Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2017,
19.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

poslovanje komentar Sašo Stanovnik Alta Invest Telekom Slovenije

Četrtek, 27. 7. 2017, 19.24

6 let, 6 mesecev

Komentar

Telekom nadaljuje z rastjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Telekom Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Telekom Slovenije je v prvi polovici letošnjega leta uspel povečati prihodke, obenem pa se je za visokih 42 odstotkov zvišal tudi čisti dobiček.

Skupina Telekom Slovenije je v prvi polovici letošnjega leta ustvarila 370 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je okoli 5,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Rast je delno posledica boljših rezultatov pri prodaji novih storitev, torej IT in E-cestninjenja, dodatno pa so k rasti prispevali tudi višji prihodki pri veleprodaji. Na drugi strani pa so se pričakovani znižali prihodki v mobilnem segmentu. Prihodki so bili torej v prvi polovici leta v skladu s pričakovanji, vsekakor pa je pozitivno, da Telekom Slovenije preko novih virov več kot nadomešča upad klasičnih prihodkov.


Preberite še:

Prihodki Telekoma Slovenije rastejo


Predvsem zaradi višjih stroškov storitev so se skupni stroški zvišali za 5,1 odstotka, tako da je dobiček iz poslovanja v prvi polovici leta 2017 znašal 25,2 milijonov evrov, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa 106,8 milijonov evrov. To je 8 oziroma 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in skladno z našimi pričakovanji. Obenem pa se je močno izboljšal tudi neto finančni rezultat, in sicer za kar 6 milijonov. Čisti dobiček je tako poskočil za visokih 42 odstotkov in znašal 24,3 milijona evrov. Pri tem je potrebno dodati, da je pravzaprav dobiček pred davki nižji od končnega čistega dobička. Čisti dobiček je višji od naših pričakovanj, predvsem na račun neto boljšega finančnega rezultata.

Rezultati so torej bolj ali manj skladni z našimi pričakovanji, Telekom Slovenije pa je na dobri poti da dostavi svoje načrte za leto 2017. Uprava za letošnje leto načrtuje 718 milijonov evrov prihodkov, 207 milijonov evrov EBITDA in 41,3 milijona evrov čistega dobička. V prvi polovici leta je Telekom dosegel 51, 52 in 59 odstotka navedenih planov.

Letošnja dividenda je znašala 5 evrov bruto za delnico, s čimer se je delnica Telekoma Slovenije ponovno znašla med najbolj donosnimi delnicami Ljubljanske borze z vidika dividend. Obenem še naprej čakamo na dokončen izstop iz Makedonije, kar bi preko sprožitve opcije za izstop impliciral lep priliv denarnih sredstev. Raznih dolgoročnih in kratkoročnih investicij je za kar 129 milijonov evrov. Na drugi strani pa morajo vlagatelji še naprej spremljati razvoj dogodkov okoli potencialnega nakupa večjega deleža (ali celo prevzema) Gorenjske Banke. Posamezni trendi telekomunikacijskim podjetjem narekujejo, naj se bolj posvetijo tudi iskanju dodatnih vsebin, nekateri trendi pa govorijo tudi v prid združevanju finančnih in telekomunikacijskih storitev. Toda prevzem banke s 3-odstotnim deležem in kapitalom v višini 200 milijonov evrov ni mačji kašelj in prinaša precej tveganja, pri tem pa obstajajo tudi manj tvegani načini dodajanja finančnih storitev. Še toliko bolj so tveganja pomembna, saj se istočasno vsa telekomunikacijska podjetja soočajo s cenovnimi oziroma konkurenčnimi pritiski tudi v drugi segmentih poslovanja. Če je to do sedaj veljajo predvsem za mobilni segment, se zna v prihodnjih letih močno spremeniti tudi podoba prodaje TV vsebin.

Avtor komentarja Sašo Stanovnik je glavni ekonomist Skupine Alta. Vsebina ni plačana in ni prikrito oglaševanje.

Ne spreglejte