Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 5. 2010,
17.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 5. 2010, 17.54

7 let, 2 meseca

Trichet miri pred nevarnostjo inflacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik ECB Jean-Claude Trichet je izključil možnost, da bi zaradi nedavno sprejetih ukrepov ECB sčasoma prišlo do okrepljene inflacije v območju evra.

"Ne spreminjamo naše denarne politike," je v pogovoru za nemški poslovni časnik Handelsblatt zagotovil Trichet . "Ne, nikakor ne," pa je prvi mož Evropske centralne banke (ECB) odgovoril na vprašanje, če se je treba zaradi odkupovanja državnih in zasebnih obveznic, s čimer naj bi se v finančni sistem vneslo dodatno likvidnost, v prihodnosti bati okrepljene inflacije. Ravno iz Nemčije, še posebej s strani predsednika nemške Bundesbank Axla Webra, so namreč prihajali tovrstni strahovi. "Uspešno zagotavljamo cenovno stabilnost" "Cenovna stabilnost je naš primarni mandat in v zadnjih 11 letih in pol smo ta mandat uspešno izpolnjevali. Naše denarne politike nismo spreminjali," je bil jasen Trichet, ki je, tako kot je ECB pojasnila že v ponedeljek, zagotovil, da bo osrednja denarna ustanova evrskega območja posrkala vso presežno likvidnost. Kot najbolj primeren način je navedel zvišanje obrestnih mer na deponiranje presežne likvidnosti. "Svet ECB ne bo toleriral inflacije" Na vprašanje, če jim bo pri tem uspelo, je zagotovil, da to ne bo težava in da je Svet ECB odločen ostati zvest primarnemu mandatu ohranjanja cenovne stabilnosti. "Svet ECB ne bo toleriral inflacije," je zatrdil in ob trditvah, da je verodostojnost ECB pod vprašajem, dejal, da verodostojnost banke sloni na njenih dejanjih in dosežkih v zadnjih 11 letih in pol.

"Razmere so bile nenormalne" Trichet tako miri skeptike, da ECB ni šla po poti ameriške in britanske centralne banke, ki sta v času finančne krize z ukrepi odkupovanja obveznic dejansko povečevali količino denarja v obtoku in tako izvajali t.i. quantitative easing. "ECB ne izvaja quantitative easing," je zagotovil.

Trichet je stopil v bran odločitvi ECB, v kateri so mnogi videli popuščanje pod pritiski držav članic območja evra. "Minuli četrtek in petek smo bili priča razmeram, ki so bile v temelju nenormalne. Razmere na številnih finančnih trgih so oteževale prenos naše denarne politike v gospodarstvo, za katero smo na zadnji seji Sveta ECB ocenili, da je primerna," je pojasnil.

"Če bodo države delovale usklajeno, posledic ne bo" "To smo morali popraviti. Izredne razmere so od nas terjale, da ukrepamo hitro," je nadaljeval, a pri tem ni želel razkriti, koliko sredstev ECB namerava nameniti za mehanizem odkupovanja državnih in zasebnih obveznic.

Trichet je države evrskega območja znova pozval, naj rigorozno izpeljejo ukrepe za stabilizacijo javnih financ, pri čemer morajo biti njihovi načrti jasni in verodostojni. Če bodo vse države pri tem delovale usklajeno in bo obstajal tudi medsebojni nadzor nad uresničevanjem načrtov javnofinančne konsolidacije, posledic za evropske davkoplačevalce ne bo, je prepričan Trichet.

"Nestabilne javne finance dušijo rast" Odziv trgov, ki se sedaj bojijo, da bo javnofinančna konsolidacija škodila okrevanju gospodarstva v območju evra, pa je komentiral z besedami, da je "popolna neumnost trditi, da zdrave javne finance dušijo rast". "Ravno nasprotno je. Nestabilne javne finance dušijo rast. Zdrave in verodostojne srednjeročne javnofinančne politike so bistven predpogoj za gospodarsko zaupanje," je sklenil.

Ne spreglejte