Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

Natisni članek

Sij Acroni Jesenice Tibor Šimonka SIJ Andrej Zubicki Evgenij Zubicki

Torek, 16. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ruski spopad v Slovenski industriji jekla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

Vladimir Putin, Boris Zubicki | Foto Urad ruskega predsednika

Foto: Urad ruskega predsednika

Slovenska industrija jekla (SIJ), ena od največjih domačih poslovnih skupin, ki ima več kot sedem tisoč zaposlenih, je deset let po tem, ko jo je država prodala ruski družini Zubicki, na prelomnici.

Vse bolj jo namreč hromi že več mesecev trajajoč spor v družini, v katerem imata ključno vlogo brata. To sta: 

  • Evgenij Zubicki, predsednik uprave Industrial Metallurgical Holdinga (IMH), krovnega podjetja iz imperija družine Zubicki, ki obvladuje jeklarsko skupino Koks, lastnika SIJ;
  • Andrej Zubicki, začasni predsednik uprave SIJ. Do zdaj je operativno vodil posle ruske skupine v Sloveniji, kjer tudi živi. 

Serija odstopov zaradi "osebnih razlogov"

Samo v zadnjih štirih mesecih sta se zgodili dve zamenjavi v upravi SIJ, ki se pred tem tri leta ni spreminjala. Najprej je januarja letos odstopil predsednik uprave Anton Chernykh, ki je leta 2014 na položaju nasledil Tiborja Šimonko. Pri tem je navedel osebne razloge. 

Andrej Zubicki, začasni predsednik uprave SIJ | Foto: STA , Andrej Zubicki, začasni predsednik uprave SIJ Foto: STA , Vodenje SIJ je takrat začasno prevzel Andrej Zubicki, dotedanji predsednik nadzornega sveta. Ob dotedanjem finančnem direktorju Igorju Malevanovu je uprava dobila še enega člana. To je postal dotedanji direktor za korporativno komuniciranje Denis Mancevič, pred tem tudi nadzornik SIJ. Vodenje nadzornega sveta je prevzel Evgenij Zverev, direktor za pravo, združitve in prevzeme v skupini.

A Malevanov in Mancevič, ta je imel petletni mandat, sta na položaju zdržala le štiri mesece. Iz skupine SIJ so namreč včeraj prek ljubljanske borze sporočili, da sta odstopila. Ob odhodu sta uradno navedla osebne razloge. V upravi tako za zdaj ostaja le Andrej Zubicki. "Nadzorni svet bo sprožil ustrezne postopke za popolnitev uprave družbe. Tako bo zagotovljeno nemoteno poslovanje družbe," so sporočili iz družbe. Že na današnji seji naj bi nadzorni svet imenoval novega člana uprave.

To sicer niso edine kadrovske spremembe, povezane s skupino. Marca letos je po treh letih, spet uradno iz osebnih razlogov, z vrha jeseniške družbe Acroni odstopil direktor Peter Čas, ki je pred tem vodil ravensko podjetje Noži. Čas je nedavno prevzel vodenje Steklarne Hrastnik, v Acroniju pa ga je nasledil Slavko Kanalec.

V začetku aprila je s položaja direktorja slovenskega podjetja Dilon, prek katerega družina Zubicki lastniško obvladuje SIJ, odstopil še Zverev, sicer predsednik nadzornega sveta SIJ.
 

Odstopil tudi predstavnik države v nadzornem svetu

Država ima v nadzornem svetu SIJ dva predstavnika: Janka Jenka in Tomaža Stareta, ki je že pred dnevi odstopil. Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) so nam pojasnili, da "budno spremljajo trenutno dogajanje v SIJ". "V okviru pristojnosti bomo izvedli vse postopke in sprejeli potrebne odločitve za zaščito interesov Republike Slovenije," so dodali na SDH.

Zakaj sta brata Zubicki v sporu?

Po naših informacijah so v ozadju "prepiha" v SIJ, skupini, ki je lani postala večinska lastnica Perutnine Ptuj, spori med bratoma Zubicki. Ti so že pred časom izbruhnili zaradi različnih pogledov na upravljanje in strateško prihodnost družbe znotraj ruske skupine IMH. 

Razplet spora bi lahko vplival na več tisoč Slovencev in njihovih družin. Skupina SIJ zaposluje tretjino delovno aktivnega prebivalstva v občini Ravne in skoraj četrtino na Jesenicah, po prevzemu Perutnine Ptuj pa še 13 odstotkov delovno aktivnih v tej občini. Četrtinska lastnica SIJ je še vedno slovenska država. 

