Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2015,
9.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

poslovanje tujina investicije okrogla miza advertorial

Četrtek, 31. 12. 2015, 9.25

2 meseca, 1 teden

Slovenija in Slovaška najbolj zanimivi za investitorje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Poslovna prihodnost ima v večini držav EU pozitiven trend. Slovenija in Slovaška bosta imeli leta 2016 najstabilnejše investicijsko okolje, tudi zaradi politične stabilnosti.

V večini držav Evropske unije zaznavamo pozitiven trend gospodarskih razmer, za prihodnost pa so napovedani pozitivni premiki, predvsem na področjih zaposlovanja in izboljšanja kakovosti življenja.

Na Inštitutu za strateške rešitve (ISR) so pripravili novo predvidevanje politično-družbenih in gospodarskih trendov in na podlagi neodvisne metodologije napovedali gospodarske trende v 16 evropskih državah. Ugotovitve in napovedi v raziskavi so objavili v publikaciji Strategic Foresight 2016: Central and South East Europe, v kateri med drugim obravnavajo predvidevanja sprememb stabilnosti investicijskih okolij ter političnih, družbenih in gospodarskih negotovosti v vseh analiziranih državah.

Pozitivni trendi tudi v Sloveniji

Slovenija se bo leta 2016, tako kot večina članic EU, spopadala predvsem z ohranjanjem gospodarske stabilnosti in trenutno rastjo BDP.

Kljub temu pa so temelji, ki smo jih postavili letos, dovolj trdni, da lahko napovejo izboljšanje predvsem na dveh področjih, je prepričan Tine Kračun, direktor ISR:

- zmanjšanje brezposelnosti in - krepitev trga dela.

Slovenija bo leta 2016 stabilno okolje za investitorje, na kar vplivata tudi napovedano izboljšanje na področju izvoza in pričakovana rast kupne moči, ugotavljajo na ISR. Posledica takšne stabilnosti in pozitivne rasti bo po predvidevanjih vplivala tudi na zaupanje domačih in tujih investitorjev.

Poleg Slovenije se je na seznamu najbolj stabilnih investicijskih okolij znašla tudi Slovaška.

Kakšni bodo leta 2016 glavni izzivi?

Na poslovno okolje celotne EU bo močno vplivala tudi neenotnost znotraj držav članic, ki je imela močan vpliv že leta 2015, so prepričani na ISR. Najbolj ranljive bodo države, ki so v postopku približevanja ali pridruževanja EU.

Države jugovzhodne Evrope bodo tudi leta 2016 ostale najmanj privlačne za investitorje, predvsem BiH, Srbija in Kosovo, kjer na investicijsko stabilnost vplivajo predvsem politične napetosti, nemiri, družbene negotovosti, visoka stopnja korupcije in slaba kakovost življenja.

Ne spreglejte