Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Natisni članek

podražitev zelenjava meso hrana SPAR suša Tuš Mercator

Četrtek, 31. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Suša kaže zobe: hrana se bo podražila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Suša | Foto Reuters

Foto: Reuters

Meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, različne vrste zelenjave in sadja, pa tudi kruh in pekovski izdelki. To so skupine živil, ki bi se lahko v prihodnjih mesecih na trgovskih policah znašle pod največjim udarom podražitev. 

Tudi slovenski potrošniki bodo čutili posledice letošnjih neugodnih vremenskih vplivov in rasti cen določenih surovin na svetovnih trgih zaradi njihovega pomanjkanja ali spremenjenega povpraševanja. Napovedi podražitev hrane je sicer mogoče zaslediti v vse več evropskih državah. 

Dobavitelji so že zvišali cene več skupin hrane

V našem največjem trgovskem podjetju Mercatorju so za Siol.net pojasnili, da so od slovenskih dobaviteljev mesa, mesnih izdelkov in mlečnih izdelkov že prejeli nekaj napovedi sprememb nabavnih cen. 

V Sparu so izpostavili predvsem dvig cen na mlečnem segmentu. Največjo rast so zabeležili pri maslu in smetani, rastejo pa tudi cene sirov. Višje cene surovin so krive tudi za podražitve mesa. Po pojasnilih Spara so se že podražili svinjina, piščančje meso ter mesnine.

 

Tako kot v Mercatorju in Sparu so tudi v Tušu od dobaviteljev prejeli napovedi podražitev nekaterih izdelkov, predvsem iz blagovne skupine mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov ter tudi nekaterih izdelkov sadja in zelenjave. Poudarili so, da so spremembe cen odvisne zgolj od dobaviteljev. Kdaj bi se cene lahko stabilizirale, niso želeli napovedovati, saj je to odvisno od cen surovin in vpliva delovanja trga. 

V Hoferju pravijo, da so v zadnjem času zaznali povišanje nabavnih cen, vendar jih v večini primerov niso prenašali na kupca: "Izjeme so bili primeri, pri katerih so bile podražitve tako visoke, da ohranjanje prvotne cene poslovno ne bi bilo vzdržno."

Kaj so ključni vzroki za podražitve hrane?

  • Prašičje meso se je na trgu v prvih osmih mesecih podražilo za 20 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, pri nekaterih posameznih kosih mesa pa so bile podražitve še višje. Na dvig cen vpliva povečanje povpraševanja na Kitajskem na eni strani in zmanjšanje proizvodnje prašičev na drugi strani. Proizvodnja je namreč v zadnjih petih do sedmih letih pod hudim pritiskom nizkih cen, kar je vodilo v zmanjšanje proizvodnih zmogljivosti in posledično zmanjšanje proizvodnje.
  • Neugodne vremenske razmere v več evropskih državah, tudi v Sloveniji. Kmetijske proizvajalce je ponekod najprej prizadela huda zima z ledom, nato pa suša, ki je v določenih predelih Evrope povsem uničila pridelek. Zato v vse več državah, predvsem tistih z manj konkurenčnim trgovskim sektorjem, že napovedujejo skorajšnje velike podražitve sadja, zelenjave, pa tudi mleka in mesa zaradi uničene krme.
  • Že nekaj mesecev so na udaru tudi odkupne cene mleka. Maslo se je na evropskem trgu v enem letu denimo podražilo za 80 odstotkov. Povpraševanje po maslu na svetovnem trgu raste predvsem zaradi povečane porabe v tretjem svetu, predvsem na Kitajskem in v Indiji. Poleg tega se trend porabe maščob ponovno nagiba k maščobam živalskega izvora. K poslabšanju ponudbe mleka je prispevalo tudi to, da so največje države proizvajalke mleka v zadnjem letu znižale proizvodnjo, kar vpliva na izdelke, kot so mleko v prahu, siri in maslo.
  • Z novo žetvijo se bo po napovedih podražila tudi moka, ki kroji cene kruhu in pekovskim izdelkom. Kot je pojasnil Silvester Pečjak, je pšenica letos draga, saj je odlične kakovosti in ima hkrati nizek hektarski donos, kar oboje dviguje ceno. 
  • Po aferi s spornimi jajci iz Nizozemske je v zadnjem času začela rasti tudi cena te surovine, ki je sestavni del pomembnega dela prehrambenih izdelkov. 

