Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
12.05

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

SDH DUTB Državni zbor Cimos

Torek, 7. 3. 2017, 12.05

7 let, 1 mesec

Poslanci kritični do načrta B za Cimos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Cimos | Foto STA

Foto: STA

Člani odbora DZ za gospodarstvo so se strinjali, da je Cimos treba rešiti pred stečajem. So pa nekateri izrazili dvom, da je DUTB sposobna izpeljati prestrukturiranje.

Načrt B predvideva, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupi skupno 26 milijonov evrov terjatev od bank in Hete, slabe banke nekdanje avstrijske banke Hypo. Te terjatve so zavarovane s premoženjem Cimosa. Poleg tega bi lastniki odpisali in v kapital pretvorili sto milijonov evrov dolga, DUTB pa bi Cimosu odobrila sedemmilijonsko posojilo pod tržnimi pogoji, ki bi ga porabil za likvidnost.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da "ne gre za državno pomoč."


A člani odbora so bili na seji, ki so jo zahtevali poslanci ZL, skeptični do načrtov države.

Luka Mesec (ZL) je dejal, da bi morali primer z DUTB prenesti na SDH, naložbo države pa označiti za pomembno ali strateško. Družbo bi bilo treba prestrukturirati tako, da bi se ohranilo čim več delovnih mest, in zaposlenim dati več besede pri upravljanju.

Jernej Vrtovec (NSi) je opozoril, da se odpirajo številna vprašanja: zakaj ni bil del tega načrta že izveden, kaj bo s Cimosom čez tri ali pet let, kakšna je finančna konstrukcija in kako bo DUTB prepričala, da deluje kot zasebni vlagatelj.

Franc Breznik (SDS) je izpostavil potrebo po tehnološkem prestrukturiranju podjetja in zagotovitvi konkurenčnosti. Izjavil je tudi, da v DUTB ni ljudi, ki bi bili sposobni izpeljati prestrukturiranje.

Alenka Bratušek (NP) je opozorila, da je treba najti dolgoročno rešitev, ne le za tri ali pet let. Podjetja bi morali po njeno prodajati strateškim lastnikom in ne finančnim skladom.


Večina članov odbora se je strinjala, da bi v pogajanja morali vključiti države, kjer ima Cimos proizvodnjo. Sejo so po dveh urah razprave prekinil in jo bodo predvidoma nadaljevali v petek.

Ne spreglejte