Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2017,
16.45

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sava Re

Četrtek, 9. 3. 2017, 16.45

7 let, 1 mesec

Skupina Sava Re na poti do pol milijarde zbrane premije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sava Re | Foto STA

Foto: STA

Skupina Sava Re je v letu 2016 zbrala 490,2 milijona evrov bruto premij, kar je 0,8 odstotka več kot leto prej. Letos naj bi se ta številka malenkost povečala na 494 milijonov evrov, prihodnje leto pa že dosegla pol milijarde evrov. Čisti dobiček skupine se je lani zmanjšal za 1,3 odstotka na 32,9 milijona evrov.

"Glede na zelo zahtevno leto, ki je za nami, smo na te rezultate ponosni," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave Pozavarovalnice Sava Jošt Dolničar.

Ob tem je spomnil na postopke združevanja štirih slovenskih in hrvaških zavarovalnic skupine v novo zavarovalnico. Novembra lani je tako začela poslovati Zavarovalnica Sava s sedežem v Mariboru, daleč največja odvisna družba, ki predstavlja blizu 70 odstotkov skupine Sava Re.

Padec dobička posledica davčne politike

Padec čistega dobička je posledica davčnih učinkov, medtem ko se je dobiček pred obdavčitvijo po Dolničarjevih besedah lani povečal za 1,4 odstotka na 40,7 milijona evrov. K tej rasti je največ prispeval zavarovalno-tehnični izid iz mednarodnega pozavarovalnega posla.

"Razmere na finančnih trgih so še vedno zahtevne, nam je pa uspelo rahlo bolje poslovati, kot smo načrtovali," je komentiral Dolničar.

Rast obsega zbranih premij izvira iz premoženjskih zavarovanj, ki so na slovenskem zavarovalnem trgu porasla za 2,3 odstotka, zunaj njega pa za 5,9 odstotka. Po drugi strani se je obseg zbranih premij iz življenjskih zavarovanj na slovenskem zavarovalnem trgu vnovič malenkost zmanjšal, medtem ko se je na tujih trgih povečal za 10,9 odstotka.

Pozavarovanje predstavlja približno 20 odstotkov zbrane premije Save Re, ki je s temi storitvami danes navzoča v več kot sto državah po vsem svetu.

Daleč najpomembnejši trg skupine Sava Re je slovenski, kjer je bil izid iz premoženjskih zavarovanj predvsem zaradi neurij s točo nekaj nižji kot leta 2015. Ugodnejši kot leto prej pa je bil izid iz premoženjskih zavarovanj na tujih trgih, kar je predvsem posledica boljšega naložbenega donosa. Življenjska zavarovanja so skupaj beležila nekoliko nižji izid kot v letu 2015.

Dosežen dobiček skupine bo zagotovil sledenje zastavljeni dividendni politiki, zagotavljajo v Pozavarovalnici Sava. Kakšne dividende lahko delničarji pričakujejo letos, Dolničar ni znal povedali, saj rezultati še niso revidirani. Poudaril pa je, da je knjigovodska vrednost delnice Pozavarovalnice Sava, s katero se trguje na Ljubljani borzi, v letu dni zrasla za 10,8 odstotka in je z 19,17 evra občutno nad borzno ceno.

V kratkem se bo upravi Pozavarovalnice Sava pridružil Marko Jazbec, ki ga je nadzorni svet po razrešitvi Zvonka Ivanušiča novembra lani imenoval za novega predsednika uprave, zdaj pa čaka le še na dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor.

Ne spreglejte