Drofenik ostali na suhem

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

9

Urška Drofenik, oblikovalka | Foto Matjaž Tavčar

Foto: Matjaž Tavčar

Sodišče je sprožilo postopek za odpust obveznosti modni oblikovalki Urši Drofenik, ki je od februarja letos v osebnem stečaju. Njeno premoženje namreč ne zadostuje niti za plačilo stroškov stečajnega postopka. Nič hudega, gremo dalje, pravi oblikovalka.

Urška Drofenik je v preteklih desetletjih oblekla kopico znanih Slovencev: njene kreacije so nosile pevke Rebeka Dremelj, Nuša Derenda, Seka Aleksić, voditeljica Ivana Šundov, za poroko je oblekla Janeza Janšo, je razvidno iz arhiva medijskih objav. 

A zadnja leta se spopada s finančnimi težavami, ki so jo februarja letos spravile v osebni stečaj. Zahtevala ga je Banka Celje, razlog pa iz uradnih dokumentov ni razviden. 

Drofenikova pravi, da je v postopku osebnega stečaja pristala, ker ni mogla poravnavati obveznosti do banke. Razloge pripisuje krizi. "Zaradi krize nismo imeli rednih prilivov in tako se je začelo. Banka pa ni potrpežljiva," pravi in dodaja, da je to ne bo ustavilo: "Nič hudega, tako pač je. Delam sto na uro. Nič me ne more ustaviti. Stvari se enkrat obrnejo in postavijo na pravo pot. Poglejte, koliko slabih podjetij je v Sloveniji, kar pa ne pomeni, da ne bodo ob pravi priložnosti zaživela."


Preberite še:

Slovenska modna oblikovalka navdušila multimilijonarko


Upniki imajo tri leta in pol časa, da ugovarjajo odpustu obveznosti. | Foto: Thinkstock Upniki imajo tri leta in pol časa, da ugovarjajo odpustu obveznosti. Foto: Thinkstock

Propadla podjetja

Stečajni upravitelj Valter Stepan je po pregledu premoženja ugotovil, da znana oblikovalka nima ničesar. Nepremičnina, v kateri Drofenikova prebiva, je v lasti drugih oseb, avtomobil Mitsubishi Colt, ki je bil do leta 2012 njen, je prepisala na sorodnika.

Klavrna je usoda treh podjetij, kjer se Drofenikova pojavlja kot družbenica ali zastopnica. Delavnica mode UD je od leta 2014 v stečaju. Stečajna masa podjetja znaša 58 tisoč evrov, večino pa predstavljajo zaloge materialov in izdelkov, v poročilu na Ajpesu ugotavlja Stepan. Dodaja, da bo spremljal postopek – če stečajne mase ne bo mogoče razdeliti, bo predlagal, da se premoženje razdeli družbeniku, torej Drofenikovi.

Leta 2011 ustanovljeno podjetje Manufaktura UD v lasti Delavnice mode UD (na lastniškem deležu sta plombi dveh upnikov) še posluje, a od leta 2014 dalje praktično nima prihodkov. Lani so ti znašali le dobrih tisoč evrov, ob tem je podjetje beležilo prek tri tisoč evrov čiste izgube. Podjetje ima negativni kapital, od leta 2014 dalje pa nima bančnega računa.

Murskosoboško podjetje F-UD, kjer je Drofenikova zastopnica (lastnik je Karol Drofenik),  je imelo lani tri tisoč prihodkov in 51 tisoč evrov čiste izgube. Ima blokiran račun.


Preberite še:

Nekdanji šef Dialoga Branko Vodušek v osebni stečaj

Nekdanja žena Ivana Zidarja bo morala vračati denar v stečajno maso


Tri leta in pol za dokončni odpust

Upravitelj Stepan je tako predlagal odpust obveznosti, čemur je sodišče zdaj pritrdilo. 

Kdo so upniki znane oblikovalke, ni znano, saj zaradi prazne stečajne mase upravitelj niti ni začel postopka prijav terjatev. Preizkusna doba, v kateri lahko upniki ugovarjajo postopku odpusta obveznosti, znaša tri leta in pol, je razvidno iz današnjega sklepa sodišča.

Ne spreglejte