Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2016,
5.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

4

Natisni članek

Bojan Kunovar Matjaž Filipič NLB SDH KF Finance DUTB

Torek, 3. 5. 2016, 5.02

6 let, 6 mesecev

Tretja faza slovenske privatizacije: kaj je v ozadju čudežnega vzpona KF Financ, konkurenta velike revizorske četverice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

4

Matjaž Filipič

Kje so razlogi za strmo poslovno rast KF Financ, še pred nekaj leti domala neznanega svetovalnega podjetja, ki danes sodeluje v številnih pomembnih državnih poslih? Zdaj tudi kot posrednik pri prodaji paketa slabih terjatev v lasti NLB, ki že pretresa banko. 

Leta 2013 je bila Slovenija na prelomnici: Mednarodni finančni trgi so dražili njeno zadolževanje, na vrata pa je že trkala tako imenovana trojka. Država se je pod njenim pritiskom odločila prodati nov paket podjetij in ustanoviti Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Začela se je nova, tretja faza slovenske privatizacije.

V senci teh dogodkov se je začel poslovni vzpon do tedaj domala neznanega podjetja KF Finance. Že leta 2014 je podjetje postalo pomemben igralec na domači poslovni sceni. Svetovalo je pri prodaji več podjetij: Elana, Adria Airways Tehnike, Litostroja Power, Pinusa TKI, AHA Plastik … Od DUTB je samo v zadnjem letu dni dobilo za skoraj 300 tisoč evrov plačil za svetovanje, cenitve in druge storitve. Na veliko sodeluje tudi z nekaterimi družbami v lasti DUTB in Slovenskim državnim holdingom (SDH).

Podjetje KF Finance je samo v zadnjem letu dni od slabe banke dobilo za skoraj 300 tisoč evrov plačil za svetovanje, cenitve in druge storitve. | Foto: Podjetje KF Finance je samo v zadnjem letu dni od slabe banke dobilo za skoraj 300 tisoč evrov plačil za svetovanje, cenitve in druge storitve.

Kdo je kupec paketa terjatev od NLB?

V KF Financah svojo dejavnost še širijo. Februarja so od državne SID banke odkupili njeno podjetje Pro Kolekt, ki se ukvarja z izterjavo in odkupom slabih terjatev. Zdaj KF Finance še vedno javno neznanemu partnerju iz Velike Britanije svetujejo pri odkupu paketa terjatev Nove Ljubljanske Banke (NLB) do pravnih oseb.

Omenjeni posel (več o njem pišemo v okvirju) časovno sovpada z nedavnim dogajanjem v naši največji banki. Trije člani nadzornega sveta banke, ki so aprila odstopili s položaja, so namreč po neuradnih informacijah prodaji teh terjatev nasprotovali zaradi domnevno previsokega, v povprečju kar 80-odstotnega diskonta.

Po njihovi oceni bi NLB z lastnim upravljanjem teh terjatev dosegla bistveno višji izkupiček, posledično pa tudi nižjo izgubo v bilancah. Zaradi te prodaje pa bo namreč banka, ki posla javno ne komentira, po neuradnih informacijah letos morala pripoznati dodatnih 60 milijonov evrov izgube.

KF Finance še vedno javno neznanemu partnerju iz Velike Britanije svetujejo pri odkupu paketa terjatev Nove Ljubljanske Banke (NLB) do pravnih oseb. | Foto: KF Finance še vedno javno neznanemu partnerju iz Velike Britanije svetujejo pri odkupu paketa terjatev Nove Ljubljanske Banke (NLB) do pravnih oseb.


NLB bo za 800 milijonov terjatev prodala v paketih

V NLB naj bi terjatve v bruto vrednosti 800 milijonov evrov prodala v treh paketih – v prvem bodo terjatve do pravnih oseb, v drugem terjatve do fizičnih oseb, v tretjem pa terjatve na Hrvaškem. 

Terjatve do pravnih oseb naj bi kupili britanski vlagatelji, ki jim pri tem svetujejo v KF Financah. "Tega posla ne bi želel komentirati," je dejal solastnik Matjaž Filipič. Za terjatve do fizičnih oseb naj bi se najresneje zanimal norveški finančni sklad B2holding, ki je bil še pred dobrim letom dni v igri tudi za nakup srbske KBM Banke (takrat je še bila v lasti Nove KBM). Kdo bo kupec terjatev NLB na Hrvaškem, za zdaj ni znano.

 | Foto: Od upravljanja Mramorjevih prihrankov do dela za NLB

Postopek prodaje teh terjatev je uprava NLB začela lani jeseni, ko jo je še vodil Janko Medja. Prav v njegovem času sta NLB in KF Finance spletla tesne poslovne vezi. Trenutno ima podjetje z NLB sklenjeni dve svetovalni pogodbi, ki mu ob skoraj 70 tisoč evrih zagotovljenih prihodkov skupaj omogočata še izplačilo do 291 tisoč evrov variabilnega dela. Ena od njih se nanaša na svetovanje pri prodaji NLB Leasinga.

