Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2015,
13.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 21. 6. 2015, 13.54

6 let, 6 mesecev

To so najuglednejši slovenski direktorji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jože Colarič je najuglednejši slovenski menedžer, Aleš Hauc in Mirko Tuš pa kljub težavam v banki in podjetju ostajata med top 10 slovenskimi direktorji, kažejo rezultati raziskave Ugled 2015.

Predsednik uprave in generalni direktor novomeške Krke Jože Colarič je po raziskavi Ugled 2015 agencije Kline & Partner najuglednejši direktor v Sloveniji, farmacevtska družba, ki jo vodi, pa velja za najuglednejše slovensko podjetje.

Šef dolenjskega farmacevta na vrhu že nekaj let Jože Colarič se s svojim delom v Krki že nekaj let uvršča na vrh lestvice ugleda; pa čeprav je pretekli teden moral javnost obvestiti, da je bila četrtkova skupščina Krkinih delničarjev nična, kajti njegovi pristojni so skupščino sklicali glede na zakonske roke na nezakonit datum. Poleg tega je prejšnje leto Krka, ki precejšen delež poslovanja opravi na ruskem trgu, zaradi padca rublja utrpela visok izpad dobička, kar je nadomestila s sprostitvijo rezervacij v bilanci.

Kljub težavam Krke zaradi zapletov na ruskem trgu visoko uvrstitev Colariča pojasnjuje poglavitna značilnost raziskave Ugled 2015: raziskava se ne osredotoča le na dogodke v zadnjem koledarskem letu, ampak temelji na merjenju in ugotavljanju ugleda podjetij in njihovih vodilnih skozi daljše časovno obdobje do aprila letos (psiholog Miro Kline raziskavo s soavtorji pripravlja vsako leto že skoraj tri desetletja).

Kdo sledi Colariču Letos se je Colariču na lestvici uglednih prvič približal Franjo Bobinac iz Gorenja, sledi pa jima Janez Škrabec, direktor in lastnik Rika. Po ruski avanturi v logističnem centru Čehovo, v katero se je podal skupaj z nekdanjim Intereuropinim direktorjem Andrejem Lovšinom in ki je presegel načrtovane stroške za več deset milijonov evrov, zdaj zavestno gradi svoj imidž, kar pojasnjuje njegovo visoko uvrstitev med poslovneži.

Na četrtem mestu je presenečenje, Mirko Tuš (Tuš Holding) kljub vsem težavam v skupini Tuš v poslovni javnosti uživa velik ugled, čeprav je njegovo podjetje na repu lestvice uglednih podjetij.

Kakšen je ugled bankirjev in zavarovalničarjev Med prvimi 20, ki imajo nadpovprečno oceno ugleda, so le štiri imena iz finančnega sveta. Poleg že omenjenih bankirjev Medje in Hauca imata kot menedžerja nadpovprečen ugled še Matjaž Gantar, KD Group, in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar (zavarovalnica je po ugledu na 11. mestu med vsemi podjetji in daleč najvišje med zavarovalnimi oziroma finančnimi ustanovami).

Nižje ne gre Najnižje na lestvici ugleda med slovenskimi direktorji je novopečeni lastnik in direktor časopisa Večer Uroš Hakl. Le tri mesta pred njim je na repu tudi njegov stanovski kolega Bojan Petan kot direktor Dnevnika.

Zakaj sta Aleš Hauc in Janko Medja med najuglednejšimi? Kako avtor raziskave pojasnjuje visoko uvrstitev po ugledu za nekdanjega predsednika uprave NKBM Aleša Hauca in predsednika uprave naše največje banke Janka Medjo?

"Alešu Haucu je visok ugled, pridobljen v Pošti Slovenija, nabral dovolj zaloge, da mu ugled zaradi vseh dogajanj v NKBM ni občutno spremenil stanja. Morda je k temu pripomogel tudi hiter oziroma pravočasen odstop s položaja? Janko Medja je s svojim vedenjem, hladnimi, racionalnimi in jasnimi odgovori na provokativna, celo izzivalna vprašanja novinarjev požel simpatije ljudi/poslovnežev."

Med deseterico so še direktorji Jože Mermal (BTC), Matjaž Gantar (KD Group), Igor Mervič (Spar Slovenija) in Roman Glaser (Perutnina Ptuj).

Kje so direktorice? Med deseterico ni opaziti nobene direktorice, med šestdeseterico jih je zgolj pet, samo dve, Cvetana Rijavec (11.) ter Sonja Gole (20.) pa sta med dvajseterico, vse druge (Irma Gubanec, Vanja Lombar, Vanja Hrovat) so še nižje.

"Pred krizo jih je bilo enkrat na lestvici kar deset in dve izmed njih sta se potegovali za vstop v prvo deseterico najuglednejših. Očitno je v tem času prevladala usmerjenost na moč, ki se zdi logična izbira, ko gre za prevzeme, notranje boje itd. A pogled nazaj nas prepričuje, da takšna odločitev verjetno ni povsem upravičena," razlaga Kline.

Krka med najuglednejšimi in najbolj zaželenimi slovenskimi podjetji Kako pa je z ugledom družb, ki jih vodijo zgoraj omenjeni direktorji? Farmacevtsko podjetje Krka tako kot lani tudi letos med poslovno javnostjo ostaja daleč najuglednejše slovensko podjetje.

Tako kot lani ji na drugem mestu sledi druga farmacevtska družba Lek.

Na tretjem mestu je velenjsko Gorenje, na četrtem mestu sledi Microsoft.

Padec ugleda bančništvu, dvig prehrambne industrije Farmacija ima v slovenski javnosti dober ugled, zaradi finančne krize, s katero se je v zadnjem desetletju spopadala tako Slovenija kot Evropa, pa je povsem razumljivo, da so največje spremembe doživele panoge, kot je bančništvo, ki je s četrtega mesta nazadovalo na zadnje, 25., in zavarovalništvo, ki je z devetega padlo na 13. mesto.

Kline dodaja, da je v obratni smeri značilen dvig predvsem prehrambne panoge. "Prehrambna panoga se je z osmega mesta povzpela na tretje in postala kritičnega pomena, ko je postalo pomembno vprašanje samozadostnosti in izvor ali še ožje lokalno poreklo."

Ne spreglejte