Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 6. 2010,
19.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 6. 2010, 19.22

7 let, 2 meseca

Slovenija aprila predala vlogo za evropska sredstva za Muro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je Evropski komisiji konec aprila predala vlogo za pridobitev evropskih sredstev iz globalizacijskega sklada v pomoč 2554 presežnim delavcem Mure, je povedala Anja Kopač Mrak.

Anja Kopač Mrak je državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

EU bi lahko sofinancirala 65 odstotkov Skupna ocena vrednosti vloge, ki jo je ministrstvo za delo Evropski komisiji posredovalo 28. aprila, je malce čez 3,4 milijona evrov. EU sofinancira 65 odstotkov, torej približno 2,2 milijona evrov, je pojasnila državna sekretarka.

Evropska sredstva za pomoč presežnim delavcem Gre za pridobitev evropskih sredstev za aktivnosti v pomoč presežnim delavcem Mure, ki jih na ministrstvu že izvajajo, je povedala Kopač Mrakova. Te aktivnosti izvajata predvsem Sklad dela Prekmurje in Regionalni sklad dela za Pomurje pa tudi zavod za zaposlovanje.

Vloga Slovenije je bila podana na podlagi člena 2A uredbe, ki ureja to vprašanje, po kateri je sredstva mogoče pridobiti v primeru najmanj 500 presežnih delavcev v obdobju štirih mesecev, pri čemer je treba dokazati negativen vpliv odpuščanj na celotno regijo.

Proces odobravanja vloge za pridobitev sredstev iz evropskega globalizacijskega sklada traja od sedem do deset mesecev, vključno z odobritvijo v Evropskem parlamentu in Svetu, v okviru katerega odločajo države članice.

Dejavnosti v pomoč takoj, sklic v vlogi kasneje Vendar pa lahko država članica dejavnosti v pomoč odpuščenim delavcem začne takoj in se nato nanje sklicuje v vlogi za pomoč iz evropskega globalizacijskega sklada, so nedavno pojasnili v Evropski komisiji.

Globalizacijski sklad je EU ustanovila konec leta 2006 za pomoč državam članicam ob velikih odpuščanjih delavcev iz razlogov, povezanih z globalizacijo. Ob izbruhu gospodarske krize je bilo delovanje sklada nekoliko prilagojeno.

Ne spreglejte