Še pred nekaj leti je bila zgodba povsem drugačna. Za KF Finance so vedeli le redki poznavalci domačega poslovnega okolja. Bojan Kunovar, ki je prek podjetja Roblek skupaj z Matjažem Filipičem največji lastnik KF Financ, je bil do leta 2009 zaposlen v družbi P&S Capital Deana Mikoliča. Bil je tudi direktor luksemburške družbe P&S East Growth, ki je upravljala istoimenski sklad. Ta je zaradi slabih naložbenih odločitev končal v likvidaciji. Vanj je svoje prihranke vložil tudi aktualni minister za finance Dušan Mramor.
 

Odpiranje vrat v domače poslovne kroge

Bojan Kunovar je bil tudi direktor luksemburške družbe P&S East Growth, ki je upravljala istoimenski sklad. Vanj je svoje prihranke vložil tudi minister za finance Dušan Mramor. Foto: kf-finance.si | Foto: Bojan Kunovar je bil tudi direktor luksemburške družbe P&S East Growth, ki je upravljala istoimenski sklad. Vanj je svoje prihranke vložil tudi minister za finance Dušan Mramor. Foto: kf-finance.si

Istega leta je šel Kunovar na svoje in ustanovil KF Finance. Še leta 2011 so bili prihodki podjetja nižji od 900 tisoč evrov, podjetje pa ni sodelovalo v odmevnejših poslih. V lastništvo KF Financ je nato vstopil Filipič, pred tem uslužbenec mednarodne hiše KPMG.

Prav njegov prihod naj bi podjetju pomagal odpreti pot do visokih domačih poslovnih krogov. Matjaž Filipič je namreč sin Mire Filipič, nekdanje finančne direktorice Energetike Ljubljana. V času, ko je to družbo še pretresala afera SIB Banka, je bila Filipičeva prokuristka Energetike, kupca te banke.  



Prihodki in dobiček KF Financ gredo v nebo

Če so KF Finance še leta 2014 ustvarile "le" 1,2 milijona evrov prihodkov, sta podjetji v Ljubljani in Zagrebu lani prihodke skoraj početverili. Skupina KF Finance je imela leta 2015 za več kot štiri milijone evrov prihodkov, od tega 1,5 milijona evra dobička pred davki. "Z državnimi družbami ustvarimo manj kot deset odstotkov prihodkov, kar kaže, da naše delovanje ne temelji na teh poslih," poudarja Filipič.

 

Skrivnost uspeha v treh točkah

Še do leta 2013 so bili med javnimi subjekti najpomembnejši partnerji KF Financ:

- Kmetijski inštitut Slovenije,

- občina Piran

- RTV Slovenija.

Danes so na prvih treh mestih:

- DUTB,

- SDH

- Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Zadnji je KF Financam za svetovanje in druge storitve v zadnjem letu in pol nakazal za dobrih 261 tisoč evrov plačil.

Toda kritik na račun poslovnega uspeha KF Financ, ki jih v podjetju odločno zavračajo, ne manjka. Po oceni revizorjev, menedžerjev in drugih poznavalcev domačega kapitalskega trga, s katerimi smo se pogovarjali v zadnjih tednih, je mogoče razloge za strm vzpon KF Financ strniti v tri točke.
Med najpomembnejšimi partnerji podjetja KF Finance je poleg DUTB in Holdinga Slovenskih elektrarn tudi SDH. | Foto: Med najpomembnejšimi partnerji podjetja KF Finance je poleg DUTB in Holdinga Slovenskih elektrarn tudi SDH.

1. Poslovni model, ki temelji na nizki ceni

Več sogovornikov nam je potrdilo, da so v KF Financah z nizkimi, morda celo dampinškimi ponudbami za posel močno zatresli trg svetovalnih storitev, ki so ga pred tem obvladovali igralci iz velikih mednarodnih hiš: KPMG, Deloitte, Ernst&Young, PWC.

Po pričevanju naših virov je poslovna strategija KF Financ zelo podobna nizkocenovnim ponudnikom letalskih storitev. Konkurenčno prednost naj bi v največji meri gradili na ceni – v več primerih tudi na račun kakovosti storitev.

