Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Credit Suisse surovine obveznice delnice borza

Sreda, 1. 3. 2017, 10.45

6 let, 6 mesecev

To so trgi, ki so vlagateljem prinesli največ zaslužka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Borza na Wall Streetu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na delniških trgih so bili v zadnjih 116 letih najuspešnejši vlagatelji, ki so kupovali delnice velikih proizvajalk surovin v Južni Afriki, Avstraliji in ZDA, medtem ko sta Danska in Švedska vlagateljem prinesli najvišje donose obveznic. O katerih panogah je smiselno vlagati v prihodnje?

Zadnje stoletje je bilo z geopolitičnega, gospodarskega in tehnološkega vidika izjemno pestro. Svetovno gospodarstvo je od telegrafskih postaj napredovalo do pametnih telefonov, od konjskih vpreg do sodobnih samovozečih avtomobilov ter od pisemskih ovojnic do spletne pošte in spleta.

Grafikon | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Bloomberg povzema analizo banke Credit Suisse Group in šole London Business School, ki sta preverili, kateri trgi so bili najuspešnejši in kateri so borznim vlagateljem povrnili najvišje povprečne donose. Takšnih študij je malo, ker je metodologija izračuna za pridobitev in primerljivost podatkov zelo kompleksna.

Na delniških trgih so bili najuspešnejši vlagatelji, ki so vlagali v velike proizvajalke surovin v državah, kot so Južna Afrika, Avstralija in ZDA, medtem ko sta Danska in Švedska vlagateljem prinesli najvišje donose obveznic.

Delnice južnoafriških podjetij so vlagateljem v povprečju prinesle sedemodstotno letno donosnost, danske obveznice pa okoli dobre tri odstotke. "Ključno vprašanje za prihodnjih 50 let je, kaj bo najbolj cenjeno med potrošnik," pravi finančni analitik Domen Granda. | Foto: Osebni arhiv "Ključno vprašanje za prihodnjih 50 let je, kaj bo najbolj cenjeno med potrošnik," pravi finančni analitik Domen Granda. Foto: Osebni arhiv "Zanimivo je, da so svetovni delniški trgi in globalne obveznice kljub velikim gospodarskim krizam in dvema svetovnima vojnama vlagatelje nagradili z dobrim donosom. Po drugi strani so rezultati analize pokazatelj, da je na zelo dolgi rok nevarno vlagati samo v eno ali dve državi, saj nikoli ne vemo, kaj nam bo prinesla prihodnost. V preteklosti so se najbolje odrezale države, bogate s surovinami, ključno vprašanje za prihodnjih 50 let pa je, kaj bo najbolj cenjeno med potrošnik," raziskavo komentira finančni analitik Domen Granda iz Gorenjske borznoposredniške družbe GBD

Za male vlagatelje ni smiselno obremenjevanje s tem, katera država bo zmagovalka, saj globalna razpršitev premoženja ponuja najboljši recept za dober donos ne glede na to, kaj nam bo prinesla prihodnost, sklene Granda.

"Tudi pri nas je nekaj dobrih podjetij, recimo Petrol in Cinkarna Celje. Cene so glede na razvite trge relativno nizke, verjetno zato, ker ni prisotnih veliko tujcev," pojasnjuje finančni analitik Branko Železnik. | Foto: Bojan Puhek "Tudi pri nas je nekaj dobrih podjetij, recimo Petrol in Cinkarna Celje. Cene so glede na razvite trge relativno nizke, verjetno zato, ker ni prisotnih veliko tujcev," pojasnjuje finančni analitik Branko Železnik. Foto: Bojan Puhek

To so perspektivne dejavnosti

Katere pa so dejavnosti in države, v katere je pametno vlagati danes? Katere kažejo potencial za prihodnost? Finančni analitik Branko Železnik pravi, da so trenutno aktualni:

- podjetja, ki imajo v lasti rudnike urana in litija,

- celoten ruski trg, predvsem banke in telekomunikacije, ter na splošno celotna Vzhodna Evropa, 

- kitajske banke, predvsem zaradi dobrih gospodarskih napovedi,

- ameriška biotehnološka podjetja in ameriške banke, če bodo dvigovali obrestne mere, 

- romunski trg, kjer imajo najboljša podjetja na borzi, katerih okoli 50-odstotna lastnica je država, imajo pa okoli 10-odstotno dividendno donosnost.

Železnik pri tem opozarja, da morajo imeti vlagatelji v mislih tudi tveganje. Višji potencialni donosi lahko namreč pomenijo tudi višje tveganje. 

Kaj pa Slovenija? "Tudi pri nas je nekaj dobrih podjetij, recimo Petrol in Cinkarna Celje. Cene so glede na razvite trge relativno nizke, verjetno zato, ker ni prisotnih veliko tujcev," pojasnjuje Železnik.

 

Ne spreglejte