Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
9.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Aleksander Žišt Radio City Radio Center Martin Odlazek Leo Oblak radio SDS

Četrtek, 31. 8. 2017, 9.32

6 let, 7 mesecev

PRIKAZ NASPROTNIH NAVEDB

Prikaz nasprotnih navedb: V tišini nastaja nova radijska mreža – v njej pomembneži iz SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
radio | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V zvezi s člankom "V tišini nastaja nova radijska mreža – v njej pomembneži iz SDS", ki smo ga na Siol.net objavili 22. avgusta 2017, smo prejeli zahtevo za prikaz nasprotnih navedb. Te objavljamo v obliki, kot smo jih prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov. 

"Skladno s 26. členom Zakona o medijih – Pravica do popravka objavljenega obvestila – prosimo za objavo naslednjega popravljenega obvestila.

V članku z naslovom “V tišini nastaja nova radijska mreža – v njej pomembneži iz SDS” navajajo avtorji članka nekatera napačna / pomanjkljiva dejstva, ki lahko privedejo bralce in javnost do napačnih sklepov.

  1. Naslov članka namiguje, da se neodvisne radijske postaje povezujejo v programsko radijsko mrežo, kar ne drži. Glavni namen interesnega sodelovanja neodvisnih lokalnih radiev je njihova učinkovitejša promocija in nastop na nacionalnem oglaševalskem trgu, s čimer želimo približati kvaliteten avditorij poslušalcev lokalnih radijskih postaj nacionalnim oglaševalcem. Pojem “radijska mreža” ima iz vidika pluralnosti medijev in vsebin v Sloveniji negativen predznak, saj pomeni ukinjanje neodvisnih lokalnih radijskih postaj, ki postanejo znotraj programske mreže le še oddajniki skupnega komercialnega programa. Naši interesi so ravno nasprotni, saj si prizadevamo za ohranitev čim večjega števila neodvisnih lokalnih radijskih postaj, ker vidimo v tem največje jamstvo za ohranitev pluralnosti medijev in neodvisno medijsko poročanje. Da v primeru Združenja neodvisnih radijskih postaj ni namenov po mrežnem povezovanju govori tudi dejstvo, da Zakon o medijih ne dovoljuje mrežnega povezovanja postaj s statusom posebnega pomena, ki predstavljajo pomemben del našega združenja.
     
  2. Naslov in besedilo članka neresnično namigujeta, da je v ozadju nastanka Združenja neodvisnih radiev političen interes stranke SDS. To kategorično zavračamo in ponovno poudarjamo, da naše združenje ni in nikoli ne bo politično obarvano, saj temelji sodelovanje izključno na promocijskem in poslovnem interesu članov združenja. Osebne politične preference članov združenja so njihova osebna izbira in ne vplivajo na usmeritve združenja. Člani združenja osebno preferirajo različne politične opcije oz. so politično neopredeljeni, kar je dodatno zagotovilo, da politično vplivanje ni mogoče. Na ta način nam je uspelo preseči politične dogme, ki Slovenijo žal prevečkrat razdvajajo.
     
  3. Avtorji članka navajajo napačne informacije s tem, ko namigujejo, da se člani združenja nadejajo dodatnih radijskih frekvenc, ki naj bi bile pisane na kožo radijskim postajam, povezanim s stranko SDS. Akosu in Svetu za radiodifuzijo v zadnjih dveh letih ni uspelo uskladiti razpisnih pogojev za javne razpise za podelitev radijskih frekvenc, na katerih lahko sodelujejo vsi zainteresirani mediji. To je v nedavnem pogovoru za Radio Slovenija potrdila tudi direktorica direktorata za medije ga. Tamara Vonta. Lokalni in regionalni radiji so bili ves čas skeptični do razpisa dodatnih radijskih frekvenc, saj je iz javno objavljenih osnutkov razpisa ves čas kazalo, da bi lahko šla večina novih radijskih frekvenc v roke finančno najmočnejšim komercialnim nacionalnim radiem.
     
  4. V delu članka, kjer avtorji članka navajajo lastnike medijev, je pri Radiu Sora pravi podatek o lastništvu, 11 družbenikov in ne zgolj Občina Škofja Loka.

S spoštovanjem, Aleksander Žišt, direktor

V imenu Zavoda za razvoj neodvisnega radia, ki zastopa interese ustanoviteljev:

Radio Ptuj | Radio Hit | Radio Capris | Radio Rogla | Radio Gorenc | Radio Zeleni val | Radio Sora | Radio Slovenske gorice | Radio 94 & Radio 94 Notranjska | Primorski val & Alpski val & Radio Odmev | Radio Univox | Radio Pohorje | Radio Brezje | Radio Prlek | Radio Velenje | Radio Celje" 

Ne spreglejte