Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2018,
13.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

15

Natisni članek

sindikat Silvo Berdajs Albert Pavlič Slovenske železnice

Ponedeljek, 19. 3. 2018, 13.03

6 let, 1 mesec

Totalna sindikalna vojna na železnicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

15

Silvo Berdajs, Albert Pavlič | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Spor med Silvom Berdajsom in Albertom Pavličem, vrsto let dvema najvplivnejšima sindikalistoma na Slovenskih železnicah (SŽ), se zaostruje. Po tem, ko so na SŽ Pavliču preprečili vstop v njegovo pisarno, je bil za jutri na železniški postaji v Ljubljani sklican zbor delavcev. "Dovolj nam je drugorazrednosti," opozarjajo v Sindikatu železničarjev Slovenije (SŽS), ki ga vodi Pavlič.

Dva tedna po zamenjavi delavskega direktorja SŽ Alberta Pavliča, ki jo je zahteval in izpeljal njegov dolgoletni zaveznik Silvo Berdajs, predsednik sveta delavcev kapitalsko povezanih družb SŽ, napetosti na železnicah ne pojenjajo.  

Na SŽ so Pavliču že pred iztekom mandata delavskega direktorja onemogočili vstop v pisarno na sedežu matične družbe na Kolodvorski ulici. Če sta še prejšnji teden oba ključna akterja spora zaposlene pozivala, naj se "vzdržijo vseh ravnanj, ki netijo konflikt med zaposlenimi", sta v zadnjih dneh očitno odvrgla rokavice in začela preštevati svoje vrste. 

potniški vlak, Slovenske železnice | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Berdajs osvaja teren, a Pavlič se ne da

Pri tem je za zdaj uspešnejši Berdajs. Obvladuje namreč delavske organe v štirih družbah iz skupine SŽ: matični družbi SŽ, Vleki in tehniki (SŽ-VIT), Infrastrukturi in Prometnemu inštitutu. 

Trdno obvladuje tudi svet delavcev kapitalsko povezanih družb. Predstavniki zaposlenih iz SŽ - Tovorni promet in SŽ - Potniški promet, ki spadajo v Pavličev krog, naj bi namreč v zadnjih dneh preklicali izstopne izjave, s katerimi bi pod vprašaj postavili delovanje tega organa (danes so v . V Berdajsov tabor naj bi v zadnjih dneh prestopil tudi delavski direktor SŽ - Tovorni promet Drago Savič

Toda Pavlič pripravlja protiudarec. Nekateri ljudje iz Pavličevega sindikata, ki jih je čez vikend na svojo stran pridobil Berdajs, so spet prešli na stran Pavliča, saj da so bili pred tem zavedeni. Za jutri je bil sklican zbor delavcev, na katerem bodo ti zahtevali "konec drugorazrednosti in neenakosti na SŽ", a je bil ta popoldne zaradi smrti v Pavličevi družini za nedoločen čas preklican. 

Albert Pavlič | Foto: STA , Albert Pavlič Foto: STA , V veliki večini bi se ga morali udeležiti člani Sindikata železničarjev Slovenije (SŽS), ki ga po novem vodi Pavlič. Gre za zaposlene v  družbah SŽ - Tovorni promet in SŽ - Potniški promet. Ti že nekaj časa nasprotujejo neenotni politiki skupine SŽ do dodatkov in privilegijev. 

Usoda shoda je tako ali tako visela v zraku. Med člani SŽS je namreč včeraj zaokrožila peticija, s katero nasprotujejo sklicu shoda, saj njegov namen naj ne bi bilo obvarovanje pravic delavcev, ampak obramba Pavliča.

Katere dodatke je zaposlenim uredil Berdajs

"Zaposleni v SŽS se počutimo drugorazredne. Kljub temu, da mora vsak dogovor z zaposlenimi odobriti tudi vodstvo krovne družbe SŽ, se to v nekaterih primerih, na primer pri družbi SŽ - VIT in Železniško gradbeno podjetje (SŽ-ŽGP), ni zgodilo. Nekatere dodatke je odobrilo in izplačevalo le vodstvo odvisne družbe VIT in ŽGP," je za Siol.net povedal Pavlič. 

Gre za dodatke za:

  • gmotno spodbudo režijskih delavcev,
  • pregled vagonov Hrvaških železnic (HŽ),
  • spenjanje električnega kabla,
  • delo v predorih, daljših od 80 metrov,
  • delo s kemikalijami,
  • delo na območju toplotnega sevanja ... 

"Ti očitki ne držijo. Skoraj vsi našteti dodatki so šli čez poslovodstvo," nam je dejal Berdajs. Na vprašanje, zakaj v SŽ - VIT dobivajo dodatek za pregled vagonov iz Hrvaške, je odgovoril, da "za to ni vedel in da je bil tudi sam presenečen". 

Pavlič napada Berdajsovo utrdbo

Medtem ko Pavlič poudarja, da "za druge zahtevajo več, zase pa enako", velja opozoriti na širši kontekst zahtev njegovega sindikata. 

Silvo Berdajs | Foto: Matjaž Rušt Silvo Berdajs Foto: Matjaž Rušt Družba SŽ - VIT namreč velja za ključno utrdbo Silva Berdajsa, dolgoletnega generalnega sekretarja sindikata strojevodij. Že več let je Berdajs tarča očitkov, da je družbo ubranil pred odpuščanji in drugimi varčevalnimi ukrepi, vse to pa na račun zaposlenih v potniškem in tovornem prometu. 

