Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
17. 5. 2016,
14.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

4

Natisni članek

Bojan Petan

Torek, 17. 5. 2016, 14.24

6 let, 6 mesecev

Slaba banka omagala pri odstavljanju Bojana Petana?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

4

Bojan Petan, DZS | Foto STA

Foto: STA

Odločitev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), da proda 79 milijonov evrov terjatev do družb okrog Bojana Petana, je presenetila druge bančne upnice. DUTB do zdaj namreč ni bila naklonjena prodaji teh terjatev, zato so se druge banke začele same pogajati z morebitnim kupcem – ameriškim skladom York Capital Management.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je objavila razpis za prodajo vseh terjatev do družb DZS, Terme Čatež in Delo Prodaja. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb se izteče 25. maja. Ponudniki, ki bodo povabljeni v nadaljnji postopek prodaje, pa bodo od 1. do 24. junija lahko opravili skrbni pregled dokumentacije o terjatvah, ki so na prodaj.

Predsednik upravnega odbora DUTB Imre Balogh je še pred meseci v intervjuju za Finance dejal, da so v splošnem osredotočeni na prestrukturiranje, zakaj si je DUTB v primeru DZS premislila, ne pojasnjujejo.

Sklepamo lahko, da je DUTB po mesecih neuspešnega iskanja načina, kako prevzeti upravljanje skupine DZS, ugotovila, da je bolje, da to prepusti drugim, torej kupcu terjatev. Kot je znano, DZS v lasti Bojana Petana namreč že dolgo v več točkah krši medbančni sporazum o prestrukturiranju dolgov.

Druge banke tik pred prodajo, zdaj vskočila DUTB 

Druga največja upnica skupine DZS, Gorenjska banka, ki skupaj z banko Hypo, Sberbank in Deželno banko Slovenije (DBS) obvladuje okoli četrtino terjatev (okrog 40 milijonov evrov), je že februarja začela prodajati terjatve. Postopki prodaje terjatev Yorku so tik pred koncem, po neuradnih informacijah naj bi jih Gorenjska banka in druge upnice prodala s 60-odstotnim popustom.

V primeru uspešno izpeljanega dogovora bi York dobil prednost pred drugimi zainteresiranimi kupci za nakup terjatev DUTB.

Zakaj DUTB takrat ni pristopila k skupni prodaji terjatev, s čimer bi bilo mogoče doseči večji izkupiček, na DUTB ne pojasnjujejo, saj zadev v postopku naj ne bi mogli komentirati.

Omenimo, da je York sicer do zdaj že odkupil terjatve več bank do Istrabenza in Save, v kateri bo po dogovoru s Slovenskim državnim holdingom in Kapitalsko družbo po letošnji letni skupščini prevzel tudi soupravljanje.

Zakaj je bila DUTB tako dolgo nenaklonjena prodaji terjatev do DZS, zdaj pa si je premislila, v družbi, ki jo vodi Imre Balogh, ne pojasnjujejo. Odprtih postopkov ne morejo komentirati, pravijo. | Foto: Bor Slana Zakaj je bila DUTB tako dolgo nenaklonjena prodaji terjatev do DZS, zdaj pa si je premislila, v družbi, ki jo vodi Imre Balogh, ne pojasnjujejo. Odprtih postopkov ne morejo komentirati, pravijo. Foto: Bor Slana

Svojeglavi Petan in nemočne upnice

Skupina DZS v lasti podjetij okrog Bojana Petana je imela konec lanskega leta za 165 milijonov evrov finančnih obveznosti, od tega kar 140 milijonov evrov kratkoročnih (samo matična družba DZS je imela konec lanskega leta 115 milijonov evrov dolga, od tega 98 milijonov evrov kratkoročnega). Približno polovica, 79 milijonov evrov, odpade na DUTB.

DZS je aprila 2014 z 12 bankami upnicami sklenila pogodbo o finančnem prestrukturiranju do konca leta 2016, a vse od tedaj ne izpolnjuje zavez iz dogovora o bančnem reprogramu: ne prodaja naložb (predvsem naj bi že dlje časa zamujal s prodajo Marine Portorož in Term Čatež), ne odplačuje niti obresti niti glavnice posojil. Čeprav so bančne upnice letos že zahtevale odhod Petana, se to ni zgodilo.

Kaj pa kitajski rešitelji?

Spomnimo, da je Petan pred meseci izjavil, da naj bi se za vstop v skupino DZS zanimal sklad CEE Equity Partners Ltd., in sicer v imenu China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund SCS SICAV-SIF, katerega ključni lastnik je Export Import Bank of China (China Eximbank).

Kaj se dogaja z domnevnimi potencialnimi investitorji, smo želeli preveriti pri Bojanu Petanu, a se na naš klic in SMS sporočilo do zdaj ni odzval.

Ne spreglejte