Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
21. 3. 2019,
11.01

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

14

Natisni članek

Milorad Dodik Dragan Stanojlović Borislav Stanojlović Sport vision Tomas sport

Četrtek, 21. 3. 2019, 11.01

5 let

Povezave novih lastnikov slovenskega trgovca vodijo do vplivnega Milorada Dodika

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

14

Milorad Dodik | Bratoma Draganu in Borislavu Stanojloviću bosanski mediji pripisujejo vezi z enim najvplivnejših politikov na Balkanu Miloradom Dodikom (na fotografiji). | Foto STA

Bratoma Draganu in Borislavu Stanojloviću bosanski mediji pripisujejo vezi z enim najvplivnejših politikov na Balkanu Miloradom Dodikom (na fotografiji).

Foto: STA

V ozadju ciprskega kupca podjetja Tomas sport 2 sta brata Dragan in Borislav Stanojlović iz Republike Srbske. V medijih se pojavljata zaradi vezi s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom, ki je Dragana Stanojlovića pred leti rešil zapora. Po podatkih v slovenskih registrih imata trenutno oba prebivališče v Beogradu, pri nas pa do zdaj - vsaj neposredno - nista vlagala.  

Slovenski trgovec s športno opremo Tomas sport 2 ima od decembra novega lastnika. Gre za ciprsko podjetje BDS Sport Group, katerega lastnika sta brata Dragan in Borislav Stanojlović, ki izvirata iz Bijeljine v Republiki Srbski. Prvi je po izobrazbi veterinar, drugi ekonomist, poročajo bosanski mediji.

Tekaška steza
Novice Uspešni slovenski športni trgovec postaja del velike balkanske verige

Če sta pri nas relativno neznani imeni, pa to ne velja na Balkanu, kjer imata razvejano mrežo športnih trgovin. Po navedbah na spletni strani sta leta 1996 ustanovila podjetje Sport Vision v domači Bijeljini. Do danes je podjetje preraslo v mednarodno verigo trgovin s štiri tisoč zaposlenimi in poslovanjem v devetih državah Balkana - na spletni strani že navajajo tudi Slovenijo.

Čeprav vplivna, naj bi se brata po navedbah poznavalca bosanske poslovne scene, ki ne želi biti imenovan, le redko pojavljala v javnosti.

Obsojen zaradi kreativnega računovodstva

Sodišče je Dragana Stanojlovića obsodilo na tri leta in pol za zapahi, a praga zapora ni nikdar prestopil. | Foto: Getty Images Sodišče je Dragana Stanojlovića obsodilo na tri leta in pol za zapahi, a praga zapora ni nikdar prestopil. Foto: Getty Images Bosanski mediji so o njiju pisali predvsem, ko je bil Dragan Stanojlović leta 2006 pravnomočno obsojen zaradi davčne utaje. V letih 2003 in 2004 je po poročanju portala Capital.ba (ta je objavil tudi sodbo) v verigi osmih podjetij, prek katerih je takrat obvladoval mrežo športnih trgovin, prikril prihodke v višini osem milijonov bosanskih mark, kar je danes približno štiri milijone evrov, in utajil za okrog pol milijona evrov davka.

Kot je ugotovilo sodišče, je davčna uprava vedela za "dvojno knjigovodstvo", ki ga je vodil Stanojlović, a ni ukrepala. Na muho organov pregona je prišel šele po sporu z dolgoletno knjigovodkinjo Snežano Aleksić. Ta je nepravilnosti prijavila policiji in jim dostavila vse dokumente. Prvostopenjsko sodišče je Stanojloviću prisodilo pet let zapora, na višji stopnji so to kazen znižali na tri leta in pol za zapahi. Njegov brat Borislav je bil oproščen.

Dodik ga je pomilostil

A kazen za Dragana Stanojlovića je ostala na papirju. Poslovnež se je najprej izogibal odhodu na prestajanje zaporne kazni, na koncu pa ga je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik pomilostil. 

Pri tem je, kot je poročal portal, prvostopenjsko sodišče nasprotovalo pomilostitvi, ministrstvo za pravosodje Dodikove vlade (in na koncu sam Dodik) pa jo je podprlo. Bosanski mediji so pisali še, da je Stanojlovića zastopal Krstan Simić, visoki funkcionar Dodikove stranke Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD). 

"Močnejša" od Miškovića

Vplivni Miroslav Mišković je moral leta 2015 zastopstvo za znano blagovno znamko Nike na srbskem trgu predati Sport Visionu bratov Stanojlović. | Foto: STA , Vplivni Miroslav Mišković je moral leta 2015 zastopstvo za znano blagovno znamko Nike na srbskem trgu predati Sport Visionu bratov Stanojlović. Foto: STA , O moči imperija bratov Stanojlović po poročanju bosanskega portala Capital.ba priča dogodek iz leta 2015, ko sta od Miroslava Miškovića, trgovskega magnuma in nesojenega partnerja ljubljanske občine v Stožicah, ki je zdaj lastnik hotela Intercontinental v Ljubljani, prevzela zastopništvo blagovne znamke Nike za srbski trg.

Ne spreglejte