Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
13. 11. 2018,
11.21

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

18

Natisni članek

MHP LDC Perutnina Ptuj

Torek, 13. 11. 2018, 11.21

5 let, 5 mesecev

"Ukrajinci bodo evropski trg preplavili z manj kakovostnim mesom"

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

18

Philippe Gelin | Foto Tomaž Modic

Foto: Tomaž Modic

Ukrajinski proizvajalci perutninskega mesa izigravajo trgovinske sporazume in zavajajo potrošnike, ob tem pa bodo evropski trg preplavili s cenejšim in manj kakovostnim mesom, je danes v Ljubljani opozoril Philippe Gelin, eden od vodilnih mož francoske skupine LDC, ki je izgubila v boju za prevzem Perutnine Ptuj.

Če bo Perutnina Ptuj končala v rokah ukrajinske družbe MHP, to po besedah Gelina ne pomeni nič dobrega za njene slovenske partnerje in evropski trg.

Prišlo bi namreč do uničenja vertikalne integriranosti proizvodnje perutninskega mesa, kar se je zgodilo na Nizozemskem in Slovaškem. Med drugim zaradi naslednjih dejavnikov:

- Nizka cenovna baza in nizki proizvodni stroški ukrajinskih družb: dva- do trikrat cenejša proizvodnja kot v EU.

Philippe Gelin | Foto: Tomaž Modic Foto: Tomaž Modic - Državne subvencije v obliki nepovratnih sredstev v višini 50 milijonov evrov letno, kar bi v EU predstavljalo nedovoljeno državno pomoč.

- Načrti za podvojitev izvoza ukrajinske perutnine v naslednjih petih letih do 520 tisoč ton letno. Večina te rasti bo usmerjena na trge EU.

Za vse to ukrajinski proizvajalci po Gelinovih besedah potrebujejo predelovalne zmogljivosti v EU, v katerih bi potekali delna predelava in distribucija na police pod znamko "narejeno v EU".

Ukrajinci premagali Francoze

S tem se nadaljuje javno obračunavanje med družbama LDC in MHP. Kot smo razkrili na Siol.net, je največja slovenska perutninarska skupina postala osrednja fronta spopada med prehrambnima velikanoma iz Francije in Ukrajine.

Še konec avgusta je bila Slovenska industrija jekla (SIJ) v sklepni fazi pogovorov o prodaji Perutnine Ptuj skupini LDC. Toda v ciljni ravnini so v ospredje tekme za Perutnino Ptuj prišli Ukrajinci, ki so oddali boljšo ponudbo.

Gelin je danes pojasnil, da so se s SIJ že dogovorili o ceni, junija letos pa dobili ekskluzivno pravico do pogajanja o prevzemu. Toda septembra je nenadno in brez pojasnil prišlo do prekinitve pogajanj. "Nato se pojavi ukrajinski kupec," je poudaril.

Med LDC in SIJ trenutno ne potekajo nobeni pogovori.

Pričakuje, da bo vlada zaustavila prodajo? "Nikakor. Naše sporočilo vladi je: poglejte dogajanje in se odločite, kaj hočete. Slovenska vlada mora zaščititi domače potrošnike, konkurence, rejce in zaposlene," je pojasnil Gelin.

Rejcem zagotovili dolgoročne pogodbe

John Rich, drugi mož MHP, se je včeraj skupaj z vodstvom ptujske družbe sestal z rejci perutnine in predstavniki Perutninske zadruge Ptuj. Kooperantom Perutnine je predstavil načrte o nadaljnjem sodelovanju in jim obljubil možnosti dodatnega razvoja.

Rejce je med drugim zanimalo, kakšna so zagotovila, da bodo v primeru investicij v svoje farme še naprej poslovno sodelovali, Rich pa jim je obljubil dolgoročne pogodbe, ki bodo zavezujoče tudi za kooperante. Zanikal je tudi informacije, da bodo vse surovine za vzrejo perutnine vozili iz Ukrajine, saj se jim to finančno ne izplača, prav tako za kaj takega sploh nimajo prostih zmogljivosti.

Lobirajo pri ministrih

Medtem ko so v MHP pridobivali soglasja regulatorjev več držav, ki bi jim omogočila zaključek posla, so predstavniki francoske skupine začeli pri slovenskih oblasteh lobirati proti prodaji.

