Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
15.25

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav

Petek, 19. 5. 2017, 15.25

6 let, 11 mesecev

Skupina Triglav v prvem četrtletju z 22,3 milijona evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Zavarovalnica Triglav | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Skupina Triglav je v prvih treh mesecih letos zbrala 281 milijonov evrov bruto premij, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Hkrati se je čisti dobiček zmanjšal za 1,3 odstotka na 22,3 milijona evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa za 9,6 odstotka na 25,5 milijona evrov.

Rast premije je dosežena na vseh sedmih zavarovalnih trgih skupine in v vseh poslovnih segmentih zavarovalne dejavnosti skupine. To velja tudi za področje življenjskih zavarovanj, kjer je bila rast kar desetodstotna, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

Večja vplačila premij

Dober rezultat na področju življenjskih zavarovanj v zavarovalnici pojasnjujejo z uspešnim zadržanjem sredstev iz doživetih polic in večjimi vplačili premije. V največjem segmentu, to je pri premoženjskih zavarovanjih, se je sicer obseg zbranih premij v prvih treh mesecih povečal za osem odstotkov, v segmentu zdravstvenih zavarovanj pa za 13 odstotkov.

Skupina Triglav je navzoča na sedmih trgih in z vseh poročajo o rasti zbranih premij. V Sloveniji je Zavarovalnica Triglav obračunala za osem odstotkov več premij kot lani v enakem obdobju, zdravstvena zavarovalnica Triglav in Skupna pokojninska družba pa za 13 oziroma en odstotek več.

Povprečna rast obsega zbranih premij na trgih zunaj Slovenije je bila 15-odstotna, od tega največja, to je za 38 odstotkov, v Srbiji.

Izplačila škod višja za tri odstotke

Množičnih škodnih dogodkov v prvem četrtletju ni bilo. Bruto izplačila škod so bila od tistih v prvem četrtletjem lani višja za tri odstotke, vendar so posledica povečanja samega zavarovalnega portfelja in škodne pogostnosti, so pojasnili v zavarovalnici.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je s temi rezultati zadovoljen. "Skupina je primerjalno z lanskim enakim obdobjem povečala svoj zavarovalni portfelj, pridobila nove stranke, razširila obseg zavarovanosti pri obstoječih strankah in dosegla dobre poslovne rezultate," je zapisal v sporočilu za javnost.

Matična družba Zavarovalnica Triglav je v prvem četrtletju zbrala 185,5 milijona evrov bruto premij, kar je že omenjenih osem odstotkov več kot v prvem četrtletju lani. Čisti dobiček se je v tem času zmanjšal za 19 odstotkov na 17,2 milijona evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa za 25 odstotkov na 19,7 milijona evrov.

Nižji čisti dobiček je predvsem posledica nižjih donosov od naložb zaradi prodaje deleža v odvisni družbi Avrigo v preteklem letu ter višjih čistih odhodkov za škode, so pojasnili v zavarovalnici.

Dobiček pred obdavčitvijo skupine Triglav, ki je v letu 2016 znašal 95,1 milijona evrov, bo v letu 2017 po Slaparjevih besedah dosežen v načrtovanem razponu med 70 in 80 milijoni evrov.

Ne spreglejte