Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
5. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

NLB Zvon Dva Holding Luka Zadar sodišče Hrvaška Slovenija

Torek, 5. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenskim organom pregona pred nosom odpeljali Luko Zadar

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Luka Zadar | Foto Luka Zadar

Foto: Luka Zadar

Okrožno sodišče v Mariboru želi preprečiti prodajo severnodalmatinske Luke Zadar. Če bi do prodaje prišlo, lahko slovenske banke pozabijo na posojene milijone. V vmesnem času pospešeno poteka kazenska preiskava o ozadju dogajanja v Luki Zadar.

Znani mariborski taksist Danijel Robnik je v nenavadnih okoliščinah leta 2013 postal lastnik hrvaške Luke Zadar. Takrat se je ugibalo, ali pomaga skrivati premoženje propadlih cerkvenih finančnih holdingov pred upniki.

Luka Zadar ponovno obratuje, v njo Hrvati investirajo ogromna sredstva in bi lahko predstavljala enega glavnih virov za poplačilo slovenskih bank upnic propadlega Zvona Dva Holdinga, ki so za seboj pustili pol milijarde evrov dolgov.

Do zdaj je bila Luka Zadar v rokah mariborskega taksista Danijela Robnika. | Foto: STA , Do zdaj je bila Luka Zadar v rokah mariborskega taksista Danijela Robnika. Foto: STA , Zdaj se je Robnik odločil, da bo naložbo prodal premožnim kitajskim vlagateljem (več v okvirju). 

Vmešalo se je okrožno sodišče v Mariboru, ki poskuša preprečiti domnevno sporno prodajo. Če bi dopustili, da Kitajci prevzamejo Luko Zadar, bi prišlo do razvrednotenja delnic, ki so jih zamrznili slovenski organi pregona.

Prejšnji teden je potekala skupščina Luke Zadar, na kateri so potrjevali vstop kitajskega vlagatelja v lastništvo. Dan pred njo je mariborsko sodišče izdalo sklep, s katerim je hotelo zamrzniti Robnikove glasovalne pravice v Luki Zadar.

Odločitev so sprejeli na zahtevo specializiranega državnega tožilstva, kjer že dalj časa preiskujejo spor okoli lastninjenja Luke Zadar, v katerem naj bi poniknilo najmanj 15 milijonov evrov denarja NLB.

Kdo so Kitajci, ki prevzemajo Luko Zadar

Novi večinski lastnik Luke Zadar bo v skladu s sklepom skupščine postalo podjetje Luxury Real Estate, za katerim naj bi med drugim stal kitajski milijarder Hu Jinxiong, lastnik več podjetij na kitajskem in solastnik borze v Hong Kongu.

Pri poslu je sicer posredovala družba Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) pod vodstvom Maria Rendulića

Alibaba | Foto: Reuters Foto: Reuters Alibaba, največja kitajska spletna trgovina, je pred časom napovedala gradnjo distribucijskega centra za Evropo v Zadru. Ob tem so oznanili, da se je Zadar znašel na seznamu kitajskih finančnih skladov. Največja prednost industrijske cone je v tem, da se v radiju sedmih kilometrov nahajajo pristanišče, letališče, avtocesta in železnica.

Omenjeni vlagatelji iz Kitajske so do zdaj sodelovali v več prevzemnih poslih v regiji. 

V začetku letošnjega leta se je Ivica Todorić z njimi dogovarjal o reševanju finančnih težav Agrokorja. V zameno za tri milijarde evrov bi prevzeli lastništvo hrvaškega koncerna, katerega delnice bi pozneje prodali prek javne ponudbe delnice (IPO) v Hong Kongu.

Že pred tem je Jinxiong vložil 30 milijonov evrov v Krapinske Toplice, kjer naj bi poleg hotela zgradili vile in bungalove, zanimal pa naj bi se tudi za nakup največjega proizvajalca avtobusov v Srbiji Ikarbus.

Časovna stiska

Namesto da bi na mariborskem sodišču sodbo vročali prek dolgotrajnih postopkov, ki jih predvideva mednarodna pravna pomoč in zamudili, so v časovni stiski ubrali bližnjico.

Sodbo so po pošti posredovali vsem udeleženim v postopku in na ta način poskušali preprečiti prodajo. Med drugim je sodbo prejela hrvaška banka, ki v imenu slovenskega lastnika hrani del delnic Luke Zadar.

Na mariborskem sodišču so za Siol.net potrdili, da so sprejeli "odločitev o prepovedi izvrševanja glasovalnih pravic podjetju Diluculo na skupščini Luke Zadar". Zagotavljajo, da so na Hrvaškem postopali v skladu z določbami zakona o kazenskem postopku. Sodbo je izdala mariborska okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič.


Preberite še:

V spopadu za Luko Zadar zmagal mariborski taksist Danijel Robnik 

Mariborski odvetnik Ljubo Peče prek Zvonov Ena in Dva prevzel Luko Zadar? 

Mariborska nadškofija v ozadju lastništva Luke Zadar

Bomo nakupe iz kitajske spletne trgovine Alibaba prejemali iz Zadra?


