Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
29. 6. 2017,
11.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

5

Natisni članek

nafta bencin Zdravko Počivalšek

Četrtek, 29. 6. 2017, 11.02

6 let, 6 mesecev

Počivalškov načrt za podražitev goriv na vladi, višje cene že prihodnji teden?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

5

gorivo bencin cesta | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vlada danes obravnava predlog gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o spremembi metodologije izračuna cen goriv, ki bi po novem upoštevala tudi ceno biogoriv. Cene bomo po novem računali od 3. julija dalje.

Kot smo poročali pred tedni, je razlog za predlagane spremembe v dveh uredbah, ki jih je vlada sprejela v zadnjem letu in ki naftnim trgovcem nalagata dodajanje - praviloma občutno dražjih - biogoriv v dizel in 95-oktanski bencin.

Na ministrstvu so nam pred tedni dejali, da bo borzna kotacija cen biogoriv zamenjala določen delež cene nabavne cene klasičnega goriva - v kolikšnem deležu, takrat še ni bilo znano,. Tudi v predlogu za sejo vlade, ki ga bo ekipa Mira Cerarja obravnavala danes, to ni navedeno.


Preberite več: 

Počivalšek spreminja enačbo za cene goriv, računi bodo višji


"V primeru vključitve biogoriv v izračun modelske cene goriv se bodo cene naftnih derivatov, glede na gibanje cen biogoriv v letih 2016 in začetku 2017, dvignile," ugotavlja gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. | Foto: Ana Kovač "V primeru vključitve biogoriv v izračun modelske cene goriv se bodo cene naftnih derivatov, glede na gibanje cen biogoriv v letih 2016 in začetku 2017, dvignile," ugotavlja gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Foto: Ana Kovač Občutne podražitve

"V primeru vključitve biogoriv v izračun modelske cene goriv se bodo cene naftnih derivatov, glede na gibanje cen biogoriv v letih 2016 in začetku 2017, dvignile," ugotavlja gospodarsko ministrstvo.

Bencin naj bi se tako letos podražil za 1,3 centa na liter, prihodnje leto pa za 1,9 centa. Cena dizla pa naj bi se dvignila za 3,3 centa na liter, prihodnje leto za 4,1 centa.

"Nepričakovana" luknja v proračunu

Ker bo dvig cen zmanjšal količino prodanega goriva, bo to udarilo proračun. Po oceni ministrstva bodo letos prihodki nižji za 8,5 milijona evrov, prihodnje leto pa do 20 milijonov evrov.

Pri tem je zanimivo, da država tega ni predvidela v proračunu za letošnje leto, čeprav je uredbo, ki je podlaga za spremembo metodologije, sprejela že lani.

 

Ne spreglejte