Cena zelenjave niha

Precejšnja nihanja v Mercatorju opažajo tudi pri določenih vrstah zelenjave in sadja. Njune cene se sicer določajo dnevno na podlagi ponudbe in povpraševanja. Letošnja suša se najbolj odraža pri ponudbi solat, ki jih v določenem obdobju ni bilo dovolj niti doma niti v tujini. 

tržna zelenjava, prodaja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Na splošno opažajo, da so letos pridelki bolj poškodovani in jih včasih zaradi nedoseganja standardov ne morejo odkupiti. Ob tem v Mercatorju poudarjajo, da drastičnega dviga cen zaradi suše za zdaj ne zaznavajo. 

Pri sadju in zelenjavi pridelovalcem največjo težavo predstavljajo neurja s točo, zlasti pri odprtih nasadih, pravijo v Sparu. Kljub temu trenutno v primerjavi z lanskim letom ne zaznavajo večjih odstopanj v nabavnih cenah. Za zdaj tudi nimajo najav višjih cen v tem segmentu za prihodnje mesece. 

Kmalu dražji tudi nekateri pekovski izdelki 

Podražitve očitno pripravljajo tudi peki. Žito, ki je v lasti hrvaške Podravke, cen svojih izdelkov zaenkrat ni višal. Direktor prodaje v Podravki Ljubljana je povedal, da pozorni spremljajo cene surovin, vendar v tem trenutku odločitev o spreminjanju cen še niso sprejeli.

V Pekarni Pečjak so nam pojasnili, da bodo s 1. oktobrom zvišali svoje cene, in sicer predvidoma vseh izdelkov. Glede na to, da so trgovske marže načelno relativne in ne absolutne, direktor Silvester Pečjak pričakuje, da se bo najverjetneje celotna podražitev prenesla na potrošnike.

kruh | Foto: Poleg prepleta neugodnih okoliščin, kot so sočasne podražitve moke, masla, sira, olja, jabolka, orehov, jajc, kartona ipd., Pečjak med razlogi za podražitev izdelkov omenja tudi izboljšanje delovnih pogojev, "Zaposlene je preprosto treba bolje plačati, če jih želimo obdržati v Sloveniji," je opozoril. 

Tudi po pojasnilih Spara je višji strošek delovne sile – ob povišanih odkupnih cenah surovin in embalaže – eden od razlogov za dvig cen mesa.

Trend višjih odkupnih cen mleka se bo nadaljeval

V Ljubljanskih mlekarnah so potrdili, da so glede podražitev svojih izdelkov sredi zahtevnih pogovorov s trgovci. Razlog so že dlje časa naraščajoče cene mleka, trend višanj odkupnih cen mleka pa se bo po napovedih nadaljeval še nekaj časa. Kolikšne podražitve načrtujejo, niso razkrili. 

"Pridelovalci sami ne moremo nositi bremena zvišanja cen, zato smo prisiljeni korigirati prodajne cene naših izdelkov navzgor. Tako kot smo jih popravljali navzdol, ko je bila surovina cenejša," poudarjajo v Ljubljanskih mlekarnah.

Da se zaradi velikega skoka cen masla in smetane ter rasti odkupnih cen mleka obetajo skorajšnje podražitve, napoveduje tudi Robert Serec, predsednik uprave Pomurskih mlekarn. Po njegovi oceni se bosta maslo in smetana v prihodnjega pol leta podražila za 15 do 20 odstotkov. Zaradi vse višjih odkupnih cen mleka je do konca leta pričakovati tudi zvišanje cen mleka in mlečnih izdelkov. Najverjetneje bodo cene teh izdelkov zrasle med 5 in 10 odstotki.

Serec ob tem poudarja, da so se odločili za postopno dvigovanje cen. "V verigi od kmeta do trgovca ne moremo celotnega dviga cen surovin prenesti na kupca. Breme si moramo razdeliti. Vendar kljub temu brez podražitev končnih izdelkov ne gre več. Kupci razumejo, da če se je odkupna cena mleka podražila za tretjino, cena sira ne more ostati na isti ravni," pravi Serec.  

