Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
9.19

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

Mirko Tuš nepremičnine tožilstvo odvzem premoženja

Sreda, 7. 2. 2018, 9.19

6 let, 2 meseca

Organi pregona nad premoženje Mirka Tuša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Mirko Tuš, vila | Foto Rocco Nepremičnine

Foto: Rocco Nepremičnine

Mirko Tuš, ustanovitelj poslovnega imperija Tuš in nekdaj najbogatejši Slovenec, do nadaljnjega ne more več razpolagati s svojim premoženjem.

Tožilstvo, ki proti direktorju in lastniku Engrotuša vodi več (pred)kazenskih postopkov, je od celjskega sodišča zahtevalo in tudi doseglo začasno prepoved prodaje ali obremenitve njegovih nepremičnin.

Očitajo mu, da si je zagotovil najmanj 1,25 milijona evrov neupravičene premoženjske koristi.

Sporni prenos blagovnih znamk?

Na okrožnem državnem tožilstvu v Celju so za Siol.net potrdili, da proti Mirku Tušu vodijo preiskavo zaradi suma storitve kaznivih dejanj pri prenašanju blagovne znamke Engrotuša izven dosega rok upnikov. 

"Zadeva je še v fazi predkazenskega postopka oziroma zbiranja obvestil," nam je pojasnil vodja tožilstva Ivan Žaberl. Na vprašanje, ali so oni zahtevali zamrznitev premoženja, ni odgovoril.

Engrotuš | Foto: STA , Foto: STA , Kot smo razkrili, jih je novembra 2016 prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga. S tem manevrom je v roke dobil vzvod, da se vključi v postopek prodaje dolgov skupine Tuš, čeprav so glede na višino njegovih dolgov resnične lastnice holdinga banke.

Zaradi tega so tri največje banke upnice – NLB, SID banka in Gorenjska banka – zoper Mirka Tuša vložile kazensko ovadbo.

"Blagovna znamka, o kateri sprašujete, je priimek g. Mirka Tuša. Dodaten komentar se zdi nepotreben," so se danes odzvali v skupini Tuš.

Pred upniki zaščitil tudi blagovne znamke Tušmobila

Postopek proti Mirku Tušu vodijo tudi na specializiranem državnem tožilstvu zaradi domnevno spornega prenosa blagovnih znamk Tušmobila.

Kot je znano, je Mirko Tuš dolgo časa odlašal s prodajo mobilnega operaterja in zavračal ponudbe, ki jih je ocenjeval kot prenizke. Leta 2014 se je o prodaji dogovoril s Telemachom, ta je za Tušmobil plačal 110 milijonov evrov.

Pozneje so banke, ki so prejele večino kupnine, izvedele, da se je Mirko Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še za prodajo Tušmobilove blagovne znamke, ki je bila na njihovo začudenje v lasti zakoncev Mirka in Tanje Tuš.

Mirko Tuš ostaja lastnik in generalni direktor skupine Tuš. | Foto: Sportida Mirko Tuš ostaja lastnik in generalni direktor skupine Tuš. Foto: Sportida Čeprav jo je Telemach kmalu po prevzemu ugasnil, je zanjo plačal 29 milijonov evrov. Posel je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je oktobra lani pri Mirku Tušu opravil tudi hišne preiskave.

Kriminalisti so iskali dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja. Trgovska družba naj bi bila po ugotovitvah policije oškodovana za 19 milijonov evrov.

Na vprašanje, ali so zahtevali zamrznitev Tuševega premoženja, na specializiranem državnem tožilstvu niso odgovorili.

Tušu sicer že sodijo zaradi sporne dodelitve brezplačnih radijskih frekvenc Tušmobilu, pri kateri mu očitajo podkupovanje nekdanjega direktorja agencije Agencije za komunikacijska omrežja (AKOS) Tomaža Simoniča.

Lastništvo v Engrotušu že zastavljeno

Tušev stoodstotni lastniški delež v krovnem podjetju Tuš Holding, prek katerega je obvladoval trgovsko-zabaviščni imperij, je že od leta 2011 zastavljen pri bankah in drugih upnikih. S tem je svoj imperij rešil pred bankrotom.

V zameno za zastavo deleža so mu odobrili moratorij na odplačilo več sto milijonov evrov zapadlih dolgov. V zadnjih letih bi morala Tuševa skupina občutno okrepiti denarni tok iz poslovanja (EBITDA), kar pa mu ni uspelo.

Tušmobil | Foto: STA , Foto: STA , V zadnjem obdobju Engrotuš po trditvah več virov izgublja tržni delež na slovenskem trgu, kjer ga prehitevata oba diskontna trgovca, Hofer in Lidl. To v Engrotušu zanikajo in zagotavljajo, da zadržujejo tržni delež.

Dolžniško agonijo, ki traja že osmo leto, bi morale končati banke, ki so skoraj dve leti iskale kupca za 300-milijonske terjatve do skupine Tuš. Novi lastnik bi prinesel tudi sveža finančna sredstva in Engrotušu pomagal pri prestrukturiranju poslovanja. 

Prodajni postopek propadel

Toda prodajni postopek se je, kot smo razkrili na Siol.net, končal brez izbire kupca. Po trditvah naših virov se nihče od ponudnikov, ki so bili v ožjem izboru, na koncu ni odločil za oddajo ponudbe, s katero bi zadovoljil pričakovanja bank upnic.

V ozadju neskončnega podaljševanja prodajnega postopka, v katerem so se pojavljali (in od njega odstopali) novi ponudniki, je pogodba, po kateri si je tuji svetovalec obetal milijonsko nagrado.

Propad prodaje je Mirku Tušu prinesel še nekaj časa, v katerem bo ostal uradni lastnik in generalni direktor skupine Tuš. 

Takšno stanje pa očitno ustreza tudi bankam, ki jim Engrotuš plačuje razmeroma visoke obrestne mere. Če bi se odločile za prodajo terjatev z visokim diskontom, bi namreč morale na novo očistiti bilance, pri čemer bi beležile velikanske izgube.

Vila na prodaj za 2,5 milijona evrov

Glavna tarča tožilstva je družinska vila v Lokrovcu pri Celju, ki je v resnici še edino večje Tuševo neobremenjeno premoženje.

Od lanskega poletja je vila na prodaj za 2,5 milijona evrov. "Čudovita vila z velikim zemljiščem na mirni in zeleni lokaciji", oglašuje nepremičninska agencija Rocco. V hiši je devet sob, od tega šest spalnic, dve garaži in dve kopalnici.

Mirko Tuš, vila | Foto: Rocco Nepremičnine Foto: Rocco Nepremičnine Ponaša se s pokritim bazenom, vinsko kletjo, ribnikom, hišnim fitnesom in savno na skoraj deset tisoč kvadratnih metrov veliki parceli, ki leži v neposredni bližini Šmartinskega jezera.

Tudi če bi nepremičninska agencija našla kupca za nepremičnino, njena prodaja ni več mogoča. Na njej bo namreč do konca (pred)kazenskega postopka vpisana plomba tožilstva.

Vila v Lokrovcu je edino premoženje, na katerega je tožilstvo lahko vpisalo začasno zavarovanje.

Ne spreglejte