Mlajši brat bi širil SIJ …

Na eni strani je Andrej Zubicki, ki je naklonjen krepitvi vloge SIJ in nadaljevanju naložb. Med njimi je treba omeniti 30 milijonov evrov vredno peč za toplotno obdelavo debele pločevine, ki jo je pred nekaj tedni zagnala jeseniška družba Acroni. Andrej Zubicki je tudi idejni oče velike širitve SIJ, ki smo ji priča v zadnjih dveh letih. Zanimala se je za odkup terjatev do družbe Litostroj Jeklo, kupila Sistemsko tehniko in prevzela Perutnino Ptuj. 

Po tem ko je  skupina SIJ prevzela Perutnino Ptuj, jo je moral zapustiti njen dolgoletni predsednik uprave Roman Glaser. | Foto: STA , Po tem ko je skupina SIJ prevzela Perutnino Ptuj, jo je moral zapustiti njen dolgoletni predsednik uprave Roman Glaser. Foto: STA , Prav zaradi tega posla je mariborsko sodišče proti štirim nekdanjim članom uprave Perutnine Ptuj na čelu z Romanom Glaserjem zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril v začetku leta vložilo zahtevo za sodno preiskavo. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je sprva ovadil tudi odvetnika Aleša Rojsa, a je tožilstvo po naših informacijah pozneje odstopilo od pregona. 

V preiskavi naj bi bil še vedno tudi Andrej Zubicki, ne pa več nekdanji prvi mož SIJ Tibor Šimonka, pri katerem so leta 2015 izvedli hišno preiskavo.

… starejši brat pa bi ga vodil iz Moskve

Na drugi strani si njegov sedem let starejši brat Evgenij Zubicki, ki živi v Moskvi, želi večjega neposrednega nadzora nad slovensko skupino.

Kot smo neuradno izvedeli, so se Evgenij Zubicki oziroma njegovi ljudje v zadnjih mesecih večkrat vmešavali v konkretne posle skupine. Glavno besedo pri vodenju poslov so začeli prevzemati njegovi ljudje iz Moskve, prav tako pa niso naklonjeni povečevanju naložb. Upravo naj bi postavili pred zid z načrti, ki so jih nekateri v SIJ ocenili za nerealne. 

To je sprožilo tudi informacije, da si želi Evgenij Zubicki SIJ čez čas prodati, čemur naj bi Andrej Zubicki nasprotoval.

Boj za nasledstvo imperija, ki ga je zgradil oče

Prav vmešavanje v dnevne posle je bilo po naših informacijah ključni razlog za odhod Malevanova, ki je v skupini SIJ deloval deset let, in Manceviča. Oba sta namreč veljala za osebi iz tabora Andreja Zubickega, ki je v zadnjih mesecih izgubil pomemben del svoje moči. 

Evgenij Zubicki je prvi mož holdinga IMH, ki ima v lasti tudi skupino SIJ. | Foto: STA , Evgenij Zubicki je prvi mož holdinga IMH, ki ima v lasti tudi skupino SIJ. Foto: STA , Ne le, da Evgenij Zubicki očitno prevzema vajeti v družbi SIJ. Tudi v boju za nasledstvo skupine IMH se je izkazal za močnejšega.

Največji ruski jeklarski imperij je v zadnjih dveh desetletjih zgradil njun oče Boris Zubicki, ki je februarja po daljši bolezni umrl. Le nekaj mesecev pred smrtjo je svoje delnice v IHM prenesel na svojo ženo in Evgenija Zubickega, ki ima danes v lasti dobrih 45 odstotkov holdinga. Andrej Zubicki obvladuje 27 odstotkov delnic, preostali delež pa imajo v lasti drugi družinski člani. 

Kaj skrbi financerje SIJ?

Razprtije v SIJ po naših informacijah skrbijo tudi nekatere njene financerje.

Da si v SIJ dogovore s financerji znajo predstavljati po svoje, je nakazala že lanski prevzem Perutnine Ptuj. SIJ je namreč že konec leta 2015 izdal za skupaj 94 milijonov evrov obveznic, ki zapadejo novembra 2019 oziroma julija 2020. 

Prospekt ob izdaji obveznic, ki so jih kupili Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), banke, pokojninski in vzajemni skladi, ni omenjal prevzema v perutninarski dejavnosti. Na zahtevo lastnikov obveznic na čelu z EBRD, članici konzorcija sedmih bank, ki so skupini SIJ odobrili 240-milijonsko dolgoročno posojilo, so nato morali v SIJ lastništvo Perutnine Ptuj prenesti na novoustanovljeno podjetje SIPCO, ki so ga oddelili od matične družbe. 

