Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2016,
16.25

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Janko Medja NLB revizija

Torek, 2. 2. 2016, 16.25

5 let

Prvič v zgodovini: računsko sodišče preiskuje poslovanje NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Računsko sodišče je uvedlo revizijo poslovanja NLB za čas od 1. 1. 2013 do izdaje osnutka revizije. Na čelu banke je ves ta čas Janko Medja.

"Prvič v zgodovini sodišča bomo revidirali katero od bančnih institucij," nam je povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, ki poudarja, da je sklep o reviziji pravnomočen - NLB se nanj ni pritožila.

Kot pravi Vesel, bo računsko sodišče pregledalo: - postopek prenosa slabih terjatev na DUTB, - trenutno stanje nedonosnih terjatev in morebitna tveganja za morebitno novo dokapitalizacijo, - izpolnjevanje ukrepov, ki jih banki nalaga Banka Slovenije, - sklenjene sponzorske in svetovalne pogodbe od 1. januarja 2013 dalje.

Ali Vesel pričakuje težave, kot so jih imeli kriminalisti, ki so jim v NLB dolgo zapirali vrata z izgovorom bančne tajnosti? "Glede na to, da nimamo prakse revidiranja bank, lahko pričakujemo kakšne težave, a pričakujem, da bo banka sodelovala. Konec koncev jim je v interesu, da se stvari razčistijo, saj bo banka verjetno kmalu v prodajnem postopku," odgovarja. Pobuda tudi iz DZ Kaj je povod za revizijo? Po besedah Vesela je to do ene mere lanska revizija poslovanja DUTB, ki je navrgla vrsto nepravilnosti v poslovanju slabe banke. Decembra pa so poslanci DZ izglasovali sklep, s katerim so računskemu sodišču naročili pregled svetovalnih pogodb v NLB.

Kmalu tudi k Jazbecu? Prav danes je Vesel sestankoval s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem in guvernerjem Banke Slovenije (BS) Boštjanom Jazbecem. Tema? Ustvarjanje podlage za revizijo centralne banke.

Tej po besedah predsednika računskega sodišča ne nasprotujejo na ministrstvu ali v BS, temveč je težava nastala na evropski ravni, pravi. "Evropsko računsko sodišče poskuša revidirati Evropsko centralno banko, a neuspešno. ECB izpodbija tudi pravno podlago za revizijo nacionalnih centralnih bank," pravi Vesel.

Se Janku Medji trese stolček? Pozareport danes sicer poroča, da so Janku Medji šteti dnevi na čelu največje slovenske banke. Kot poroča, bo februarska skupščina NLB Medji na seji prihodnjo sredo izglasovala nezaupnico.

Ne spreglejte