Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 9. 2017,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Banka Slovenije Računsko sodišče Tomaž Vesel Boštjan Jazbec

Torek, 26. 9. 2017, 17.52

6 let, 6 mesecev

Revizorjem odprta vrata v Banko Slovenije, a Jazbec se nima česa bati

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Boštjan Jazbec, Banka Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Državni zbor (DZ) je potrdil dopolnitve zakona o Banki Slovenije, ki uvajajo nadzor računskega sodišča nad banko. Računsko sodišče bo lahko presojalo pravilnost in smotrnost delovanja banke ter njene nadzorniške odločitve o sanaciji bank, a le do uvedbe enotnega nadzora v območju evra novembra 2014.

Poslanci so predlog novele zakona o Banki Slovenije podprli s 56 glasovi za in nobenim proti. Zakon so podprli tudi v NSi, medtem ko ga v SDS niso, a mu tudi niso nasprotovali. Največ pripomb nanj so imeli v Levici, saj po njihovem prepričanju z njim ne bomo dobili odgovora na to, ali je bilo za sanacijo bank porabljenega preveč denarja.

Spomnimo, da se je glavnina sanacije bančnega sistema zgodila leta 2013; konec tega leta sta bila izvedena podržavljenje največjih bank in njihova trimilijardna dokapitalizacija, sledil je prenos terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Pozneje so se pojavili očitki, da so bile slabe terjatve, na katerih je temeljila sanacija, izračunane ob fiktivnih in zgrešenih predpostavkah. 


Preberite še: 

Vladni ne guvernerju Jazbecu

Bo guverner Jazbec pokoril velikega kritika sporne bančne sanacije

Guvernerjeva nespodobna povabila sodnikom


Kup omejitev za Veselove

Čeprav bo Tomaž Vesel z revizorji ugotovil nepravilnosti, bo lahko guvernerju Boštjanu Jazbecu podal le priporočila, ki jih BS ne bo dolžna upoštevati. Prav tako revizorji ne bodo pristojni za razrešitev članov sveta BS. | Foto: Bojan Puhek Čeprav bo Tomaž Vesel z revizorji ugotovil nepravilnosti, bo lahko guvernerju Boštjanu Jazbecu podal le priporočila, ki jih BS ne bo dolžna upoštevati. Prav tako revizorji ne bodo pristojni za razrešitev članov sveta BS. Foto: Bojan Puhek Kot napisano v uvodu, bo računsko sodišče, ki ga vodi Tomaž Vesel, lahko pregledovalo poslovanje Banke Slovenije, a bodo imeli omejen dostop do dokumentov. Prva omejitev je, da bo revizija zajela le obdobje do uvedbe enotnega nadzora v območju evra novembra 2014. Računsko sodišče bo lahko le do tega datuma pregledovalo nadzorniške odločitve Banke Slovenije, ki so vodile v porabo sredstev iz državnega proračuna.

V koaliciji so ob sprejemu novele menili, da se bo kredibilnost Banke Slovenije lahko povečala le z večjo preglednostjo, poročilo računskega sodišča pa bo lahko pripomoglo k izračunu resnične bančne luknje. A zakon prinaša tudi vrsto omejitev za revizorje.

Banka Slovenije ne bo zavezana predložiti računskemu sodišču poročila o odpravljanju morebitnih razkritih nepravilnosti in nesmotrnosti, morala pa bo obrazložiti odstopanja.

Računsko sodišče ne bo imelo pristojnosti predlagati razrešitve članov sveta Banke Slovenije in ne bo smelo revidirati tistih dejanj Banke Slovenije, ki jih ta izvršuje kot sestavni del evropskega sistema centralnih bank.

Ne spreglejte