Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
8. 10. 2015,
8.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gruškovje avtocesta avtocesta

Četrtek, 8. 10. 2015, 8.39

6 let, 6 mesecev

Se lahko pri gradnji avtoceste Gruškovje–Draženci ponovi zgodba s predorom Markovec?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sarajevsko podjetje Euro - Asfalt je dela na drugi etapi odseka Gruškovje-Draženci pripravljeno opraviti za 46 milijonov evrov. Nekateri svarijo, da projekta po tej ceni ni mogoče izpeljati.

Jutri bo s slovesnostjo obeležen začetek gradnje odseka avtoceste Draženci-Gruškovje. Na Družbi za avtoceste (Dars) še vedno niso izbrali izvajalca za gradnjo druge etape avtoceste med Draženci in Gruškovjem. Gre za slabih šest kilometrov avtoceste, za gradnjo katerih je najcenejšo ponudbo oddalo sarajevsko podjetje Euro - Asfalt, ki je dela pripravljeno opraviti za 46 milijonov evrov brez DDV.

Nadzorniki morajo dati zeleno luč Dars je prejel pet ponudb, katerih odpiranje je potekalo sredi avgusta. Preostale ponudbe so oddali še:

- italijanski Serenissima construzioni (48,8 milijona evrov),

- hrvaški podjetji GP Krk in Viadukt Zagreb (51,2 milijona evra),

- konzorcij SGP Pomgrad, GGD Kranj, CGP Novo mesto in Kolektor Koling (51,4 milijona evrov),

- Kostak Krško ter hrvaški podjetji Koteks in Geotehnika (57,3 milijona evrov).

"Med ustreznimi ponudbami je izbrana ekonomsko najugodnejša, in sicer po izdaji predhodnega soglasja nadzornega sveta k sklenitvi posla," so nam sporočili z Darsa. O tem bo nadzorni svet odločal na eni izmed prihodnjih sej, kdaj bi to lahko bilo, pa na Darsu niso pojasnili.

Bosanska ponudba predobra, da bi bila realna? Naši viri opozarjajo, da bi pri ponudbi Euro - Asfalta lahko šlo za dumpinško ceno, torej ceno, nižjo od dejanskih stroškov gradnje. Svarijo pred podobnim scenarijem kot pri gradnji predora Markovec, ko sta mariborski CPM in avstrijski Alpine Bau, ki sta skupaj oddala daleč najcenejšo ponudbo, oba končala v stečaju še pred koncem projekta, odprtje predora pa se je zavleklo za več let.

Kot je poročal POP TV, je omenjeno podjetje pred dvema letoma dobilo v gradnjo del sarajevske obvoznice, pri čemer je bila njihova ponudba prav tako sumljiva, saj je bila za polovico nižja od preostalih. Čeprav je bil v projektu predviden tudi predor, je ta takoj, ko je Euro - Asfalt dobil posel, iz njega izginil.

V podjetju so takrat pojasnjevali, da so geološke raziskave pokazale, da je naklon terena dovolj stabilen in da gradnja predora ni potrebna. Bosanski tožilci kljub temu preiskujejo, ali je bil posel vnaprej dogovorjen in ali so pri Euro - Asfaltu vedeli, da bodo izbrani, saj so za predorski asfalt ponudili občutno nižjo ceno od realne.

Kakšna je vloga Klavdija Kovačiča? "Dars je skladno z zakonom o javnem naročanju (ZJN) obvezan izbrati ponudnika, ki ustreza razpisnim pogojem in je ekonomsko najugodnejši. Skladno z merili ZJN se najnižja vrednost ponudbe ne more opredeliti kot dumpinška," so na naše vprašanje, kakšna so zagotovila, da pri najcenejši ponudbi ne gre za dumping, odgovorili na Darsu.

V Sloveniji Euro - Asfaltu, ki mu je Dars že zaupal za 6,2 milijona evrov gradbenih del na avtocestnem odseku Draženci–Gruškovje, vrata po poročanju Dnevnika pomaga med drugim odpirati nekdanji glavni izvršni direktor Gradisa Skupine G, zdaj solastnik podjetja za inženiring Pondus Klavdij Kovačič, ki velja za dolgoletnega znanca aktualnega predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza.

Januarja letos so Sarajevčani v Sloveniji ustanovili hčerinsko podjetje, katerega 34-odstotni lastnik je tudi Kovačič.

Kako bo Dars preprečil favoriziranje Bosancev? Kako bo Dars zagotovil, da povezave med najcenejšim ponudnikom Euro - Asfaltom in zdajšnjim predsednikom uprave Darsa Matjažem Knezom, ki vodijo prek Klavdija Kovačiča, ne bodo vplivale na favoriziranje omenjenega ponudnika?

"Dars deluje skladno z zakonodajnimi okviri. Tako znotraj družbe kot znotraj države in v evropskem prostoru delujejo institucije nadzora, ki skrbijo za nadzor zakonitosti postopka," odgovarjajo na družbi za avtoceste.

Ne spreglejte