Bi dražje izdelke lahko nadomestil uvoz?

Ključna bojazen slovenskih pridelovalcev in proizvajalec hrane je, da bodo trgovci v ostri borbi za kupce zaradi napovedanih podražitev posegali po cenejšem blagu iz uvoza. Nekaterih kmetijskih proizvajalcev namreč neugodne vremenske razmere in razmere na trgih niso tako močno prizadele.

meso, mesnine | Foto: STA , Foto: STA , "Kljub napovedanim spremembam nabavnih cen za zdaj tovrstnih izdelkov ne bomo uvažali, torej izdelkov slovenskih dobaviteljev v ponudbi ne bo manj," mirijo v Mercatorju. 

"Dokup mesa iz tujine izvajamo le v primerih, kadar ga slovenski dobavitelji nimajo v zadostnih količinah," zagotavljajo tudi v Sparu. 

Na vprašanje, ali bodo dražje domače izdelke nadomeščali z uvoženimi, v Tušu odgovarjajo, da do tega ne bo prišlo, če se bodo slovenski kupci kljub višji ceni odločali za nakup slovenskega izdelka.

Podražitve deloma tudi v breme trgovskih marž

V Mercatorju poudarjajo, da morajo utemeljene razloge dobaviteljev za povišanje nabavnih cen upoštevati, sočasno pa si z mehanizmi, ki jih imajo na voljo, prizadevajo, da bi dvig cen čim manj vplival na potrošnike. Ob tem omenjajo predvsem akcije in popuste, pa tudi nižanje lastne marže.

Kot je znano, domači pridelovalci hrane že leta s prstom kažejo na trgovce, da se ti ne želijo odpovedati svojim visokim maržam. Zato morajo, da bi ohranili konkurenčnost, izgube v največji meri prevzemati pridelovalci in proizvajalci sami. 

Po besedah Petra Polaniča, direktorja Panvite, so prodajne cene mesa in mesnih izdelkov v preteklih mesecih podražili za okoli pet odstotkov.  | Foto: STA , Po besedah Petra Polaniča, direktorja Panvite, so prodajne cene mesa in mesnih izdelkov v preteklih mesecih podražili za okoli pet odstotkov. Foto: STA , Da so - vsaj za zdaj - trgovci deloma prevzeli nase breme povišanja cen, je mogoče sklepati tudi iz pojasnil Petra Polaniča, direktorja Panvite. Svoje prodajne cene mesa in mesnih izdelkov so namreč v preteklih mesecih podražili za okoli pet odstotkov. Vendar so v nekaterih primerih opazili, da so podražitve na trgovskih policah nižje od podražitve njihovih prodajnih cen. 

Nove podražitve mesa 

Peter Polanič v prihodnjih mesecih sicer napoveduje dodaten dvig cen prašičjega mesa in pričakovano nove podražitve mesa in mesnih izdelkov. V zadnjem četrtletju namreč na trgu tradicionalno beležijo močnejše povpraševanje po prašičjem mesu, kar bo pomenilo dodaten pritisk na cene. 

Glede na napovedi bosanskih in srbskih proizvajalcev, da bodo do konca leta zaradi suše poskočile cene sadja, nas je zanimalo, kako bodo razmere na trgu vplivale tudi na cene Fructalovih izdelkov, ki je preko srbskega lastnika precej vezan na balkanske trge. Toda iz Fructala so sporočili, da cenovne politike zaradi konkurenčnih razlogov ne razkrivajo. 

Statistični urad zaznal podražitve hrane

Inflacija na letni ravni je julija precej presegla tisto iz lanskega leta. Bila je namreč enoodstotna, lani ob tem času pa so bile cene življenjskih potrebščin višje zgolj za 0,2 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast cen je bil julija 1,1-odstotna, lani v enakem obdobju pa so cene upadle za 0,4 odstotka. 

inflacija | Foto: K inflaciji na letni ravni so največ - 0,3 odstotne točke - prispevale višje cene prehrambenih izdelkov, ki so se podražili za 1,5 odstotka. Druge podražitve se nanašajo predvsem na tobak, oblačila in obutev ter podražitve v skupini stanovanja - voda, električna energija, plin in drugo gorivo.

Ne spreglejte