Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
15.37

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 15.37

7 let, 1 mesec

PDP Adrii zagotovil pet milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) se je odločila, da od Adrie Airways odkupi lastniški delež v podjetju Adria Airways Tehnika.

Z odkupom bo slovenskemu letalskemu prevozniku zagotovila pet milijonov evrov likvidnostnih sredstev, je pojasnil predsednik upravnega odbora Adrie Maks Tajnikar. PDP je solastnik Adria Airways Tehnika Kot je pojasnil Tajnikar, je PDP, ki je že zdaj solastnik Adria Airways Tehnika, sredstva pridobil v bančnem sistemu, a ločeno od pogovorov Adrie Airways z bankami o premostitvenem posojilu. Ti so po Tajnikarjevih besedah končani in ni več potrebe, da bi tekli dalje. Znova je zatrdil, da je bil glavni razlog za propad pogajanj blokiranje vseh predlaganih rešitev s strani največje upnice NLB. Del sredstev je Adria že dobila Pogodba s PDP je že podpisana, del sredstev od državne družbe pa je po Tajnikarjevih zagotovilih že na računu Adrie. "Lastnik nam je pomagal pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev, kar je ena od normalnih rešitev," je povedal prvi mož upravnega odbora slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika. "V bistvu gre za dezinvestiranje," je še dodal.

V zagotavljanju likvidnostnih sredstev naj bi po njegovih besedah sodeloval tudi Aerodrom Ljubljana, ki je prav tako solastnik družbe Adria Airways Tehnika, vendar z manjšim deležem. Pogovori z upravljavcem ljubljanskega letališča sicer še tečejo, zato predvideno tripartitno pogodbo trenutno izvajata le Adria in PDP.

Posel so v izjavi za javnost že potrdili na PDP. Kot so zapisali, so se z Adrio danes dogovorili za nakup rednih delnic družbe Adria Airways Tehnika, s čimer bo PDP postala največja delničarka družbe. Prvi del posla sta družbi izvedli danes, pogoj za dokončno izvedbo posla pa je po njihovih navedbah soglasje Aerodroma Ljubljana k sprostitvi in umiku njene zastavne pravice na delu delnic.

Tajnikar: Gre za pomoč lastnika, ne države Tajnikar je pri tem izrecno poudaril, da ne gre za državno pomoč, pač pa za pomoč lastnika. Morebitna državna pomoč temelji na posebni prošnji ministrstvu za gospodarstvo. Kot pravi, obstaja možnost, da bo Adria pomoč dobila, najverjetneje šestmesečno posojilo. Pri tem Tajnikar poudarja, da še nič ni dogovorjeno. Z Adrie so na ministrstvo posredovali prošnjo in dokumentacijo, to pa se mora odločiti glede načina in višine pomoči.

Radić: Kratkoročna pomoč Adrii Airways pomembna Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je poudarila, da je kratkoročna pomoč Adrii Airways pomembna, saj je krizo treba prebroditi, proces iskanja strateškega partnerja pa bo trajal dlje časa. Strateški partner je po ocenah Radićeve tudi edina možnost za ohranitev nacionalnega letalskega prevoznika, do njegovega vstopa v družbo pa je treba zagotoviti likvidnostna sredstva, ki bodo omogočala ohranitev dejavnosti.

Javni razpis za vstop strateškega partnerja Kot pravijo v PDP, pripravljajo tudi načrt za vključitev najboljšega strateškega partnerja v delniško strukturo Adrie. PDP bo tako na podlagi vnaprej opredeljenih strateških ciljev države pripravila in objavila javni razpis za vstop strateškega partnerja po vzoru nekaterih drugih uspešnih procesov povezovanja evropskih letalskih prevoznikov. PDP ocenjuje, da bi bil lahko tak dogovor sklenjen do konca tega leta.

PDP namerava v naslednjih tednih skupaj z novima izvršnima direktorjema nadaljevati tudi intenzivne pogovore z vsemi deležniki družbe, predvsem z bankami upnicami, dobavitelji in državo. Obenem menijo, da bodo vsi že sprejeti ukrepi predstavljali zadosten motiv vsem deležnikom, da bodo aktivno in v zadostni meri pristopili k procesu sanacije Adrie.

Upravni odbor o Tufku in Ravnikarju šele v ponedeljek O usodi nekdanjih izvršnih direktorjev Adrie Airways Tadeja Tufka in Marjana Ravnikarja upravni odbor po besedah Tajnikarja zaradi prioritete pogovorov glede likvidnostnega posojila danes ni govoril, to točko je prestavil na ponedeljek. Upravni odbor tako o novih pogodbah zanju ni sklenil še ničesar.

Tajnikar je ob tem zanikal poročanje časnika Dnevnik, da naj bi Tufku zagotovil mesto svetovalca direktorja v Adriini odvisni družbi Amadeus z mesečno bruto plačo slabih 8000 evrov.

Časnik Finance je na spletni strani sicer poročal, da namerava Ravnikar podati odpoved. Ta po besedah Tajnikarja ne do upravnega odbora ne do izvršnih direktorjev Klemna Boštjančiča in Roberta Vuge ni prišla, se pa lahko zgodi, da bosta glede na dosedanje pogovore odpoved dala eden in drugi.

Ravnikarjevo odpoved potrdili v PDP So pa Ravnikarjevo odpoved potrdili v PDP. Kot so zapisali, pozdravljajo odločitev Ravnikarja, da zapusti družbo, saj takšna poteza "kaže na razumevanje razlogov za menjavo v vodstvu družbe". Pričakujejo, da bodo "razumevanje za to pokazali tudi drugi".

Upravni odbor Adrie je sicer minuli teden na podlagi odstopnih izjav Tufka in Ravnikarja za nova izvršna direktorja družbe imenoval Boštjančiča in Vugo.

Boštjančič in Vuga uživata podporo PDP V PDP so zatrdili, da je bila ta odločitev ena ključnih za zagotovitev preobrata v poslovanju družbe. Nova izvršna direktorja zato uživata popolno zaupanje in podporo PDP pri prizadevanju za hitro, celovito in učinkovito finančno in poslovno prestrukturiranje družbe. V PDP tudi pričakujejo, da bosta nova izvršna direktorja natančno preverila smotrnost nekaterih preteklih poslovnih odločitev in temu primerno tudi ukrepala.

Prepričani so, da mora bivše poslovodstvo, ki družbe ni uspelo uspešno prestrukturirati, mesto prepustiti novim, motiviranim ljudem, ki so neobremenjenim s preteklostjo.

Ne spreglejte