Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

29

Natisni članek

Mariborska livarna Maribor Polzela Pomurske mlekarne Matjaž Delopst Admetam Business Consultants Barbara Vtič Vraničar Bojan Gantar Alpina Cimos DUTB

Četrtek, 5. 5. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Po uporu delavcev nemški svetovalci od Alpine zahtevajo še 400 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

29

Alpina | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Nemški svetovalci Alpine, zaradi katerih je izbruhnil upor v Žireh, postajajo mlinski kamen družbe. Od nje zahtevajo še 400 tisoč evrov. Razkrivamo vsa nakazila, ki jih je podjetje Admetam prejelo od Alpine.

Nemško svetovalno podjetje Admetam Business Consultants, ki mu je finančno obubožana Alpina samo v zadnjih šestih mesecih nakazala pol milijona evrov, zdaj od žirovske tovarne obutve zahteva še 400 tisoč evrov. 

 

Nemci zahtevajo izplačilo variabilnega dela pogodbe, ki so jo konec avgusta podpisali z nekdanjo direktorico Alpine Barbaro Vtič Vraničar | Foto: STA , Nemci zahtevajo izplačilo variabilnega dela pogodbe, ki so jo konec avgusta podpisali z nekdanjo direktorico Alpine Barbaro Vtič Vraničar Foto: STA ,

To informacijo nam je včeraj potrdilo več virov blizu Alpine, novi direktor Bojan Gantar pa je ni hotel komentirati. Kot smo izvedeli, Nemci zahtevajo izplačilo variabilnega dela pogodbe, ki so jo konec avgusta podpisali z nekdanjo direktorico Alpine Barbaro Vtič Vraničar. To je nadzorni svet Alpine po aprilskih protestih zaposlenih in drugih prebivalcev Žirov razrešil s položaja. Skupaj z Vtič Vraničarjevo je moral iz Alpine oditi tudi Admetam. 

 

Pogodba z Nemci – mlinski kamen za Alpino

Toda pogodba z Nemci očitno ostaja mlinski kamen za Alpino. Admetamu, ki je v Žireh med avgustom 2015 in februarjem 2016 mesečno prejemal po 77 tisoč evrov, namreč daje pravico do izplačila v višini desetih odstotkov vrednosti povečanega dela denarnega toka (EBITDA), ki ga bo Alpina ustvarila najpozneje do leta 2017. 

Po lastnih ocenah so Nemci z ukrepi, ki so jih predlagali, prihranili okrog štiri milijone evrov, zato naj bi bili kljub odpovedi pogodbe upravičeni do plačila 400 tisoč evrov, torej desetine tega zneska. Pogodba sicer višino variabilnega dela določa v razponu med 300 tisoč in 500 tisoč evri. 

Zakaj je morala Alpina, ki je v zadnjih treh mesecih ustvarila pol milijona evrov izgube, letos pa je nameravala samo v Sloveniji odpustiti 55 ljudi, za drag denar najemati svetovalce z vprašljivim učinkom? | Foto: Bor Slana Zakaj je morala Alpina, ki je v zadnjih treh mesecih ustvarila pol milijona evrov izgube, letos pa je nameravala samo v Sloveniji odpustiti 55 ljudi, za drag denar najemati svetovalce z vprašljivim učinkom? Foto: Bor Slana

Admetamu iz Alpine skupaj milijon evrov?

Če bodo v Alpini Nemcem izplačali zahtevani znesek, se bo vsota izplačil, ki jih bodo ti prejeli za slabo leto dni dela, približala milijonu evrov. Za primerjavo: Alpina je v zadnjih treh mesecih lanskega leta za stroške dela vseh zaposlenih namenila le pol milijona evrov več. 

V Admetamu, ki je v zgodbo o Alpini vstopil skupaj z DUTB, so prvo nakazilo prejeli v začetku lanskega julija. Šlo je za 35 tisoč evrov, ki jih je prejelo podjetje Admetam iz Zagreba. Takrat je Alpino še vodil Matjaž Delopst, ki se je moral kmalu zatem na zahtevo DUTB posloviti s položaja. Razlog: nasprotovanje podpisu svetovalne pogodbe z Admetamom, ki bi podjetju omogočila visok mesečni pavšal. 

Spomnimo, Admetam se od leta 2014 pojavlja v več podjetjih v težavah, katerih pomembni upnik ali lastnik je DUTB. Več o tem pišemo v okvirju.

Admetam se od leta 2014 pojavlja v več podjetjih v težavah, katerih pomembni upnik ali lastnik je DUTB. | Foto: Klemen Korenjak Admetam se od leta 2014 pojavlja v več podjetjih v težavah, katerih pomembni upnik ali lastnik je DUTB. Foto: Klemen Korenjak

Prvo nakazilo že teden dni po podpisu pogodbe

Julija lani je vodenje Alpine prevzela Barbara Vtič Vraničar. DUTB jo je na čelo družbe, kot vse kaže, postavila prav zato, da bi najela Admetam. Kot je razvidno iz dokumenta, ki so ga pred časom objavile Finance, je bila namreč Vtič Vraničarjeva že maja navzoča na sestanku, na katerem so se predstavniki DUTB z Admetamom dogovorili, da bo podjetje svetovalo pri prestrukturiranju Alpine. 

