Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2017,
11.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

tuje naložbe AmCham Slovenija

Sreda, 19. 4. 2017, 11.39

6 let, 6 mesecev

Tuji vlagatelj: Slovenija ločuje med domačimi in tujimi vlagatelji in najboljše prihrani za domače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

amcham | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tuji vlagatelji v Sloveniji so na poslovnem zajtrku ameriško-slovenske gospodarske zbornice državi predlagali zlasti čimprejšnjo privatizacijo državnih podjetij in znižanje stroškov dela.

Indeks blaginje Slovenijo glede na ugodnost poslovnega okolja uvršča na 60. mesto. Glavne ovire za vlagatelje so neučinkovitost trga dela, nerazvitost finančnega trga, preveč birokracije, previsoki davki in majhnost trga.

Na poslovnem zajtrku AmCham Slovenija z naslovom Ali Slovenija čuti investitorje? so svoje izkušnje s slovenskim investicijskim okoljem delili lastniki in vodilni v mednarodnih podjetjih, ki so v zadnjih letih vlagali v Sloveniji.



V prihodnjih letih boljše

Zgodovinsko Slovenija ni spodbujala tujih naložb, je dejal Ed Macnamara iz podjetja PWC. Meni, da je vlada v zadnjih letih sprejela dobre ukrepe. Poslovno okolje je danes veliko ugodnejše kot pred leti. Ključna naloga v prihodnjih letih je privatizacija (NLB, Cimos in podobno). Napoveduje, da bosta poslovno okolje in gospodarska rast v prihodnjih letih tudi v Slovenijo privabila tuje naložbe.

Slovenci cenite deželo, ki jo imate, skrbi vas, da bi to izgubili. Glede na danosti in sposobnosti ljudi bi Slovenija lahko mislila širše, bolj globalno, bila bolj samozavestna, meni veleposlanik ZDA v Ljubljani Brent R. Hartley.

Slovenci različno obravnavajo domače in tuje vlagatelje. Zdi se, da najboljše prihranijo za domače vlagatelje. Tega razlikovanja ne bi smelo biti, je prepričan Dragan Šolak, ustanovitelj, solastnik in predsednik uprave podjetja United Groupa, ki ima v lasti podjetje Telemach. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci različno obravnavajo domače in tuje vlagatelje. Zdi se, da najboljše prihranijo za domače vlagatelje. Tega razlikovanja ne bi smelo biti, je prepričan Dragan Šolak, ustanovitelj, solastnik in predsednik uprave podjetja United Groupa, ki ima v lasti podjetje Telemach. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija mora čim prej privatizirati podjetja v državni lasti. Ustvariti mora razvojni sklad za pomoč majhnim, družinskim podjetjem. Tu so zelo dobra razvojna, inovatorska podjetja, ki imajo velik potencial, je še dejal Šolak.

Kakovost izobrazbe je visoka, a ljudje, ki jih izobražujete, ne delajo v Sloveniji, opozarja izvršni partner v podjetju Innova Capital Andrzej Bartos, ki je na slovenskem trgu prisotno prek podjetja Trimo. | Foto: Vid Ponikvar Kakovost izobrazbe je visoka, a ljudje, ki jih izobražujete, ne delajo v Sloveniji, opozarja izvršni partner v podjetju Innova Capital Andrzej Bartos, ki je na slovenskem trgu prisotno prek podjetja Trimo. Foto: Vid Ponikvar

 

Vlada mora ustvarjati delovna mesta. Če ljudje ne najdejo dela, bodo šli iz države. Najpomembnejše je, da so naložbe namenjene ljudem. Osredotočati se je treba na ljudi, start-upe, tuje naložbe. Mislim, da za zdaj Slovenija ni dovolj privlačna za tuje naložbe, lahko bi bila veliko bolj, meni Ahmed El Sewedy, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja Elsewedy Electric, ki je vložilo v podjetje Iskraemeco. | Foto: Vid Ponikvar Vlada mora ustvarjati delovna mesta. Če ljudje ne najdejo dela, bodo šli iz države. Najpomembnejše je, da so naložbe namenjene ljudem. Osredotočati se je treba na ljudi, start-upe, tuje naložbe. Mislim, da za zdaj Slovenija ni dovolj privlačna za tuje naložbe, lahko bi bila veliko bolj, meni Ahmed El Sewedy, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja Elsewedy Electric, ki je vložilo v podjetje Iskraemeco. Foto: Vid Ponikvar

Sloveniji svetujem, da naložbe razprši tudi zunaj države, sicer je gospodarstvo preveč ranljivo, ker je tako majhno, pravi izvršni direktor podjetja KGAL Gert Waltenbauer, ki je v Sloveniji investiralo v Zavarovalnico Triglav. | Foto: Vid Ponikvar Sloveniji svetujem, da naložbe razprši tudi zunaj države, sicer je gospodarstvo preveč ranljivo, ker je tako majhno, pravi izvršni direktor podjetja KGAL Gert Waltenbauer, ki je v Sloveniji investiralo v Zavarovalnico Triglav. Foto: Vid Ponikvar

Ne spreglejte