Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
19. 7. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

1

Natisni članek

SDH prodajni postopek terme zreče Unior

Sreda, 19. 7. 2017, 15.45

6 let, 6 mesecev

Podjetje z več kot 2.000 zaposlenimi gre na pol

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

1

Unior Zreče | Foto STA

Foto: STA

Zreški Unior, zadnji na znamenitem vladnem seznamu 15 podjetij za privatizacijo, bo v kratkem ostal brez turistične dejavnosti, ki je več let oteževala njegovo uspešno prodajo.

Delničarji Uniorja, največji je Slovenski državni holding (SDH), bodo čez mesec dni na skupščini odločali in potrjevali prenos turistične dejavnosti na novo podjetje Unitur.

Nanj bo Unior prenesel za več kot 70 milijonov evrov premoženja, večinoma gre za nepremičnine. Skupaj z njimi bo Unitur dobil 15 milijonov evrov bančnih posojil in okoli 16 milijonov evrov obveznosti do Uniorja in dobaviteljev.

Darko Hrastnik, predsednik uprave Uniorja | Foto: STA , Darko Hrastnik, predsednik uprave Uniorja Foto: STA , Unior, ki bo postal edini lastnik Uniturja, se bo s to potezo razbremenil dela finančnih obveznosti ter lažje nadaljeval razvoj in proizvodnjo ročnega orodja, kovanje ter proizvodnjo sintranih izdelkov in namenskih strojev.

Posledično bo tudi prodaja turistične dejavnosti, ki je bila do zdaj ena od Uniorjevih divizij, lažja in ločena od prodajnega postopka za delnice Uniorja. Ne nazadnje bodo novemu lastniku Uniorja prihranili dolgotrajne postopke izdvojitve turizma.

Uniorjev program turizem je v preteklem letu na Rogli in v Zrečah naštel okoli 197 tisoč prenočitev oziroma šest odstotkov več kot leto prej. Obiskalo jih je kar 17 odstotkov več tujih gostov kot leto pred tem.

Večja vlaganja in dogovor z bankami

V SDH so že novembra lani napovedali, da bodo predvidoma v začetku letošnjega leta izbrali finančnega svetovalca, ki bi izpeljal prodajni postopek Uniorja. Pozneje se je pri izboru svetovalca zapletlo, saj prodaja smučišča Rogla in Term Zreče ni bila uspešna.

Še v začetku letošnjega leta so iskali tudi kupca za družbo RTC Krvavec, ki upravlja žičnice na istoimenskem smučišču. Ponudb naj bi bilo več, po do zdaj znanih informacijah jo je zagotovo oddala občina Cerklje s skupino lokalnih podjetnikov.

Novega lastnika išče tudi družba, ki upravlja smučišče Krvavec. | Foto: Novega lastnika išče tudi družba, ki upravlja smučišče Krvavec. Medtem so v Uniorju že pripravili vse potrebno za prihod novega lastnika. Decembra lani so s šestimi slovenskimi bankami podpisali pogodbo o 112,8 milijona evrov vrednem sindiciranem posojilu. Z njim so odplačali stara posojila, zmanjšali število bank posojilodajalk in tudi dosegli boljše pogoje.

Unior, ki ima štiri programe - odkovki, ročno orodje, strojna oprema in turizem -, je v lanskem letu ustvaril 168 milijonov evrov čistih prihodkov iz prodaje. To je več kot pet odstotkov bolje kot v letu 2015, vendar 1,8 odstotka za načrti. Ob tem so dosegli rekorden dobiček iz poslovanja in več kot pet milijonov evrov čistega dobička. V družbi je zaposlenih več kot 2.000 ljudi.

Zaradi večjega denarnega toka se je močno povečal tudi obseg investicij. V gradnjo dodatnih proizvodnih prostorov v programu odkovki za avtomobilsko industrijo in proizvodno halo v programu strojna oprema so vložili kar okoli deset milijonov evrov.

V letošnjem letu Unior krepko povečuje obseg poslovanja, vendar je ustvarjeni dobiček nižji kot v lanskem letu.

Ne spreglejte