Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
15.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

11

Natisni članek

davčne blagajne

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 15.07

6 let, 6 mesecev

Si lahko zaradi davčnih blagajn obetamo nižje davke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

11

"Z več pobranimi davki se bo morda lahko zmanjšal tudi pritisk na obdavčitev gospodarstva, kar podjetniki poudarjamo že dalj časa," pravi direktor Postojnske Jame Marjan Batagelj.

Ministrstvo za finance je zadovoljno z gibanjem davčnih prihodkov, ki jih lahko pripišejo uvedbi davčnih blagajn. Podatki za prvo trimesečje kažejo, da so se glede na enako lansko obdobje povečali za približno 21 milijonov evrov, kar je v skladu s cilji. Kaj pa na to pravijo gospodarstveniki?

Bodo davki zaradi davčnih blagajn nižji?

"Hvala bogu, če je vlada z davčnimi blagajnami pobrala več davkov in s tem dosegla svoj namen. Samo da jih ni pobrala manj," je dejal podjetnik Marjan Batagelj. Dodal je, da se sam in njegovo podjetje Postojnska jama že ves čas zavzemata za urejeno izdajanje računov in odvajanje davkov ter zmanjšanje sive ekonomije. Davčne blagajne so zagotovo velik korak k zmanjšanju sive ekonomije in izkrivljanju konkurence.

"Pri tem je treba vedeti, da je glavna turistična sezona šele pred vrati, tako da glavnino davka iz gostinstva lahko šele pričakujemo," napoveduje direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. | Foto: "Pri tem je treba vedeti, da je glavna turistična sezona šele pred vrati, tako da glavnino davka iz gostinstva lahko šele pričakujemo," napoveduje direktor Postojnske jame Marjan Batagelj.

"Z več pobranimi davki se bo morda lahko zmanjšal tudi pritisk na obdavčitev gospodarstva, kar podjetniki poudarjamo že dalj časa. Zdaj bi bilo to treba urediti še pri tistih, ki računov sploh ne izdajajo in so zato na trgu konkurenčnejši," je odločen Batagelj.

Mali zavezanci v gostinstvu so v prvem četrtletju izkazali za 20 odstotkov več pobranih davkov kot v enakem obdobju lani. "Pri tem je treba vedeti, da je glavna turistična sezona šele pred vrati, tako da glavnino davka iz tega naslova lahko šele pričakujemo," napoveduje Batagelj.

Postopki na blagajnah v Bauhausu so nekoliko počasnejši

"Nam, malo večjim sistemom, je vseeno, ker smo prej delali zakonito in tudi zdaj delamo tako. Stvar se je samo malo zapletla na blagajnah, kjer postopki niso tako hitri, kot so bili prej. To je edina majhna razlika. Strošek prilagoditve blagajniškega sistema je bil sicer dokaj velik. Prehod na davčne blagajne je bil tudi najavljen zelo pozno, šele avgusta, kar je za nas, ki smo prisotni v 19 državah, velika težava. Spremembe bi morale biti napovedane vsaj leto ali dve prej," pravi Samo Kupljen, direktor Bauhausa v Sloveniji.

"Strošek prilagoditve blagajniškega sistema je bil velik," pravi direktor Bauhausa v Sloveniji Samo Kupljen | Foto: Bor Slana "Strošek prilagoditve blagajniškega sistema je bil velik," pravi direktor Bauhausa v Sloveniji Samo Kupljen Foto: Bor Slana

"Menim, da ni bil takšen učinek uvedbe davčnih blagajn na nas kot na tiste, ki so mogoče prodajali mimo blagajn. To je morda bolj izrazito na podeželju, kjer se je več prodajalo brez računa. Tega je zdaj manj. Izkupiček težko ocenjujem, ker ne vodim državne blagajne, zato ne morem komentirati, če je 21 milijonov več pobranih davkov veliko ali malo," je dodal.

Blaž Vodopivec: Ministrstvo zavaja

"Informacija ministrstva za finance je navadno zavajanje. Že samo podatek, da so se dohodnina in prispevki povišali po višji stopnji kot DDV kaže, da davčne blagajne niso prinesle nikakršnega pozitivnega učinka," je kritičen finančnik Blaž Vodopivec.

"Informacija ministrstva za finance je navadno zavajanje. Lahko kvečjemu rečemo, da se je učinkovitost pobiranja davkov letos v prvem kvartalu znižala za 50 milijonov evrov," je dejal finančnik Blaž Vodopivec. | Foto: Matej Leskovšek "Informacija ministrstva za finance je navadno zavajanje. Lahko kvečjemu rečemo, da se je učinkovitost pobiranja davkov letos v prvem kvartalu znižala za 50 milijonov evrov," je dejal finančnik Blaž Vodopivec. Foto: Matej Leskovšek

Kot je dejal Vodopivec, so domači davki na blago in storitve v prvem kvartalu letos znašali 1.222 milijonov evrov, lani v enakem obdobju pa 1.235 milijonov evrov. "Ker je nominalna trendna stopnja rasti domače porabe približno 2,5 odstotka in ker je bil v letošnjem prvem kvartalu en delovni dan več, bi morali pri enaki učinkovitosti pobiranja prilivi zrasti za približno štiri odstotke, na približno 1.285 milijonov evrov. Torej lahko rečemo kvečjemu, da se je učinkovitost pobiranja davkov letos v prvem kvartalu znižala za 50 milijonov evrov," sklene Vodopivec.

Goran Novkovič: Krivično je, da država ni poostrila nadzora nad šušmarji

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so ves čas zagovarjali davčne blagajne, so veseli, da je država pobrala več davkov, zdaj pa od finančnega ministrstva pričakujejo, da bo za enak znesek razbremenilo davčne dajatve gospodarstva.

"Prav je, da je država uvedla davčne blagajne, vendar je izrazito krivično, da hkrati ni poostrila nadzora nad tistimi subjekti, ki poslujejo na črno in še naprej ustvarjajo nelojalno konkurenco," je kritičen svetovalec predsednika GZS Goran Novkovič. | Foto: Ana Kovač "Prav je, da je država uvedla davčne blagajne, vendar je izrazito krivično, da hkrati ni poostrila nadzora nad tistimi subjekti, ki poslujejo na črno in še naprej ustvarjajo nelojalno konkurenco," je kritičen svetovalec predsednika GZS Goran Novkovič. Foto: Ana Kovač

"Prav je, da je država uvedla davčne blagajne, vendar je izrazito krivično, da hkrati ni poostrila nadzora nad tistimi subjekti, ki poslujejo na črno in še naprej ustvarjajo nelojalno konkurenco. Gre za t. i. šušmarje, predvsem v storitvenih in obrtniških dejavnostih," je kritičen svetovalec predsednika GZS Goran Novkovič.

Država bi morala po mnenju GZS poostriti inšpekcijski nadzor nad šušmarji, česar po njihovih informacijah na Fursu do zdaj še niso storili.

Ne spreglejte