Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2017,
11.21

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Sašo Stanovnik Alta Invest Telekom Slovenije delnice

Petek, 12. 5. 2017, 11.21

6 let, 11 mesecev

Kaj kažejo četrtletni rezultati Telekoma Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Telekom Slovenije | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Delničarjem Telekoma Slovenije se obeta pet evrov bruto dividende za delnico, družba pa je na dobri poti, da doseže letošnje cilje.

Skupini Telekom Slovenije je v prvem četrtletju letošnjega leta prihodke uspelo povečati za 2,4 odstotka na 180 milijonov evrov. K rasti prihodkov skupine sta prispevala predvsem boljša veleprodaja ter rast na področju širokopasovnih in IT-storitev, medtem ko prihodki na področju mobilne telefonije še naprej upadajo.

Na drugi strani je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) upadel za 3,2 odstotka na 50,8 milijona evrov. Razlog najdemo v dvigu stroškov mednarodnega obračuna, stroškov multimedijskih vsebin in drugih neopredeljenih operativnih stroških. Vseeno je Telekom Slovenije še naprej na poti, da doseže svoj letošnji cilj, torej 206,8 milijona evrov EBITDA.

V prvem četrtletju za petino višji dobiček

Skupina Telekom Slovenije je v prvem četrtletju zabeležila 10,6 milijona evrov dobička (večinski pripadajoči delež), kar je 21 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Razlog je v precej boljšem neto finančnem rezultatu. Ponovno to podpira končno napoved uprave, ki v letošnjem letu pričakuje 41,3 milijona čistega dobička. Konec marca je imela Skupina Telekom Slovenije za 716 milijonov evrov večinskega kapitala, medtem ko je neto finančni dolg znašal 260 milijonov evrov in je bil tako le dobrih 50 milijonov evrov nižji od napovedanega letošnjega EBITDA.

Tako kot lani bodo tudi letos delničarji prejeli pet evrov bruto dividende na delnico. To implicira na kar 5,9-odstotni bruto dividendni donos, s tem pa je delnica Telekoma Slovenije z vidika dividend ena izmed boljših "blue chip" delnic na Ljubljanski borzi.

Avtor komentarja Sašo Stanovnik je glavni ekonomist Skupine Alta. Vsebina ni plačana in ni prikrito oglaševanje.
Ne spreglejte