Interesi vplivnih hrvaških posameznikov

Očitno je bilo to zaman, saj zadrsko sodišče ni upoštevalo mariborskega sodišča in je Robnikovemu podjetju Diluculo dovolilo glasovanje na skupščini. Na tej so prodajo Kitajcem tudi potrdili.

Luka Zadar | Foto: Luka Zadar Foto: Luka Zadar Če ne bi potrdili sklepa in vstopa kitajskih vlagateljev v Luko Zadar, bi družba ostala brez koncesije za opravljanje pristaniške dejavnosti do leta 2039 in jim ne bi ostalo drugega, kot da jo likvidirajo, je za Siol.net povedal Robnik, ki je kritičen do ravnanja slovenskih organov pregona.

Ti se tudi bojijo, da bo hrvaška stran izkoristila sodni zaplet in ga označila za mednarodni incident, češ da je skušalo slovensko sodišče mimo ustaljenih pravil uveljaviti slovensko sodbo na Hrvaškem.

Z vprašanji o Luki Zadar smo se obrnili na sodišče v Zadru, njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Po naših informacijah naj bi slovenska sodišča v primeru Luke Zadar že imela velike težave pri uveljavljanju sodnih odločb na Hrvaškem. Niso namreč naklonjeni temu, da so slovenske banke ekonomske lastnice Luke Zadar.

Okoli Luke Zadar se že več let pojavljajo imena političnih veljakov, lobistov in drugih vplivnežev iz Hrvaške in Slovenije. V presečišču njihovih interesov je vprašanje, kdo bo prihodnjih 25 let obvladoval enega večjih jadranskih pristanišč. S tem bo imel tudi nadzor nad nekaj sto tisoč tonami raznovrstnega blaga, ki na leto pride in zapusti njegove skladiščne prostore.

Interese v hrvaškem pristanišču ima tudi hrvaški general Ante Gotovina, ki je eden od največjih investitorjev v Luki Zadar. Leta 2015 je v novo hladilnico v industrijski coni Gaženica vložil več kot dva milijona evrov.

Obtožnica proti vodilnim propadlih zvonov

Kot je znano, je pred desetimi leti večinska lastnica Luke Zadar postala družba I.J. Storitve, za katero je stala nekoč vidna finančnica iz krogov blizu Nadškofije Maribor Roza Mlakar Kukovič.

Več deset milijonov evrov vredno operacijo na Hrvaškem sta financirala cerkvena finančna holdinga Zvon Ena in Zvon Dva, ki sta si denar izposodila od NLB. Toda tik pred bankrotom zvonov in še preden bi prišlo do poplačila dolgov, so Luko Zadar izgubili.

Proti Ljubu Pečetu (desno) in drugim nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih zvonovih je tožilstvo vložilo obtožnico. | Foto: STA , Proti Ljubu Pečetu (desno) in drugim nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih zvonovih je tožilstvo vložilo obtožnico. Foto: STA , Prehiteli so jih vplivni posamezniki iz cerkvenih krogov in poskrbeli, da je bilo lastništvo Luke Zadar preneseno na varno. V vprašljivih okoliščinah je njen novi lastnik postal Robnik.

Stečajna upraviteljica Zvona Dva Holdinga Vida Gaberc jo je poskušala zarubiti in po sodni poti pripeljati nazaj v stečajno maso, vendar pri tem ni bila uspešna.

Nekdanji vodilni v cerkvenih holdingih Ljubo Peče, Franc Ješovnik, Mateja Vidnar Stiplošek in Simon Zdolšek so se zaradi tega znašli v kazenskem postopku zaradi suma zlorabe položaja ali pravic. Grozi jim več let zaporne kazni.

Proti njim je bila konec maja letos vložena obtožnica, ki po dostopnih podatkih še ni pravnomočna.

V Luko Zadar se steka na desetine milijonov evrov

O tem, kako zaželeno je lastništvo Luke Zadar, pričajo megalomanske naložbe, ki naj bi pristanišče v Gaženici preobrazile v pomorsko središče vzhodnega Jadrana.

Z Luko Zadar, ki se hitro širi in je s tremi milijoni letno prepeljanih potnikov že druga največja luka na Hrvaškem, imata namreč tako država kot občina velike načrte.

Pred koncem leta naj bi bil končana večmilijonska investicija v nov potniški terminal, ki bo omogočal prihod največjih križark, daljših od 400 metrov.

Luka Zadar | Foto: Luka Zadar Foto: Luka Zadar Že od leta 2015 v njej pristajajo trajekti in večina tovornih ladij v regiji. Do glavne hrvaške avtoceste, ki poteka skozi vso državo, so zgradili štiripasovno hitro cesto in jo povezali tudi z bližnjim zadrskim letališčem.

V kratkem naj bi se začela tudi gradnja 20 milijonov evrov vrednega tovornega terminala, kar naj bi Luki Zadar omogočilo preusmeritev tovornega prometa iz bližnje italijanske luke Ancona v Zadar.

Kitajci, ki so že imenovali nove člane nadzornega sveta Luke Zadar, naj bi v naslednjih tednih pripravili načrt vlaganj, na podlagi katerih bi v hrvaško pristanišče vložili več deset milijonov evrov. V naslednji fazi nameravajo v Luko Zadar vložiti 200 milijonov evrov.

Ne spreglejte