Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2015,
14.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 8. 2015, 14.31

7 let, 2 meseca

Telekomunikacijska družba T-2 gre v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečajni postopek telekomunikacijske družbe T-2.

Višje sodišče v Ljubljani je 5. avgusta ugodilo pritožbi upnikov družbe T-2 zoper sklep, s katerim je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo predlog za začetek stečajnega postopka. Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Danico Čuk.

Zgodba okrog stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 sega v leto 2009. Takrat so se zaradi visokih dolgov družbe T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja operaterja.

Stečaj predlagalo že več upnikov T-2 je nato sam konec leta 2010 predlagal postopek prisilne poravnave. V Telekomu Slovenije kot enem od upnikov se niso strinjali s postopkom prisilne poravnave in zato zahtevali stečaj, a je njihova zahteva leta 2011 padla v vodo. Telekom se je na to pritožil, a višje sodišče leta 2012 njegovi pritožbi ni ugodilo.

Leta 2014 je nato uvedbo stečaja družbe T-2 predlagala Družba za upravljane terjatev bank (DUTB), ki je prevzela terjatve NLB in ki meni, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavanje upnikov in boljše poplačilo, kot bi ga bili deležni sicer.

T-2 pred enim letom že v stečaj Okrožno sodišče v Ljubljani je tako septembra 2014 uvedlo stečaj družbe T-2, vendar je sledila pritožba dolžnika, po kateri je sodišče druge stopnje razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča in zadevo vrnilo v nov postopek.

V novem postopku je Okrožno sodišče v Ljubljani sprejelo sklep o zavrnitvi predloga za stečaj, na kar so se v vlogi upnic pritožile družbe DUTB, TCK in Banka Celje. Višje sodišče v Ljubljani je njihovi pritožbi ugodilo in na tej podlagi je Okrožno sodišče v Ljubljani danes objavilo začetek stečaja družbe T-2.

T-2 je bil ob začetku prisilne poravnave v večinski lasti pozneje propadlega cerkvenega finančnega holdinga Zvon Ena Holding. Leta 2011 je doživel dokapitalizacijo in nato prešel v last upnikov na čelu z družbo Gratel, ki je za T-2 gradila optično omrežje po Sloveniji, na koncu pa pristal v večinski lasti z Gratelom povezane družbe Garnol.

Že dlje časa tudi zaželena prevzemna tarča V luči konsolidacije telekomunikacijskega trga je že dlje časa tudi zaželena prevzemna tarča. Za prevzem družbe T-2 naj bi se po neuradnih informacijah potegovala ameriški investicijski sklad KKR, ki ima v Sloveniji že v lasti družbo Telemach, in Telekom Austria, ki ima pod svojim okriljem slovenskega mobilnega operaterja Simobil.

DUTB je sicer sredi maja sporočil, da v postopku prodaje terjatev do podjetja T-2 ni izbral nobenega ponudnika. Kot so pojasnili, bodo še naprej iskali "načine za najvišje možno poplačilo prenesenih sredstev". Glede na seznam, objavljen februarja letos, ima DUTB do podjetja T-2 za 150 milijonov evrov terjatev.

Ne spreglejte