Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2017,
11.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Hoče - Slivnica Andrej Fištravec Maribor Magna Steyr

Sreda, 5. 7. 2017, 11.21

6 let, 7 mesecev

Predstavniki Magne obiskujejo okoliške občine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Andrej Fištravec in David Adam | Foto STA

Foto: STA

Predstavniki avstrijsko-kanadskega koncerna Magna ta teden obiskujejo nekatere občine iz okolice načrtovane nove tovarne v proizvodni coni Hoče. Danes so se ustavili v Mariboru, kjer so županu Andreju Fištravcu predstavili projekt. Vodja projekta v Sloveniji David Adam je potrdil, da se ukvarjajo tudi z načrtom B, če v Sloveniji ne bodo uspešni.

Adam v izjavi za medije po srečanju veliko novega ni povedal, je pa dejal, da je za njih kot vlagatelje zelo pomembno, da se počutijo dobrodošle. Okoliškim občinam so se zato odločili predstaviti svoj projekt in tudi s tem pokazati, da nameravajo biti dober sosed. "Pozitivno gledamo na prihodnost in verjamemo, da bomo lahko premagali tudi preostale ovire," je dejal.

Tudi tokrat ni mogel postreči z bolj natančnim terminskim načrtom, je pa dejal, da si želijo gradbena dela začeti čim prej. Pred tem jih čaka še dokončanje postopka za pridobitev okoljskega soglasja. Z Arsom sodelujejo dobro, na vsa vprašanja so pravočasno odgovorili, jih je pa, glede na pretekle izkušnje v številnih drugih državah, nekoliko presenetilo število vloženih intervencijskih vlog stranskih udeležencev.

Imajo rezervni načrt, a bi raje gradili na Štajerskem

Pogodbe z državo bodo podpisali, ko bodo uspešno odpravljene vseh preostale ovir. Adam je potrdil, da imajo tudi rezervni načrt na Madžarskem, vendar bi se raje držali prvotnega v Sloveniji. Na vprašanje, kako dolgo bodo še pripravljeni čakati v Sloveniji, ni mogel odgovoriti konkretno, saj je to odvisno od nadaljnjega dogajanja. "Če bomo videli, da se stvari odvijajo v pravo smer, bomo vztrajali," je dejal.

Okoljevarstveno soglasje ostaja najpomembnejše odprto vprašanje za Magno, saj je občina Hoče - Slivnica medtem dogovore z lastniki zemljišč že dosegla. | Foto: Reuters Okoljevarstveno soglasje ostaja najpomembnejše odprto vprašanje za Magno, saj je občina Hoče - Slivnica medtem dogovore z lastniki zemljišč že dosegla. Foto: Reuters Fištravec je po sestanku povedal, da so predstavnikom Magne zaželeli dobrodošlico in jim povedali, da že od samega začetka podpirajo njihovo naložbo v Sloveniji. Ob tem so jim ponudili pomoč pri nadaljnjem delu in jim predstavili delo investicijske pisarne, ki jim je vedno na razpolago.

"Ker smo že usmerjeni naprej, smo jih povabili na jesenski karierni sejem, kjer bodo lahko predstavili svoje potrebe in proizvodnjo ter s tem zainteresirali tukajšnje prebivalstvo, dijake in učence, da svojo poklicno pot prilagodijo smeri njihovih proizvodnih pričakovanj," je dodal mariborski župan.

Dosežen dogovor z lastniki zemljišč

Okoljevarstveno soglasje ostaja najpomembnejše odprto vprašanje za Magno, saj je občina Hoče - Slivnica medtem dogovore z lastniki zemljišč že dosegla. Po pisanju današnjega Večera tudi s kmetom Radom Lobnikom, ki je najglasneje opozarjal na svoje težave. Zdaj naj bi soglašal s 7,5 hektarja nadomestnega zemljišča v občini Rače, potem ko je Perutnina Ptuj konec junija odstopila od najemne pogodbe s skladom kmetijskih zemljišč.

Ker Magna zaradi že podpisanih pogodb za dobavo avtomobilov znamk BMW in Jaguar za 15 let vnaprej nujno potrebuje nove proizvodne zmogljivosti, vzporedno z naložbo v Sloveniji intenzivno razmišljajo tudi o načrtu B. Po informacijah Večera so si morebitno nadomestno lokacijo za tovarno na Madžarskem s predstavniki Magne pred dobrim tednom ogledali tudi nekateri slovenski projektanti, ki sodelujejo pri načrtovanju obrata v Hočah.

Posekali bodo le polovico Rogoškega gozda

Še ena od težav je načrtovana sečnja Rogoškega gozda, čemur nasprotujejo tamkajšnji prebivalci. Hoški župan Marko Soršak je medtem že podpisal sklep o zmanjšanju poseka gozda z 8,6 na štiri hektarje.

Ob tem je na ustavnem sodišču še vedno pobuda za presojo ustavnosti dela zakona, ki ureja investicijo posebnega pomena v Hočah. Vložila jo je skupina treh kmetov. Kdaj naj bi ustavno sodišče o vlogi odločilo, uradno ni znano, po nekaterih neuradnih virih časnika naj bi se to zgodilo do konca julija.

Ne spreglejte