V zadnjem mesecu so se tako zvrstili številni obiski vodstvenih ekip MHP in LDC na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvu za finance in ministrstvu za gospodarstvo. Na njih so funkcionarjem predstavili svoj pogled na prodajo Perutnine Ptuj.

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo | Foto: Bojan Puhek Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo Foto: Bojan Puhek V LDC so opozarjali na "slabe poslovne prakse, ki jih ima MHP pri uvažanju perutninskega mesa na trg EU", in naše oblasti očitno želeli prepričati, naj evropski trg obvaruje pred poplavo uvoženega perutninskega mesa z vzhoda.

V MHP so medtem poudarjali, da so njihovi standardi poslovanja pri zaščiti živali bistveno višji kot v EU, da je zanje zelo pomembna zaščita lokalnih pridelovalcev, da bodo uvedli nove blagovne znamke in da v prvem letu poslovanja načrtujejo večje investicije v modernizacijo proizvodnje.

Nazadnje je Philippe Gelin, eden od vodilnih mož v LDC, sredi prejšnjega tedna ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec po elektronski pošti posredoval dopis, v katerem je vlado pozval k "aktivni vlogi pri prodaji Perutnine Ptuj".

John Rich, MHP
Novice Kupec Perutnine Ptuj: Poraženi Francozi nam delajo težave

Prevzem še ni zaključen

Prevzem Perutnine Ptuj namreč sploh še ni dokončno dogovorjen.

"Skrbni pregled še vedno traja. Za njegovo dokončanje bomo potrebovali okoli štiri tedne. Do zdaj nismo odkrili nobenih večjih nepravilnosti, ki bi nas odvrnile od nakupa," je nedavno pojasnil drugi mož MHP John Rich.

John Rich, drugi mož MHP | Foto: Tomaž Modic John Rich, drugi mož MHP Foto: Tomaž Modic Pričakuje, da se bodo z dosedanjim lastnikom - Slovensko industrijo jekla (SIJ) - brez težav dogovorili o končni vrednosti kupnine in s tem dokončali posel. "Upam, da bo transakcija končana pred koncem leta," je dejal.

Toda pred tem potrebujejo dovoljenje slovenske agencije za varstvo konkurence, kjer pa bi se lahko zapletlo.

poli salama, Perutnina Ptuj
Novice Petelinji boj za slovenske kokoši: Francozi ne izpustijo Perutnine Ptuj

Prvo bitko dobili Francozi

V začetku letošnjega leta sta se MHP in LDC že spopadla za nakup največjega francoskega perutninarskega podjetja Doux. Zmagal je LDC. Rich je med vrsticami razkril, da se je na najvišji ravni odločilo, da bodo Doux zaradi nacionalnega interesa raje prodali Francozom.

Perutnina Ptuj | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek Zgodba se je ponovila v Sloveniji. LDC se na začetku sploh ni resno zanimal za nakup Perutnine Ptuj. Ko je izvedel, da jo želi kupiti MHP in prek nje prodreti na evropski trg, pa se je podal v prevzemni boj, je povedal Rich.

Na to so se v francoskem LDC ostro odzvali. K pogajanjem o nakupu Perutnine Ptuj so pristopili že spomladi, pri čemer so imeli ekskluzivno pravico do pogajanj za obdobje do konca leta. Razlogi za to, da so se v SIJ odločili za prekinitev pogajanj in odstop od že sklenjenih dogovorov, jim niso znani.

Dodali so, da LDC nikakor "ne povzroča težav" nikomur, temveč deluje v interesu razvoja evropskega perutninskega trga in evropskih potrošnikov.

poli, Perutnina Ptuj
Novice Perutnina Ptuj prodana, kupec je z Vzhoda
Sij: Ruske sankcije ne vplivajo na prevzem 
Med ukrajinskimi podjetji in posamezniki, proti katerim je Rusija nedavno uvedla nove sankcije, je tudi skupina MHP, ki je v postopku prevzema Perutnine Ptuj. V lastniku Perutnine, skupini Sij, ki je v večinski ruski lasti, pravijo, da uvedba sankcij na posel prodaje Perutnine Ptuj ne vpliva. STA
Ne spreglejte