Spomniti velja na primer na leto 2014, ko so se državni lastniki Elana dogovarjali o njegovi prodaji ameriškemu finančnemu skladu WAB Capital. Takrat se je v zgodbi pojavil finski poslovnež Jari Robert Koivula. V KF Financah, ki so svetovale pri prodaji, so mu omogočili skrbni pregled Elana in vpogled v drobovje skupine, ne da bi pred tem preverili njegovo sporno preteklost in dejstvo, da finančnih sredstev za nakup sploh ni imel.

"Očitek, da ponujamo dampinške cene, ne drži," poudarja Matjaž Filipič. "Storitve, ki jih opravimo, za naročnike opravljamo po cenah, ki jih ocenjujemo kot realne in poštene. Verjamemo, da so naročniki to prepoznali. Razumemo, da to marsikaterega konkurenta, ki je do zdaj obvladoval trg, moti," ocenjuje Filipič.
Če so KF Finance še leta 2014 ustvarile  | Foto: Če so KF Finance še leta 2014 ustvarile

2. Posluh za potrebe naročnikov, četudi za ceno hoje po robu 

"V Sloveniji si kot svetovalec in cenilec uspešen, če delaš izključno po željah naročnika. Sploh takrat, ko zahteva nemogoče," nam je dogajanje na trgu opisal dolgoletni finančni svetovalec, ki se ukvarja tudi s cenitvami.

To morda pojasnjuje, zakaj so se KF Finance že večkrat znašle v sumu konflikta interesov. Podjetje je na primer SID banki najprej svetovalo pri prodaji podjetja Pro Kolekt in ga nato letos kar samo tudi kupilo. To je odprlo vprašanje, ali si je pri tem pomagalo tudi z notranjimi informacijami in položajem, ki ga je imel kot svetovalec.

"Storitve opravljamo kakovostno in v skladu z vsemi standardi, saj jih opravljajo kadri, ki so bili pred tem zaposleni v uglednih revizijskih hišah in finančnih institucijah," pojasnjuje Filipič. "Velikokrat kakšno stranko tudi zavrnemo, če ne sprejme našega pogleda. V več primerih je trg potrdil naše ugotovitve v cenitvah," poudarja Filipič.

"Pri Pro Kolektu je bila SID banka ves čas obveščena o naših aktivnostih. O vseh namerah smo se posvetovali skupaj," dodaja Filipič.

Tudi v zadevi Sava Turizem naj bi KF Finance hkrati delale za obe strani, vpleteni v spor – Savo in DUTB, zaradi česar podjetje obravnava agencija za revidiranje. Ta nam je že oktobra lani potrdila, da trenutno obravnavajo prijavo zoper KF Finance, postopek pa naj bi bil v sklepni fazi. Bojanu Kunovarju so kot ocenjevalcu vrednosti podjetij že leta 2011 izrekli opomin zaradi kršenja zakona o revidiranju. Filipič: "Vedno smo pozorni na morebitne konflikte interesov, ki se jim izogibamo."

 | Foto:

3. Dobre zveze na DUTB

Na KF Financah je po novem zaposlen Miha Štepec, zdaj že nekdanji vodja področja upravljanja posojil na slabi banki. Bil je zadolžen tudi za T-2, ki ga je DUTB na vse načine želela spraviti v stečaj.

Stična točka omrežja povezav med DUTB in KF Financami so nekdanji kadri revizijske hiše Deloitte. V njeni zagrebški družbi je tako skoraj desetletje delal Ivan Fabijančić, zdaj direktor hrvaške podružnice KF Financ, pred tem pa član uprave Croatie Osiguranja, ki ima v Sloveniji velike interese. V hrvaškem Deloittu je bil v istem času zaposlen tudi Slaven Čurić, zdaj partner v nemškem svetovalnem podjetju Admetam, ki so ga morali po navodilu DUTB za drag denar najeti v Cimosu, Alpini in Polzeli. Štepec je še vedno član nadzornega sveta Alpine, ki prav zaradi slabega prestrukturiranja drsi v prepad.

Iz Deloitta je na DUTB prišel tudi izvršni direktor Janez Škrubej, pred tem član ekipe, zadolžene za izvedbo začetne faze stresnih testov slovenskih bank. Pri cenitvah nepremičnin, s katerimi so bila zavarovana posojila, je Deloittu pomagala tudi mednarodna investicijska banka Jones Lang LaSalle. Z njo KF Finance poslovno sodeluje že od leta 2014.

Ali in v kolikšni meri so Škrubej, Štepec ali kdo tretji zaslužni za dobro zapisanost KF Financ pri DUTB, ni mogoče preveriti.

"Navedbe o dobrih zvezah na DUTB ne držijo. Posle smo vedno pridobili tako, da so nas povabili k oddaji ponudb in nas nato izbrali. Smo le ena od svetovalnih družb, ki dela za DUTB in tam nikakor nimamo privilegiranega položaja, kot se očitno želi prikazati v javnosti," odgovarja Filipič.

