Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
7.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 7.52

7 let, 2 meseca

Rubežev vozil na lizing vse več

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi nezmožnosti plačevanja obrokov za lizing se vse več avtomobilov znajde na dražbi. Samo v družbi NLB Leasing so lani zaradi neplačevanja obrokov odvzeli okoli 200 vozil.

Podjetja, ki prodajajo vozila na lizing, se zaradi neplačevanja obrokov vse pogosteje odločajo za rubež, v Dnevniku piše Igor Dernovšek. Na Okrajnem sodišču v Ljubljani je bilo na primer zgolj v enem tednu februarja zaradi neplačevanja lizinga napovedanih osem dražb vozil.

Koliko vozil je bilo lani in v preteklih letih zarubljenih zaradi neplačevanja lizinga, sicer ne spremlja nihče. Sodišča takšne evidence ne vodijo, prav tako ne izvršitelji, pojasnjujejo v Dnevniku.

Lani več zaseženih vozil V Porsche Leasingu zaradi "varovanja poslovne tajnosti" niso želeli odgovarjati na vprašanja Dnevnikovega novinarja. Predsednik uprave NLB Leasing Andrej Pucer pa je za Dnevnik povedal, da so lani zaradi neplačevanja odvzeli okoli 200 vozil večinoma nižjega cenovnega razreda, kar se mu glede na velikost porfelja zdi normalno.

"V preteklih letih je bil delež vozil, ki smo jih prevzeli v posest, nekako konstanten, lani pa se je število odvzemov za malenkost povečalo," pravi Pucer. Pri lizingu vozil je sicer v zadnjem času opazen premik z dražjih na cenejša in z novih na rabljena vozila.

Za tožbo in posledično rubež se, kot pojasnjuje Pucer, odločijo šele, ko stranka kljub pozivom ne plačuje obveznosti ali kako drugače krši pogodbena določila. Sodišče dovoli rubež na predlog upnika, rubež, cenitev avtomobila ter njegovo prodajo in nazadnje razdelitev kupnine med upnike pa opravlja izvršitelj.

Ogorčenje nad načinom rubeža Kako v konkretni zadevi poteka rubež in koliko časa traja, je po pisanju Dnevnika odvisno od okoliščin posameznega primera, na primer koliko je dolžnik pripravljen sodelovati, ali se upira izvedbi, ali je treba nasilno vstopiti v zaprte prostore … V uradu predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru ob tem dodajajo, da je rubež premične stvari dopustno opraviti tudi, če dolžnik ni navzoč.

Nekateri, ki so bili rubeža že deležni, so nad načinom izvedbe ogorčeni. Tako naj bi po pisanju Dnevnika na primer neki ženski odpeljali avto izpod Krvavca, kjer je smučala, nekoga pa naj bi rubežnik celo potegnil iz avta, medtem ko je bil v vozilu.

Predsednik Zbornice izvršiteljev Slovenije Zoran M. Kuret pravi, da so izvršitelji osebe s posebnimi javnimi pooblastili in se ne zapletajo v fizična obračunavanja s strankami. Po njegovem prepričanju je v teh primerih vozilo odvzel pooblaščenec lizinške hiše, ki ima tudi drugi ključ avtomobila, je časniku pojasnil Kuret.

Ne spreglejte