Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2011,
12.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 2. 2011, 12.56

7 let, 2 meseca

S pomočjo države do širokopasovna omrežja še 13.497 gospodinjstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okviru drugega razpisa za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij na območjih belih lis je bilo izbranih pet konzorcijev.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, je ministrstvo prejšnji teden izdalo odločbe, s katerimi je na podlagi drugega javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekte gradenj, upravljanja in vzdrževanja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v lokalnih skupnostih razdelilo 36,8 milijona evrov. Na prvo odpiranje prispelo 14 nepopolnih vlog Na prvo odpiranje je v okviru razpisa, objavljenega julija lani, prispelo 14 vlog. Ker so bile vse vloge nepopolne, je ministrstvo prijavitelje pozvalo, naj jih dopolnijo. To je uspešno storilo pet konzorcijev z občinami Mokronog-Trebelno, Sežana, Pivka, Mozirje in Slovenske Konjice na čelu. Ministrstvo jim je razdelilo skoraj vsa sredstva, ki so bila na razpolago, tako da je za drugo odpiranje vlog, ki bo konec aprila, ostalo le še 344.340 evrov. Tretjega odpiranja torej ne bo, je povedal minister.

Prizadevanja za pridobitev dodatnih 10 milijonov evrov evropskih sredstev Dodal je, da potreb v Sloveniji, kjer je bila pokritost z možnostjo dostopa do širokopasovnega omrežja v tretjem četrtletju lani 23,8-odstotna, ni malo, zato si bodo prizadevali za pridobitev dodatnih 10 milijonov evrov evropskih sredstev ter za nova nacionalna sredstva, s katerimi bi lahko izpeljali še en razpis.

Prvi takšen razpis je bil sicer objavljen leta 2007. Tedaj so bili po treh odpiranjih vlog izbrani projekti v 20 občinah, pri čemer je sofinanciranje iz javnih sredstev znašalo 45,2 milijona evrov. Projekti so bili zaključeni decembra lani, z njimi pa je možnost dostopa do širokopasovnega omrežja na belih lisah pridobilo 15.921 gospodinjstev.

Mojca Jarc z direktorata za informacijsko družbo je pri tem pojasnila, da se uporabniki iz dveh ali treh občin na omrežje že fizično priključujejo, v preostalih občinah pa vodijo razgovore z operaterji, ki bodo poskrbeli za izvajanje storitev. Kot je poudarila, so največje težave pri dogovoru vezane na ceno in rok za odpravo napak.

Jarčeva je dejala tudi, da je ministrstvo po izpeljavi prvega razpisa ugotovilo nekaj pomanjkljivosti na tem področju, ki jih je že odpravilo.

Operaterji pogosto zlorabljali komercialni interes Ena od njih je bila vezana na operaterje, ki so pogosto zlorabljali komercialni interes. Ko so ga namreč za neko območje izrazili, so ga nato v kratkem obdobju umaknili, zato so bile občine na teh območjih prikrajšane, saj se niso mogle prijaviti na razpis. Takšno "rezervacijo" določenih območij s strani operaterjev je država spremembami zakona o elektronskih komunikacijah že preprečila. Operater, ki izrazi komercialni interes, mora širokopasovno omrežje v dveh letih tudi realizirati, sicer je lahko sankcioniran z do 400.000 evri kazni.

Cilj javnega razpisa je sicer skladen s ciljem Operativnega programa krepitev regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013. Gre za prednostno usmeritev Informacijska družba, katere namen je zagotovitev dostopa do širokopasovnih povezav uporabnikom na celotnem ozemlju Slovenije. Poudarek razpisa je na pospešeni gradnji širokopasovnih omrežij v manj razvitih regijah, še posebej pa na ruralnih področjih.

Ne spreglejte