Nekateri odmevnejši posli KF Financ: Mercator, Večer, Trimo, Thermana, Aerodrom …

- Skupaj z Numerico Partners naj bi KF Finance ustanovile nepremičninski sklad, ki v tem trenutku vodi postopek prodaje in ponovnega najema nepremičnin Mercatorja. Posel je ovrednoten na sto milijonov evrov, glavne vlagateljice sklada pa naj bi bile slovenske in hrvaške družbe ter zavarovalnice.

- Sei Holding iz Nizozemske, glavni lastnik družbe Aktiva Naložbe, ki je imel svoji glavni dve naložbi v delnicah Factor banke in NLB, je leta 2011 iztisnil male delničarje družbe. Ti so protestirali zaradi po njihovi oceni prenizke iztisnitvene odpravnine, ki je znašala 4,06 evra za delnico. Aktiva Naložbe se je takrat pred očitki branila s "poštenim vrednotenjem družbe", ki so ga opravili v družbi KF Finance in ki naj bi dokazovalo, da malim delničarjem za odpravnino ponujajo pet odstotkov več, kot je takrat znašala borzna vrednost delnice v zadnjem obdobju.

- KF Finance so pred privatizacijo Aerodroma Ljubljana za lastnike, med katerimi je bila največja država, leta 2013 opravili skrbni pregled družbe.

- Po tem, ko sta Uroš Hakl in Saša Todorović leta 2014 prek družbe Dober večer prevzela ČZP Večer, je lani sledila iztisnitev še preostalih 55 malih delničarjev. Za posamezno delnico so dobili 3,9 evra denarne odpravnine oziroma skupaj slabih 39 tisoč evrov. Delničar Večera in nekdanji zaposleni Slavko Vizovišek je na skupščini dvomil o realnosti poštene vrednosti Večera in primernosti denarne odpravnine, ki sta jo opravili družbi KF Finance in pooblaščeni revizor Pro Revizor iz Ilirske Bistrice. Spraševal se je, ali je na cenitev morebiti vplival vmesni prenos ljubljanske nepremičnine Večera na Dober Večer, a je dobil odgovor, da ne. Večinski lastnik Večera, družba Delo, je namreč ob prodaji leta 2014 prejel 4,93 evra na posamezno delnico oziroma skupaj milijon evrov.

- Ugotovitve KF Financ, ki mu je HSE zaupal pregled nekaterih spornih poslov, so bile leta 2014 podlaga za krivdno razrešitev  nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Petra Dermola. Revizija je bila naročena zaradi suma o (pre)tesnih povezavah z nekaterimi lokalnimi podjetji. 

- KF Finance so bile vpletene v odmevni spor leta 2014 med vodstvom in odvetnikom Borutom Sokličem kot zastopnikom lastnikov 15-odstotnega deleža v družbi Thermana, ki je po dokapitalizaciji danes v lasti DUTB. Kot je znano, je zaradi padca vrednosti kapitala družba postala insolventna, pri tem pa so pomembno vlogo odigrali cenilci. Uprava je šele na poziv največjih lastnikov po razglasitvi insolventnosti naročila še eno cenitev, opravila jo je družba KF Finance. Njena cenitev je pokazala še nižjo vrednost. Soklič je opozarjal na spornost cenitve, saj je bila narejena za insolvenčni postopek. Manjši delničarji so opozarjali tudi na morebitno konfliktnost interesov, saj so imele KF Finance z Bošnjakovo upravo že pred tem sklenjeno pogodbo.

- KF Finance so leta 2015 sodelovale tudi v dolgotrajnem prodajnem postopku Trima Trebnje. Ta se je vlekel tudi zaradi tega, ker so bili nekateri lastniki prepričani, da je družba vredna več, kot je prvič pokazala prav cenitev KF Financ. In to se je pozneje tudi potrdilo. V prvi cenitvi konec maja 2015 so KF Finance ocenile, da so realna pričakovanja po primerljivih ocenah drugih podjetij iz sorodne panoge okoli 44 milijonov evrov, v novi cenitvi konec oktobra 2015 pa so navedle ceno 56 milijonov evrov.

Banka Slovenije je v odločbi o začetku postopka o odvzemu dovoljenja za delež Save v Gorenjski skorajda dobesedno prepisala ugotovitve o povezanosti med Savo in Goenjsko banko, ki jih je za DUTB pripravila družba KF Finance. Takrat se je pojavil sum o neodvisnosti dela centralnih bankirjev. 

- KF Finance opravljajo tudi cenitve nepremičnin v stečaju Merkurja.

Ne spreglejte