Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
13.37

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

plini Slovenija prevzemi Geoplin Petrol

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 13.37

7 let, 1 mesec

Petrol lahko prevzame Geoplin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Geoplin | Foto STA

Foto: STA

Evropska komisija je na podlagi uredbe EU o združitvah odobrila predlagani Petrolov nakup Geoplina, saj je ugotovila, da to ne bo vzbudilo nobenih pomislekov glede konkurence. Stranke udeleženk po navedbah komisije med drugim že pridobivajo ali nameravajo pridobivati plin neposredno iz srednjeevropskega plinskega vozlišča v Avstriji.

Kot je danes sporočila Evropska komisija, je preučila zlasti veleprodajne in maloprodajne trge plina v Sloveniji nižje v prodajni verigi. Ugotovila je, da predlagana pripojitev ne bo vzbudila nobenih pomislekov glede konkurence.

Podjetje Geoplin je po navedbah komisije dejavno predvsem na področju dobave, trgovanja in povezanih storitev na trgu zemeljskega plina. Petrol se ukvarja z veleprodajo in maloprodajo naftnih proizvodov ter prodajo komercialnega blaga in zemeljskega plina. Končnim potrošnikom dobavlja tako elektriko kot zemeljski plin.

V zvezi s trgom veleprodajne dobave plina je komisija med drugim ugotovila, da stranke udeleženke že pridobivajo ali nameravajo pridobivati plin neposredno iz največjega srednjeevropskega plinskega vozlišče v Baumgartnu v Avstriji. Poleg tega ni nobenih omejitev glede zmogljivosti medsebojnega povezovanja med Slovenijo in sosednjimi državami članicami.

V zvezi z maloprodajnim trgom je ugotovila, da so strankam na voljo številni drugi dobavitelji in da bo imela transakcija omejen vpliv na strukturo trga maloprodajne dobave plina v Sloveniji.

Petrol je z državo, ki jo je zastopal Slovenski državni holding (SDH), menjalno pogodbo, na podlagi katere je postal večinski lastnik v družbi Geoplin, podpisal julija lani. Država je s tem postala večinski lastnik v družbi Plinovodi, ob tem pa obdržala 25-odstotni delež v Geoplinu.

Ne spreglejte