Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Gorenje Velenje Panasonic Franjo Bobinac ATVP

Sreda, 28. 6. 2017, 15.38

6 let, 10 mesecev

Tožilstvo zavrglo ovadbi ATVP o sumu zlorabe notranjih informacij v Gorenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Panasonic Gorenje | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je družbo Gorenje in njenega predsednika uprave Franja Bobinca obvestilo, da je zavrglo ovadbi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij. Ovadbi sta se nanašali na komuniciranje ob lanskem skrbnem pregledu Panasonica v Gorenju.

"V Gorenju smo takšno odločitev pričakovali, saj smo pri postopkih izvedbe skrbnega pregleda Panasonic Corporation v skupini Gorenje v celoti sledili predpisom in zakonskim obvezam," je velenjska družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

"Ravnanje Bobinca in družbe Gorenje je bilo zakonito"

Za domnevno kazensko ovadbo so septembra lani izvedeli iz medijev, v zvezi z očitki, ki naj bi iz nje izhajali, pa so nato pridobili mnenji pravnih strokovnjakov. "Obe mnenji sta ugotavljali, da je bilo ravnanje predsednika uprave Gorenja Bobinca in družbe Gorenje zakonito, kar je po končani preiskavi potrdilo tudi državno tožilstvo," so dodali.

Gorenje je 25. julija lani namreč javno objavilo informacijo, da sta Gorenje in Panasonic 13. julija podpisala zbir pravnih dokumentov, ki so družbi Panasonic omogočili izvedbo delnega skrbnega pregleda skupine.

Zakaj je ATVP ovadila Franja Bobinca

Septembra so mediji objavili navedbo ATVP, da je ta v povezavi z omenjenim postopkom skrbnega pregleda kazensko ovadila eno fizično in eno pravno osebo, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe notranje informacije.

ATVP naj bi Bobinca ovadila zato, ker je predsednika vlade Mira Cerarja, preden je bila informacija javno objavljena, obvestil o tem, da Panasonic v skupini Gorenje opravlja skrbni pregled, na podlagi katerega bi v nadaljevanju lahko prišlo do povečanja Panasonicovega lastniškega deleža v Gorenju. S tem pa naj bi Bobinac zlorabil notranje informacije.

Sicer pa je nato Panasonic novembra sporočil, da ne bo prevzel Gorenja, saj so po opravljenem skrbnem pregledu ugotovili, da povečanje lastniškega deleža v Gorenju ni skladno z njihovo trenutno investicijsko strategijo.

Ne spreglejte