Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2016,
16.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Natisni članek

SDH Polzela

Torek, 20. 12. 2016, 16.46

6 let, 6 mesecev

Država zaprla pipico Polzeli in jo poslala v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Polzela | Foto STA

Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) se je na podlagi pregleda poročila o finančnem prestrukturiranju, ki ga je pripravila direktorica tovarne nogavic Polzela, odločil, da SDH in država ne bosta znova dokapitalizirala družbe. Ker je podjetje insolventno, bo vodstvo Polzele tako vložilo predlog za stečaj.

SDH je poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja od Horvatove prejel v ponedeljek. Kot so sporočili iz holdinga, so po pregledu poročila ugotovili, da je družba glede na stanje premoženja in obveznosti na dan 30. november insolventna, saj je dolgoročno plačilno nesposobna.

Družba je spet tudi kapitalsko neustrezna, saj ima negativen kapital, izguba pa presega polovico osnovnega kapitala. Družba ima blokiran račun zaradi izvršbe Finančne uprave RS, kar posledično pomeni popolno nezmožnost poslovanja. SDH je na podlagi poročila sprejel odločitev, da holding in država ne bosta spet dokapitalizirala Polzele.

Pozela ima blokiran račun s strani finančne uprave. | Foto: Mediaspeed Pozela ima blokiran račun s strani finančne uprave. Foto: Mediaspeed

Direktorica Polzele: Stečaj je bil edina možnost

"Glede na navedeno mora poslovodstvo ukrepati v skladu z 38. členom stečajnega zakona, kar pomeni, da bo na sodišče vložen predlog za stečaj družbe," so napovedali v upravljavcu državnega premoženja.

Direktorica Metka Hrovat je povedala, da gre za stvari, ki so bile usklajene z lastnikom, zato "to ni neko veliko presenečenje". "Skupaj z lastnikom smo iskali tisto rešitev, ki bi bila najboljša za podjetje, lastnik je imel v rokah tudi druge vzvode, ki jih je že izkoristil, zato je bil stečaj edina možnost," je dejala Hrovatova.

Na vprašanje, ali bo mogoče v Polzeli ohraniti zdravo jedro, je odgovorila, da bo to odvisno od stečajnega upravitelja, na to pa uprava in lastnik nimata vpliva. Je pa to njena velika želja.

Polzelski župan Jože Kužnik pa je povedal, da se je stečaj družbe zgodil štiri leta prepozno. Žal mu je zaradi sredstev, ki jih je država vložila v Polzelo, kot tudi za 220 zaposlenih.

SDH iskal investitorje ...

Država se je v reševanje Polzele spet vključila konec letošnjega poletja, ko je po 2,1 milijona evrov vredni dokapitalizaciji z denarnimi vložki in pretvorbo terjatev v kapital skupaj s SDH postala 100-odstotna lastnica tovarne nogavic.

Kmalu zatem je SDH začel iskati strateškega vlagatelja za nakup podjetja. Kljub temu da se je v preteklosti omenjalo nekatere potencialne investitorje, se je izkazalo, da interesa zasebnih vlagateljev za vstop v družbo ni.

Proti nekdanjemu prvemu možu Polzele Marku Klemenčiču je SDH vložil kazensko ovadbo. | Foto: STA , Proti nekdanjemu prvemu možu Polzele Marku Klemenčiču je SDH vložil kazensko ovadbo. Foto: STA ,

Nekdanji šef Polzele prejemal 40 odstotkov več, kot je pisalo v pogodbi

SDH je ob dodatnem nadzoru v podjetju prišel tudi do ugotovitve, da si je nekdanji predsednik uprave Polzela Marko Klemenčič, ki je v začetku oktobra nenadoma odstopil, potem ko je obljubljal preporod družbe, izplačeval plačo, ki je bila za 40 odstotkov višja od tiste, določene v pogodbi.

Klemenčič se sicer brani, da je prišlo do nepravilnega obračuna med bruto in neto zneskom, na kar ga je opozoril njegov računovodja, a v SDH so proti njemu vseeno vložili kazensko ovadbo. Očitajo mu tudi zavajanje o dejanskem finančnem stanju podjetja.

 

Vse dozdajšnje pomoči Polzeli

November 2014 – 500 tisoč evrov kratkoročnega posojila in državno poroštvo na 500 tisoč evrov posojila Delavske hranilnice

Februar 2015 –​ konverzija 992 tisoč evrov (vključuje že odobreno posojilo) obveznosti do Republike Slovenije in 1,22 milijona evrov obveznosti do državnih bank v kapital

December 2015 –​ 190 tisoč evrov za nabavo surovin, energije in delno za pokrivanje davčnih obveznosti

Maj 2016 –​ 800 tisoč evrov dolgoročnega posojila in podaljšanje poroštva za posojilo Delavske hranilnice

Ne spreglejte