Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

navtika jadrnica leta jadrnica Seascape

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 15.55

6 let, 7 mesecev

Slovenska jadrnica postala evropska jadrnica leta

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Jadrnica Seascape 24

Slovenska jadrnica Seascape 24 je na navtičnem salonu v Düsseldorfu osvojila naziv evropska jadrnica leta 2017.

Ljubljansko podjetje Seascape, ki se ukvarja s projektiranjem, proizvodnjo in prodajo jadrnic, je bogatejše za novo lovoriko. Potem ko so s predhodnima modeloma jadrnic pobrali že več prestižnih naslovov, je na navtičnem sejmu v Düsseldorfu v Nemčiji njihov najnovejši model Seascape 24 prejel naziv evropska jadrnica leta 2017.

Tekmeci v kategoriji posebnih plovil so bili jadrnica Bihan 6.50, katamaran Easy to Fly, jadrnica Scow FR 18 in jadrnica Spirit 47CR.

Gre za hitro potovalno jadrnico, ki so jo v mladem podjetju razvili za vse, ki so občudovali preprostost njihove manjše jadrnice Seascape 18 in jadralni potencial večje sestre Seascape 27. Koncept dobrih sedem metrov dolge jadrnice ostaja enak kot pri predhodnicah, saj jo lastnik lahko prevaža po cesti in v vodo spusti po klančini. Na minimalistični jadrnici so štiri ležišča in stane 50 tisoč evrov.

Seascape se je po izboru vodilne evropske navtične revije Yacht v slabih osmih letih prebil med pet najbolj zaželenih blagovnih znamk hitrih potovalnih jadrnic. Do zdaj so prodali več kot 400 plovil.

Potem ko je leta 2010 evropska jadrnica leta postala jadrnica Seascape 18, je v soboto enak naslov prejela tudi večja sestra Seascape 24. | Foto: Potem ko je leta 2010 evropska jadrnica leta postala jadrnica Seascape 18, je v soboto enak naslov prejela tudi večja sestra Seascape 24.

Skromni začetki podjetja, ki se je predhodno imenovalo Issa, segajo v leto 2008. Takrat sta se prekaljena jadralska mačka Andraž Mihelin in Kristjan Hajnšek odločila, da svoje jadralsko znanje in izkušnje preneseta v posel.

Poiskala sta investitorja in iz nič so ustvarili nadvse uspešen projekt Seascape 18 – komaj 5,5 metra dolgo športno-rekreativno jadrnico z odličnimi jadralnimi lastnostmi, nezahtevnim upravljanjem in dostopno ceno. Plovilo, ki ponuja prenočišče dvema in ga je mogoče prevažati po cesti, je tudi na račun ugodne cene (20 tisoč evrov) med jadralskimi navdušenci čez noč postalo pravi hit. Tudi ta model je leta 2010 v Düsseldorfu prejel naziv evropska jadrnica leta, kar je precej pripomoglo k prepoznavnosti predvsem v Nemčiji in Skandinaviji. 

Z odpiranjem novih trgov in pobiranjem nagrad so leta 2012 naredili nov korak. Zasnovali so slabih osem metrov dolgo jadrnico Seascape 27, ki ponuja edinstveno izkušnjo – udobje s štirimi ležišči in ločenim straniščem, primerno za družinska jadranja. Obenem je jadrnica izjemno hitra in okretna ter zagotavljala vrhunsko jadralsko doživetje tako za priobalne kot odprtomorske regate.

Največ jadrnic prodajo na severnih trgih – v Skandinaviji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Švici, Avstriji in Franciji. Vse bolj prodirajo tudi na bolj oddaljene trge, kot so Japonska, ZDA in Avstralija.

Ne spreglejte