Pogodba je bila podpisana 27. avgusta. Nemcem je omogočila mesečno plačilo 77 tisoč evrov. Kot razkrivajo podatki, ki smo jih pridobili, je Admetam prvo nakazilo prejel že teden dni po podpisu pogodbe. Do februarja je skupaj prejel šest nakazil v skupni vrednosti 462 tisoč evrov. 

Tik pred odhodom Vtič Vraničarjeve še eno nakazilo Admetamu

To pa še ni bilo vse. 21. marca, torej že osemnajst dni po tem, ko je vlada ministrstvu za finance naložila, naj zaradi Admetamovega svetovanja Alpini izvede nadzor nad DUTB, je Vtič Vraničarjeva z Nemci podpisala novo, tokrat enomesečno pogodbo. Vrednost: 60 tisoč evrov plus stroški, ki ne smejo presegati 15 tisoč evrov. 

Iz naših podatkov je razvidno, da je Admetam iz Alpine že prejel prvo nakazilo, in sicer 30 tisoč evrov. Žirovska tovarna ga je izplačala 11. aprila, le osem dni pred razrešitvijo Vtič Vraničarjeve. Do danes je tako Admetam od Alpine skupaj prejel 527 tisoč evrov.

 

Ključno vprašanje: zakaj potreba po dragih svetovalcih?

Pri tem je ključno vprašanje, zakaj je morala Alpina, ki je v zadnjih treh mesecih ustvarila pol milijona evrov izgube, letos pa je nameravala samo v Sloveniji odpustiti 55 ljudi, za drag denar najemati svetovalce z vprašljivim učinkom. 

Eden od predlogov, ki ga je dal Admetam, je bila tudi internacionalizacija Alpine, čeprav ta že več desetletij izvaža okrog 85 odstotkov proizvodnje. Med ukrepi, ki so jih predlagali, je bil do zdaj najpomembnejši zapiranje proizvodnega obrata v Romuniji. V Admetamu so bili naklonjeni tudi selitvi proizvodnje iz Kitajske v Bosno in Hercegovino, kar bi po oceni zaposlenih podražilo proizvodnjo, odprodaji dela prodajne mreže z visoko maržo in drugim radikalnejšim ukrepom. 

Trk svetovalske miselnosti s socialnim pomenom Alpine

Ti bi na kratek rok polepšali bilance Alpine, veliko vprašanje pa je, ali bi ji brez konkretnejših načrtov za povečanje prodaje omogočili dolgoročno preživetje. 

Prav strogo, občasno celo brutalno obravnavanje Alpine zgolj skozi bilančne številke in trk svetovalske miselnosti z dejstvom, da ima Alpina kot ena še zadnjih večjih preživelih proizvodnih skupin z več kot 1.500 zaposlenimi velikanski socialni pomen za okolje, v katerem posluje, sta po mnenju poznavalcev dogajanja pripeljala do protestov. Iskanje tega ravnotežja bo zagotovo ena najpomembnejših nalog novega direktorja Bojana Gantarja.

Od Cimosa je Admetam za svetovanje pri sanaciji v letu 2015 prejel milijon evrov (brez DDV) in 150 tisoč evrov nagrade. Samo med junijem in decembrom 2014 je Cimos Admetamu skupaj izplačal 1,4 milijona evrov. | Foto: Matej Leskovšek Od Cimosa je Admetam za svetovanje pri sanaciji v letu 2015 prejel milijon evrov (brez DDV) in 150 tisoč evrov nagrade. Samo med junijem in decembrom 2014 je Cimos Admetamu skupaj izplačal 1,4 milijona evrov. Foto: Matej Leskovšek

Admetamu iz Slovenije 3,2 milijona evrov

Naročnikom nemškega svetovalnega podjetja Admetam Business Consultants v Sloveniji je skupno naslednje:

-  gre za podjetja v takšnih ali drugačnih težavah, ki so bodisi v lasti DUTB bodisi ima DUTB ključno vlogo pri sanaciji njihovih previsokih dolgov, 

-  vsa podjetja so morala Admetam najeti na zahtevo DUTB, 

-  Admetamu nakazujejo visoke fiksne zneske za svetovalne storitve,

-  vse svetovalne pogodbe imajo fiksne zneske dodatnih stroškov in klavzule o nagradah, ki so vezane na povečanje denarnega toka (EBITDA),

-  dejanski učinki svetovanja so v več primerih vprašljivi. Nobeno od teh podjetij namreč ni dokončno sanirano. 

Katera slovenska podjetja so v zadnjih dveh letih najela Admetam: 

- Cimos: Admetam je za svetovanje pri sanaciji v letu 2015 prejel milijon evrov (brez DDV) in 150 tisoč evrov nagrade. Samo med junijem in decembrom 2014 je Cimos Admetamu skupaj izplačal 1,4 milijona evrov;

- Pomurske mlekarne: Admetamu je družba nakazala 63.600 evrov, pri čemer predsednik uprave Robert Serec v njihovem prispevku ni videl nobene dodane vrednosti za podjetje;

- Polzela: njena pogodba z Admetamom je vredna od 85 tisoč evrov do 100 tisoč evrov;

- Mariborska livarna Maribor (MLM): Admetam od družbe za svetovanje prejema fiksni mesečni znesek 44 tisoč evrov (skupaj s stroški);

- Alpina: skupaj za 527 tisoč evrov izplačil.

Admetam je tako od slovenskih strank v slabih dveh letih skupaj prejel za več kot 3,2 milijona evrov plačil (brez DDV).

Ne spreglejte