Tudi zato se vlagatelji bojijo krepitve manj formaliziranega, bolj nepredvidljivega načina upravljanja skupine, ki naj bi ga poskušal vpeljati Evgenij Zubicki. 

Rekordni prihodki, rekordne dividende

Konec leta družbi sicer zapade za 30 milijonov evrov komercialnih zapisov, ki so v lasti domačih institucionalnih vlagateljev. Čeprav je skupina z lanskim prevzemom Perutnine Ptuj in drugimi pripojitvami krepko povečala prihodke in dobiček iz poslovanja, se je povečala tudi zadolženost skupine – na 430 milijonov evrov. 

SIJ | Foto: STA , Foto: STA , V primerjavi z letom 2014 so se lani za 76 milijonov evrov znižali tudi prihodki iz metalurške dejavnosti. Na nadaljnji položaj v Evropi in na prodor v ZDA, te so eden od ključnih trgov Skupine SIJ, ki ima na trgu debele pločevine v Evropi 28-odstotni delež, bo vplivalo zlasti morebitno uresničenje napovedanih nadaljnjih zaščitnih ukrepov. Več o poslovanju SIJ pišemo v okvirju. 

Rekordno leto si lahko lastniki SIJ obetajo tudi pri dividendah. Letos si jih bodo razdelili za dobrih deset milijonov evrov. Medtem ko SIJ vrsto let ni izplačeval dividend, so lastniki lani in predlanskim skupaj prejeli 11,6 milijona evrov. 

Rusi za prevzem skupine SIJ dolgujejo še 625 milijonov

Podjetje Dilon, 72-odstotni lastnik skupine, podatkov o poslovanju za leto 2016 še ni objavilo. Znano je le, da SIJ dolguje šest milijonov evrov, rok za vračilo posojila pa so v podjetju letos z aneksom podaljšali do aprila prihodnje leto. 

Prav tako bilanc še ni razkril lastnik slovenskega podjetja Dilon – nizozemsko podjetje Dilon Cooperatif, ki sta ga v Amsterdamu za prevzem SIJ ustanovila brata Zubicki. Na zadnji dan leta 2015 je imelo to nizozemsko podjetje še 625 milijonov evrov obveznosti, pri čemer jih je skoraj 290 milijonov evrov zapadlo v manj kot letu dni. 

Za zdaj direktor Dilon Cooperatif ostaja Andrej Zubicki. 

Prevzemi potisnili prihodke in dobiček SIJ v nebo

Lani je skupina SIJ dosegla 843 milijonov evrov prihodkov, kar je 378 milijonov evrov več kot leta 2015. 

Visoka rast je posledica širitve, predvsem prevzema Perutnine Ptuj in pripojitve Sistemske tehnike v januarju 2016, podjetja ORO MET, ki izdeluje (nad)standardne orodne plošče, in družbe MWT Meyer, ki se ukvarja z razrezom in prodajo orodnih in drugih specialnih jekel. 

Samo dejavnost prehrane je k prihodkom skupine prispevala dobro četrtino (211 milijonov evrov). V SIJ imajo s Perutnino Ptuj velike načrte, ki jih gradijo na "pričakovanjih, da bo v naslednjem desetletju sektor perutnine postal največji sektor mesa in da bo leta 2024 proizvodnja perutninskega mesa obsegala več kot 50 odstotkov vse proizvodnje mesa".

Takoj po prevzemu je Perutnina Ptuj s SIJ podpisala pogodbo o najemu 73-milijonskega sindiciranega posojila z rokom vračila sedem let, s čimer je prenehal veljati sporazum, ki ga je pred tem sklenila z bankami upnicami.

S prevzemi in pripojitvami je posledično zrasel tudi dobiček iz poslovanja, ki ga je ustvarila skupina SIJ: s 23 milijonov v letu 2015 na skoraj 68 milijonov evrov v 2016. Denarni tok (EBITDA) se je podvojil na 127 milijonov evrov. Čisti dobiček SIJ je lani presegel 51 milijonov evrov, kar je petkrat več kot leta 2015. 

Samo za naložbe so v SIJ lani namenili več kot 70 milijonov, kar je četrtino več kot lani. V letu 2015 so vodilni in zaposleni po individualnih pogodbah skupaj prejeli 15 milijonov evrov.

Ne spreglejte