Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
15.59

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Emil Tedeschi Atlantic Grupa Agrokor Mercator

Sreda, 31. 5. 2017, 15.59

6 let, 10 mesecev

Šef Atlantic Grupe: Reševanje Agrokorja bo za mnoge boleče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Emil Tedeschi | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Hrvaška Atlantic Grupa, ki ima v lasti tudi Drogo Kolinsko, lahko po navedbah predsednika uprave Emila Tedeschija brez kakršnih koli težav preživi tudi odpis vseh terjatev do koncerna Agrokor. To ne pomeni, da si to želijo, a Tedeschi je prepričan, da bo prišlo do delnega odpisov terjatev ter da bo reševanje koncerna boleče za mnoge akterje.

Tedeschi ni želel povedati, kakšen je znesek terjatev Atlantic Grupe do Agrokorja. Poudaril je, da bo Atlantic do konca solidaren z ostalimi dobavitelji na Hrvaškem ter da bodo spoštovali stališča grozda dobaviteljev pri iskanju rešitve za koncern, ki ima več kot dve milijardi evrov obveznosti do dobaviteljev v južni slovenski sosedi.

"Zavedamo se, da nekateri od naših kolegov ne bodo prenesli niti manjših odpisov terjatev. Mi ne pozivamo k odpisu terjatev, a je verjetno, da bo do njih prišlo, ker so obveznosti Agrokorja večje, kot je njegovo premoženje. Atlantic lahko prenese odpis vseh svojih terjatev brez pretresov znotraj družbe", je Emil Tedeschi izjavil novinarjem ob robu prireditve Dnevi hrvaških podjetnikov, ki je danes potekala v Zagrebu.

Stečaj ni v interesu nikogar

Kot je dodal, "ni nikomur v interesu stečaj Agrokorja". Pozval je k potrpežljivosti pri reševanju korporativne krize, kakršne na Hrvaškem še niso imeli. Med drugim je dejal, da je najbolj odgovorna za krizo v Agrokorju njena uprava, čeprav, kot je dejal, nihče ni silil dobavitelje, da bi svoje blago pošiljali koncernu.

Tedeschi je potrdil, da Atlantic Grupa blago pošilja na police Konzuma, kot je to počela pred izbruhom krize v največji hrvaški družbi, ter da Agrokor redno plačuje za blago, ki ga je prevzel po uvedbi izredne uprave 10. aprila.

Agrokor v pričakovanju novega posojila

V Agrokorju v naslednjih dneh pričakujejo dogovor o novem posojilu, s katerim naj bi zagotovili poslovanje med osrednjo turistično sezono na Hrvaškem, ko pričakujejo tudi akumulacijo večjega obsega lastnih sredstev za likvidnost družbe. Hrvaški mediji omenjajo, da so banke, ki poslujejo na Hrvaškem, in ameriški finančni skladi pripravljeni odobriti med 200 in 250 milijonov evrov novih posojil.

Največja upnica Sberbanka pa svojih kart glede novih posojil Agrokorju še ni razkrila. Prvi namestnik predsednika uprave ruske banke Maksim Poletaev je v pogovoru za današnji Večernji list med drugim dejal, da so jim lastniki Agrokorja iz družine Todorić lagali o stanju v družbi, preden so marca dobili posojilo od največje ruske banke. Ni izključil niti možnost tožbe proti donedavnem prvem možu koncerna Ivici Todoriću.

Poletaev je dejal, da si želijo nadaljevati poslovanje na Hrvaškem, kot tudi boljšega sodelovanja s hrvaško vlado. Ocenil je, da izredni vladni pooblaščenec za Agrokor Ante Ramljak ni kos svoji nalogi.

Ne spreglejte