Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
30. 8. 2016,
13.11

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Edvard Svetlik Hidria Kolektor Stojan Petrič

Torek, 30. 8. 2016, 13.11

2 leti, 2 meseca

Stojan Petrič: Imamo 70 milijonov evrov gotovine, prevzamemo lahko tudi Hidrio

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Stojan Petrič

Stojan Petrič, ki lastniško obvladuje idrijski koncern Kolektor pravi, da imajo dovolj denarja za prevzem kateregakoli podjetja, tudi idrijskega tekmeca Hidrie: "Kolektor ima na bankah nekaj čez 70 milijonov evrov gotovine, kadarkoli lahko prevzamemo katerokoli podjetje, tudi Hidrio."

"Na prevzem Hidrie smo pripravljeni. Vprašanje je, ali so tudi v Hidri. Če prevzamemo vsa njihova posojila, jo lahko kupimo za en evro," je ob predstavitvi podrobnosti nakupa 39-odstotnega deleža v družbi FMR dejal predsednik nadzornega sveta FMR in predsednik sosveta Kolektorja Stojan Petrič. Kreditni potencial medtem ocenjuje med 100 in 200 milijoni evrov. 
 
Napoveduje, da se bo letos in prihodnje leto odvilo veliko prevzemnih zgodb. "Ne v Sloveniji, ampak v tujini," pravi.

FMR Holding postal več kot 80-odstotni lastnik družbe FMR

Lastniška struktura družbe FMR, ki je največji posamični lastnik koncerna Kolektor, je s tem, ko je FMR Holding od Gorenjske banke odkupil še 38,66-odstotni delež, ki ga je banka pridobila od HDR Naložb (ki je posredno v lasti vodilnih Hidrie), in postal 80,27-odstotni lastnik FMR, takšna, kot bi morala biti že decembra 2007, ko je HDR oziroma Hidria Fin delež odkupila od države, je dejal Petrič.

Petrič zatrjuje, da družbe Kolektor Etra ne bodo nikoli prodali in bo ostala v Sloveniji. Odnos med Hidrio in Kolektorjem je komentiral z besedami: "Glede na stanje rasti in finančne sposobnosti obeh družb ne bi bil presenečen nad prevzemno ponudbo Kolektorja za odkup bančnih terjatev do Hidrie v prihodnjih letih." | Foto: Bojan Puhek Petrič zatrjuje, da družbe Kolektor Etra ne bodo nikoli prodali in bo ostala v Sloveniji. Odnos med Hidrio in Kolektorjem je komentiral z besedami: "Glede na stanje rasti in finančne sposobnosti obeh družb ne bi bil presenečen nad prevzemno ponudbo Kolektorja za odkup bančnih terjatev do Hidrie v prihodnjih letih." Foto: Bojan Puhek

Ob tem ni skrival zadovoljstva, da se je po osmih letih rešila problematika lastništva Kolektorja. Za Kolektor in FMR je napovedal boljše čase, saj se bodo sedaj lahko posvetili poslovanju obeh družb.

"Vodstvo Hidrie je v zadnjih osmih letih lastništvo v družbi FMR grobo izkoriščala za doseganje osebnih ciljev in škodovanje meni osebno, skupini FMR in koncernu Kolektor," je bil do svojega konkurenta Edvarda Svetlika kritičen Petrič. Po njegovi oceni jim je bilo zaradi tega povzročene več kot 15 milijonov evrov škode.

Predsednik uprave FMR Andrej Kren ni želel razkriti, koliko so za omenjeni delež plačali Gorenjski banki. Jutri bo objavljena namera za prevzem še preostalega, 0,45-odstotnega deleža FMR, ki ni v lasti FMR Holdinga ali Kolektorjevih podjetij, nato pa v 30 dneh še prevzemna ponudba.

Energetski sektor zrasel za četrtino

Petrič je tudi razkril, da znotraj njihovega koncerna najboljše rezultate v prvih sedmih letošnjih mesecih beleži energetski steber, katerega del je tudi Kolektor Etra. Prihodke so povečali za več kot 25 odstotkov.
 
Na drugi strani beležijo padec pri prodaji avtomobilskih komponent. Gradbeni steber bo po načrtih letos ustvaril 70 milijonov evrov prihodkov.
Predsednik uprave družbe FMR Andrej Kren cene nakupa delnic ni želel razkriti. | Foto: Bojan Puhek Predsednik uprave družbe FMR Andrej Kren cene nakupa delnic ni želel razkriti. Foto: Bojan Puhek
 
"V prvih sedmih mesecih smo že dosegli lanske rezultate. Tako po prodaji kot po dobičku," je dodal prvi mož Kolektorja, ki letno ustvari 500 milijonov evrov prihodkov. Prihodnje leto načrtujejo povečanje prodaje za dodatnih sto milijonov evrov.
 

 

Nakupi Stojana Petriča

Posredni lastnik Kolektorja Stojan Petrič od odhoda v pokoj pred slabima dvema letoma pospešeno nakupuje po Sloveniji. Z nakupom časopisne hiše Delo se je podal v medijske vode, Kolektor Koling je z nakupom Cestnega podjetja Gorica (CGP) iz stečajne mase Primorja premešal karte med največjimi gradbinci.

Konec pomladi je od slabe banke (DUTB) odkupil terjatve do podjetja Energoplan in s tem gradbeno jamo propadlega stanovanjskega projekta Belle vie Tivoli v Ljubljani. Delavci Kolektor Kolinga so z deli že pričeli, stanovanjski kompleks vreden 40 milijonov evrov naj bi dokončali v dveh letih.

Je pa Petrič neuspešno naskakoval novogoriško Letriko, ki je kasneje pristala v nemških rokah, in ljubljanski Litostroj Power.

 
Ne spreglejte