Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 12. 2010,
10.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 12. 12. 2010, 10.19

7 let, 2 meseca

Operaterji in dobavitelji za lažjo uvedbo avtomobilov na plin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina ter družbi Geoplin in Geoplin plinovodi so vlado pozvali k ustvarjanju pogojev za lažjo uvedbo avtomobilov na stisnjen zemeljski plin.

Ob tem poudarjajo na vlogo, ki jo lahko imajo stisnjen zemeljski plin in plinovodna omrežja pri razvoju trajnostne mobilnosti v državi.

"Edina država v EU, ki še nima nobene javne polnilne postaje" "Tehnologijo uporabe zemeljskega plina v vozilih je razvila industrija in predstavlja dobro preizkušene in komercialno izvedljive tehnične in organizacijske rešitve, ki vključujejo distribucijo goriva (standardi za polnilne postaje) ter različne serijske modele avtomobilov za javni prevoz (avtobusi), tovorna vozila in osebna vozila," so poudarili v pismu, ki so ga naslovili na vlado.

Ob tem so dodali, da praktično ni avtomobilske znamke, ki teh avtomobilov ne bi ponujala. To pomeni, da je lahko uvajanje te tehnologije v Sloveniji - edini državi v EU, ki še nima nobene javne polnilne postaje - hitro in dobičkonosno, tako za ponudnike tovrstnih storitev kot za uporabnike.

Koristi za okolje, predvsem v zmanjšanju emisij prašnih delcev PM 10 in PM 2,5, dušikovih oksidov in ogljikovega dioksida, bi lahko bile po oceni podpisnikov pisma velike in bi jih lahko dosegli v zelo kratkem času, saj je tehnologija znana in niso potrebna dodatna testiranja oz. razvijanja. Poleg tega so avtomobili na stisnjen zemeljski plin predhodnik uporabe bioplina in vodika v prometu ter jih je potrebno in smiselno uvesti med čakanjem na uporabo vodika v prometu.

Med ukrepi za spodbujanje uporabe stisnjenega zemeljskega plina za vozila v Sloveniji predlagajo priznanje že obstoječih tehničnih standardov, sprejetih v EU za projektiranje in delovanje polnilnih postaj ter dovoljenja za avtomobile na stisnjen zemeljski plin, posebno davčno obravnavo zemeljskega plina za tovrstno uporabo v prometu, finančno podporo fizičnim in pravnim osebam za nakup vozil ter uvedbo dovoljenj za vstop v mesta oz. dele urbanih območij z vozili, ki zadoščajo ustreznim merilom glede prašnih delcev.

Podpisniki poziva so prepričani, da bo časovni zamik, potreben za razvoj električne mobilnost v naslednjih letih, dovolj dolg, da akterji s področja zemeljskega plina uvedejo omenjeno tehnologijo in hkrati amortizirajo potrebne naložbe.

Ne spreglejte