Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
7.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA varčevalni ukrepi

Torek, 5. 3. 2013, 7.55

7 let, 2 meseca

Republikanci v ZDA s predlogom za ublažitev varčevalnih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je predsednik ZDA Barack Obama podpisal ukaz o začetku varčevanja, se pogajanja o ublažitvi varčevalnih ukrepov med demokrati in republikanci nadaljujejo.

Predsednik ZDA Barack Obama je v ponedeljek na prvi seji svojega novega kabineta pozval ministre, naj bodo čim bolj človeški pri izvajanju proračunskih varčevalnih ukrepov. Kongresni republikanci so medtem že pripravil predlog, ki naj bi te ukrepe ublažil vsaj za vojsko in policijske agencije.

Posledic še ni čutiti Potem ko je Obama v petek podpisal ukaz o začetku varčevanja, ki bo sicer 3600 milijard vrednemu letošnjemu proračunu odvzelo le 85 milijard dolarjev, se stvari odvijajo v skladu s pričakovanji. Demokrati in mediji so do petka tekmovali, kdo bo Američane bolj prestrašil z zmanjševanjem proračunske porabe, a zgodilo se ni nič. Večina posledic se bo čutila šele čez mesec dni ali več, če sploh.

Kongresni proračunski urad je izračunal, da bo varčevanje letos gospodarski rasti odščipnilo 0,6 odstotka, propadlo pa naj bi do 750.000 delovnih mest. A v to številko niso vračunana delovna mesta, ki se bodo odprla na novo.

Tudi demokrati bodo predstavili svoj program Vendar pa predlog republikancev v predstavniškem domu kongresa kaže, da so politiki na obeh straneh morda dovolj pametni, da ne bodo dovolili hujših posledic. To bo zdaj odvisno od demokratov, ki bodo kmalu prav tako dali na mizo svoje programe, ki jih bodo skušali rešiti pred varčevanjem.

Nova partija političnega pokra se bo nadaljevala do 27. marca, ko poteče zadnji v vrsti zakonov o začasnem financiranju dela vlade, ki ohranja porabo na ravni iz lanskega leta.

Predlagajo dodatnih deset milijard dolarjev za vojni v Afganistanu in Iraku Republikanci predlagajo, da bi za Pentagon potrdili pravi proračunski zakon za letošnje leto, za vso preostalo porabo pa naj ostane tako kot lani. Za operacije in vzdrževanje republikanci predlagajo dodatnih deset milijard dolarjev, za vojne v Iraku in Afganistanu pa namesto lanskih 115 milijard le 87 milijard dolarjev. Ker je vojna v Iraku uradno končana, v Afganistanu pa se končuje, ne gre za nič revolucionarnega.

Republikanci predlagajo dovolj denarja, da ne bo prišlo do motenj v delovanju zveznega preiskovalnega urada FBI in obmejne policije, v delovanju zveznih zaporov, za posodobitev jedrskih zalog, obnovo flote obalne straže in obnovo kupole kongresne palače. Za varnost diplomatskih predstavništev po svetu predlagajo povečanje sredstev za dve milijardi dolarjev.

Pentagon z 7,8 milijarde dolarjev manjšim proračunom Prioritete republikancev so jasne, med njimi pa ni denarja za nadaljevanje zdravstvene reforme in za izvajanje reforme finančnih regulacij. Tu bodo skušali dovolj denarja zagotoviti demokrati in po kupčkanju bo morda sprejet kompromis.

Proračunski varčevalni ukrepi naj bi Pentagonu za letos odvzeli 7,8 milijarde dolarjev predvidene porabe, številnim drugim programom pa pet odstotkov. Iz varčevanja so izvzeti zvezne pokojnine, zdravstvena programa za revne in starejše, boni za hrano za revne in veterani.

Demokrati: Posledice varčevanja so že vidne Demokrati najbolj opozarjajo na težave, ki bodo nastale v zračnem prometu. Ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano je v ponedeljek dejala, da se posledice varčevanja že vidijo v daljših vrstah pred carinsko kontrolo na letališčih v Los Angelesu in Čikagu.

Pentagon načrtuje, da bo moral od aprila naprej dati na čakanje več tisoč učiteljev v vojaških šolah in zapreti menze v bazah za en dan.

Obama je svojemu kabinetu v ponedeljek zabičal, naj se varčevalni ukrepi izvajajo na človeški način in ne brez usmiljenja. Izrazil je prepričanje, da bodo težave preživeli, in obljubil, da bo nadaljeval pogajanja z republikanci, da se avtomatični varčevalni ukrepi ukinejo ali vsaj ublažijo.

Ne spreglejte