Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

3

Natisni članek

Belize Rusija Terme Maribor Gazprom Platanus hotel Habakuk

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Terme Maribor iz enega v drug poštni nabiralnik

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

3

Terme Maribor so danes le bleda senca nekdaj uspešne hotelirske družbe. Odkar jih je prevzel ruski kapital, se spoprijemajo z upadanjem prihodkov in poslujejo z visoko izgubo. Od visokoletečih napovedi o naložbah in razvoju so ostale le prazne obljube.

Terme Maribor imajo v lasti tudi hotel Habakuk pod Pohorjem.

Zdaj se je dokončno umaknil še eden od skrivnostnih ruskih investitorjev, ki so leta 2012 izpeljali 30-milijonski prevzem in se ves čas skrivajo za mrežo podjetij iz davčnih oaz.

Že od leta 2014 je sicer podjetje Platanus, ki obvladuje Terme Maribor, v večinski lasti ruskega energetskega velikana Gazprom, ki naj bi dejansko financiral prevzem.

Iz Belizeja v Veliko Britanijo

Intelco Group Ltd, ki ima sedež v Belizeju in za katerega ni mogoče ugotoviti, kdo je v ozadju, je v teh dneh prodal desetodstotni delež v Platanusu. Namesto njega je v lastništvo vstopilo podjetje, ki prav tako domuje v poštnem nabiralniku.

Novi solastnik Term Maribor je namreč podjetje Darcey Networks Limited iz Velike Britanije. To je bilo tako kot na stotine drugih registrirano na sedežu družbe Omega Direct Limited v Londonu, ki se profesionalno ukvarja z odpiranjem in upravljanjem podjetij.


Marjan Pišljar: zgodba o Trumpu iz Rovt

Noah iz ZDA: Preizkusil sem veliko držav, Slovenija je za življenje najboljša


Delajo za premožne posameznike

Kdo je v ozadju podjetja Darcey Networks Limited, ni znano. Jasno je le, da je njegova formalna lastnica postala Oksana Chrissaidis s Cipra, ki je zaposlena v svetovalnem podjetju Exsus International. V njem ponujajo storitve pravnega in davčnega svetovanja ter premoženja, njihove stranke pa so korporacije in premožni posamezniki.

Ob prevzemu Term Maribor se je ugibalo, ali je v ozadju nemara skriva denar ruskih vplivnežev. Ne nazadnje so uporabili podjetja iz davčnih oaz, ki poleg finančnih ugodnosti slovijo po nedostopnosti za državne organe, in s tem ohranili anonimnost.

V Londonu najela poštni nabiralnik

Chrissaidisova je od junija letos zastopnica še enega britanskega podjetja, BLB Holding Ltd. Naslov, ki ga je prijavila v Londonu, nas pripelje do izpostave podjetja Mail Boxes Inc. na ulici Aldersgate Street, kjer je mogoče poceni najeti poštni nabiralnik.

Platanus, ki obvladuje Terme Maribor, je v večinski lasti ruskega energetskega velikana Gazprom. | Foto: Reuters Platanus, ki obvladuje Terme Maribor, je v večinski lasti ruskega energetskega velikana Gazprom. Foto: Reuters

Kako se je spreminjalo lastništvo Term Maribor

2012
Družbo prevzame podjetje Platanus, ki ga obvladujeta "offshore" podjetji z Britanskih Deviških otokov in iz Belizeja: Easterland Partners Corp. in Intelco Group Limited. Prvo ima 76-odstotni, drugo pa 24-odstotni delež v Platanusu.

2014
Prek dokapitalizacije do večinskega, 70-odstotnega deleža v Platanusu pride podjetje Faktoring Finans, ki je del skupine Gazprom. Ta se razkrije kot financer prevzema. Delež dotedanjih lastnikov se zmanjša na 30 odstotkov. Večji del ostane v rokah Easterlanda.

2016
Intelco Group proda deset odstotkov podjetju Darcey Networks Limited. 70-odstotni delež je še naprej v rokah skupine Gazprom, Easterland pa ima 20-odstotni delež.

V davčne oaze nepojasnjeno sedem milijonov evrov

Spomnimo, do leta 2012 so bile Terme Maribor v lasti NFD Holdinga in holdinške družbe Sava. V prodajnem postopku se je zanje potegovalo več tekmecev, na koncu pa so za 30 milijonov evrov končale v rokah Platanusa, ki ga je vodil ruski odvetnik Oleg Derkach.

Že kmalu po tem so se pojavila čudna nakazila, ki so na posel vrgle senco dvoma. Del denarja, ki so ga Rusi v začetku aprila 2012 nakazali v Slovenijo, je končal na računih na Cipru in v Belizeju. 3,3 milijona evrov je 4. aprila, le nekaj dni po nakazilu kupnine iz Rusije, prejelo "offshore" podjetje Belling Limited iz Belizeja. Že teden dni pozneje, 11. aprila, je 3,7 milijona evrov pristalo na računu ciprske podružnice banke FBME, ki ima sedež v Tanzaniji, zadnja leta pa velja za domeno ruskih poslovnih krogov.

Ali so nakup Term Maribor izkoristili za to, da se je iz Rusije prek Slovenije v davčno ugodnejše države steklo več denarja, kot je znašala uradna višina kupnine, ni znano.

Za četrtino nižji prihodki

Potem ko je Platanus prevzel Terme Maribor, se je poslovanje mariborske turistične družbe začelo pospešeno slabšati. Od leta 2012 Terme Maribor poslujejo z izgubo, od leta 2011 pa so se jim prihodki znižali za skoraj 25 odstotkov. V lanskem letu so imeli okoli 33 milijonov evrov prihodkov ter slaba dva in pol milijona evrov izgube.
Ne spreglejte