Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2011,
8.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 22. 1. 2011, 8.03

7 let, 2 meseca

Predlog o posegu na stanovanjski trg znan po obravnavi na vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okoljsko ministrstvo je pripravilo predlog, da bi država prek posebnega sklada odkupila del neprodanih stanovanj na trgu, in ga bo kmalu posredovalo ministrstvoma za gospodarstvo in finance.

V petek se je iztekel 15-dnevni rok, ki ga je ob obravnavi ukrepov za pomoč gradbeništvu postavila vlada in v katerem bi moralo ministrstvo še enkrat proučiti, ali bi bil ukrep odkupa stanovanj prek državnega ali javno-zasebnega sklada smiseln in ali bi prispeval k zagonu na nepremičninskem trgu.

"Ministrstvo za okolje in prostor je v okviru svojih pristojnosti pripravilo predlog glede preoblikovanja stanovanjskega sklada in ga bo v bližnji prihodnosti najprej predstavilo ministrstvoma za gospodarstvo in finance, tako da bo glede predloga sprejeta skupna odločitev. Ko bo gradivo pripravljeno in usklajeno, bo obravnavano na vladi, ki bo o njegovi vsebini obvestila javnost," so v petek zapisali na ministrstvu.

Radić: Okoljsko ministrstvo potrebuje malo več časa Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je v petek ocenila, da so bili odzivi na idejo o odkupu stanovanj v javnosti različni in da zato okoljsko ministrstvo verjetno potrebuje malo več časa za sprejetje odločitve.

"Namen je bil oživiti trg nepremičnin" Radićeva sicer pravi, da je bila ideja sklada zasnovana tako, da sredstva ne bi šla iz proračuna, ampak bi država skladu jamčila za najem posojil. Namen je bil oživiti trg nepremičnin, pri čemer bi bili odkupi znatno cenejši od tržnih cen, ter pridobiti določeno število stanovanj, ki bi jih lahko pod ugodnimi pogoji ponujali kot neprofitna stanovanja in predvsem za mlade družine, je dejala ministrica.

Odkup neprodanih stanovanj na trgu je bil sicer del predlogov ukrepov, s katerimi želi vlada pomagati gradbenemu sektorju.

Radićeva sicer meni, da je pravzaprav edina rešitev, kar se tiče gradbeništva, v tem, da se "čim prej zažene investicijski cikel in da gradbenikom ponudimo čim več del".

Energetska sanacija bolnišnic in domov za starejše Med ukrepi je tako energetska sanacija bolnišnic, ki po besedah ministrice že poteka. Za to je skupno namenjenih 52 milijonov evrov, od česar so lani porabili tri milijone evrov. Radićeva računa, da bo večina denarja porabljena letos, nekaj pa tudi v letu 2012.

Predvidena je tudi energetska obnova domov za starejše. Kot so povedali na ministrstvu za delo, bo razpis predvidoma objavljen konec meseca, domovi pa bodo lahko dobili povrnjena sredstva za obnovo, pri čemer bodo sami krili pripravo dokumentacije in davek na dodano vrednost. Razpis bo predvidoma odprt tri mesece, tako da bi lahko z deli začeli v drugi polovici leta. Skupno bo za domove (v Sloveniji jih je med 60 in 70) namenjenih 20 milijonov evrov.

Radićeva omenja tudi gradnje v Luki Koper Radićeva računa tudi na zagon velikih investicij. Najbližje je priprava državnega prostorskega načrta za črpalno hidroelektrarno Kozjak, pravi ministrica, ki med prihodnjimi projekti navaja še gradnjo Teš 6, obnovo cestne in železniške infrastrukture ter gradnje v Luki Koper.

Predlog zakona, ki naj bi zagotovil izboljšanje plačilne discipline, naj bi bil pripravljen konec meseca, prav tako naj bi v kratkem pripravili spremembo zakona o javnih naročilih, s katero želijo bolj zaščititi plačila podizvajalcem.

Ne spreglejte