Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2017,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

DZS Bojan Petan Terme Čatež

Četrtek, 5. 1. 2017, 15.29

6 let, 6 mesecev

Petan pred rubežem rešuje še DZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Bojan Petan | Foto STA

Foto: STA

Prvi mož skupine DZS Bojan Petan je pred upniki in izvršbami zavaroval tudi krovno družbo DZS, prek katere obvladuje Terme Čatež, Marino Portorož, Delo Prodaja in Dnevnik.

Tik pred novim letom je na sodišče vložil zahtevo za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja finančnih obveznosti, ki ji je sodišče danes tudi ugodilo. S tem si je Petan kupil dodatni čas, saj med trajanjem postopka upniki ne morejo vlagati nobenih izvršb proti DZS. Prav tako ne morejo rubiti premoženja, ki je zastavljeno za zavarovanje najetih bančnih posojil in lizingov.

Je postopek zahteval ameriški York?

To je po neuradnih informacijah naredil na zahtevo novega največjega upnika, ameriške investicijske družbe York Capital Management, ki je konec lanskega leta od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za 35 milijonov evrov kupila za 79 milijonov evrov terjatev do DZS, Dela Prodaje in Term Čatež. S tem je York pridobil ekonomsko lastništvo nad skupino DZS.

Konec lanskega leta je imel DZS za okoli 53 milijonov evrov kapitala in za več kot 115 milijonov evrov finančnih obveznosti. Od tega je bila velika večina kratkoročnih, torej so zapadla v lanskem letu. Kot je znano, se je DZS leta 2014 z bankami upnicami dogovoril za reprogram oziroma odlog plačila obveznosti. Sporazum se je s koncem lanskega leta iztekel.

Kot smo prvi poročali, je Petan v zadnjih dneh minulega leta vložil predlog za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja tudi za družbo Terme Čatež.

Največji lastniki DZS:

  1. 30% Delo Prodaja (povezana družba)
  2. 19% M Naložbe (povezana družba)
  3. 14% TZS (Nikola Damjanić)
  4. 12% M1 (Tomaž Pogorelec)
  5. 7,9% Terme Čatež (povezana družba)
  6. 7,4% Marina Portorož (povezana družba)

Velike finančne težave DZS so v težave spravile tudi enega njegovih največjih lastnikov, družbo M1, ki jo obvladuje Tomaž Pogorelec. Njeni nadzorniki so se v dneh pred koncem lanskega leta tudi seznanili s stanjem v DZS.

Kdo odloča o DZS

V postopku preventivnega prestrukturiranja sodišče odloča o potrditvi sporazuma o finančnem prestrukturiranju. Da bi sporazum začel veljati, morajo z njegovo sklenitvijo soglašati:

  • dolžnik,
  • upniki, ki imajo za najmanj 75 odstotkov nezavarovanih finančnih terjatev, in
  • upniki, ki imajo za najmanj 75 odstotkov zavarovanih finančnih terjatev.

Sporazum lahko vključuje tudi dokapitalizacijo oziroma spremembo osnovnega kapitala. Največji upniki se lahko namreč odločijo za pretvorbo terjatev v kapital in s tem prevzamejo lastništvo dolžnika.

Ne spreglejte