"Tam je kadrovsko pomanjkanje največje, kar lahko vodi do nesreč ali celo do velike tragedije. Premikači opravljajo svoje delo brez vodij premika. Priča smo preobremenjenosti in izčrpanosti ljudi," poudarja Pavlič. Berdajs mu odgovarja, da "je bilo leta 1992 na SŽ 1.500 strojevodij, danes pa jih je 800, medtem pa je število ostalega osebja ostalo isto". 

Zakaj si Dušan Mes ne želi hrupa na SŽ

Razplamtelo dogajanje na SŽ časovno sovpada s tremi dogodki:

  1. Odločanjem o prihodu strateškega partnerja v SŽ - Tovorni promet, ki bo z vplačilom dodatnega kapitala postal lastnik 49 odstotkov družbe. 
  2. Odločanjem o nakupu 25 garnitur novih potniških vlakov, za katere so na SŽ pridobili le eno ponudbo. Poslal jo je švicarski Stadler. Vrednost ponudbe po neuradnih informacijah za okrog 20 milijonov evrov presega prvotno ocenjeno vrednost naročila, ki znaša 150 milijonov evrov.
  3. Prihajajočo sejo nadzornega sveta SŽ, na kateri naj bi govorili tudi o nekaterih ugotovitvah računskega sodišča, ki je po treh letih dokončalo revizijo poslovanja skupine. Nekatere ugotovitve naj bi bile obremenjujoče za poslovodstvo, ki ga vodi Dušan Mes.

Zaradi vseh teh razlogov Mesu krepitev spopada med sindikalisti in javno pranje umazanega perila na SŽ nikakor nista v interesu. 

Dušan Mes | Foto: Ana Kovač Dušan Mes Foto: Ana Kovač

SŽ med "sloni" in "muhami"

Pavlič je tako včeraj prvič javno zažugal Berdajsu. "Ves čas sem opozarjal in izpostavljal pojave velikih 'slonov' v nekaterih družbah, recimo v SŽ - ŽGP, kolega Berdajs pa je vztrajno in neutrudno 'lovil muhe' v Potniškem prometu, kjer so ga zanimale stare rjuhe in parkirni lističi. Mogoče tudi zato, da se preusmeri pozornost s tistih odvisnih družb, v katerih je sam v nadzorni funkciji," je poudaril Pavlič. 

"Na vse nepravilnosti sem vedno opozarjal in nimam slabe vesti," zatrjuje Berdajs. Že zdaj pa je jasno, da poslovodstvo, ki je bolj ali manj javno stopilo na stran Berdajsa, dogajanja ne obvladuje.

Mesova mirovna misija ni uspela

"V nesoglasja in razprave nisem želel posegati, saj to ni v moji pristojnosti, moram pa povedati, da sem zaradi njih zelo zaskrbljen," je pred kratkim v sporočilu za javnost zapisal Mes. "Vse (načrrtovane, op. a.) projekte lahko nesoglasja, o katerih smo v zadnjih dneh brali v medijih, ogrozijo in povzročijo veliko škodo," je poudaril Mes, ki spora med Berdajsom in Pavličem dodatno noče komentirati.

Objavljamo pojasnila Slovenskih železnic (SŽ)

1. Kolikšno število različnih plačnih dodatkov obstaja v ustroju kolektivnih pogodb na SŽ?

Dodatki k osnovni plači in plačila za posebne delovne razmere s urejena v 47. poglavju Kolektivne pogodbe za dejavnost železniškega prometa (Uradni list RS, št. 95/2007, v nadaljevanju KPDŽP).  Skladno s KPDŽP so delavci upravičeni do dodatkov zaradi neugodnih časovnih razporeditev dela (delo v izmenah, ob nedeljah, praznikih, nočno delo, ipd) in dodatkov zaradi težkih pogojev dela (delo na višini, delo v predorih, za varjenje v notranjosti cistern, za delo pri kemičnem uničevanju plevela, ipd.)

2. Kdo potrjuje te dodatke - poslovodstva odvisnih družb ali krovna družba SŽ d.o.o.? 

Upravičenost do izplačila dodatkov je urejena  s  tarifno prilogo h  KPDŽP, ki je sklenjena med poslovodstvi družb v Skupini SŽ in reprezentativnimi sindikati. Mesečna izplačila dodatkov pa s e izvajajo na podlagi evidenc o opravljenem delu, ki jih potrjujejo vodje posameznih organizacijskih enot.

3. Ali na SŽ obstajajo dogovori o dodatkih, ki jih ni potrdilo poslovodstvo krovne družbe? Če, v katerih družbah in kateri so?

V posameznih družbah skupine SŽ so v veljavi tudi še posamezni akti, s katerimi je bilo  v preteklosti urejeno  izplačilo nekaterih specifičnih dodatkov v teh družbah. Večinoma so to akti, ki so bili  uveljavljeni  še pred vzpostavitvijo pogodbenega koncerna leta 2011.

Predvidevamo, da se bomo v letošnjem letu s socialnimi partnerji dogovorili o enotni  pravni podlagi za izplačilo vseh dodatkov v okviru v KPDŽP.

4. Kateri zaposleni in v katerih družbah so upravičeni do naslednjih dodatkov:

- za gmotno vzpodbudo,

- pregledovanje vagonov Hrvaških železnic,

- spenjanje električnega kabla?

Gmotne vzpodbude se v skupini SŽ ne izplačujejo, zaradi dodatnih del na ranžirnih in mejnih postajah se dodatek za spenjanje in odpenjanje električnega kabla in dodatek za pregledovanje HŽ vagonov izplačujeta  vozovnim preglednikom v Službi za tehnično vagonsko dejavnost, SŽ – VIT, d.o.o., Skupni mesečni znesek obeh navedenih dodatkov za vse delavce skupaj v družbah skupine SŽ znaša 1.609,92 eur.

Ne spreglejte