Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
1. 6. 2017,
17.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

Natisni članek

DUTB odvetnik T-2

Četrtek, 1. 6. 2017, 17.23

6 let, 6 mesecev

Odvetniki T-2 na slabo banko poslali 1,5-milijonski račun

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

T-2 | Foto STA

Foto: STA

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) bodo zaradi trmastega vztrajanja pri stečaju T-2 prejeli astronomski račun.

Odvetniki družbe T-2 in njenih lastnikov, ki so na ustavnem sodišču uspešno odbili napade DUTB in tretjega največjega telekomunikacijskega operaterja v državi rešili iz stečajnega postopka, od družbe pričakujejo plačilo skoraj 1,5 milijona evrov.

Gre za stroške zastopanja in predvsem nagrade za dobljeno ustavno pritožbo.

Največ, visokih 780.500 evrov, zahteva odvetniška družba Tršan, ki je zastopala T-2, preostalo pa pričakujejo odvetniške pisarne Miro Senica, Čeferin in partnerji ter Pavec in partnerji, ki so pred sodišči štirih različnih stopenj zastopale lastnike T-2.

Odločalo bo ustavno sodišče

Visoke odvetniške stroške bi morali poravnati DUTB, Hypo, TCK in Abanka. Ti so namreč zahtevali stečaj T-2, vendar so bili pri tem neuspešni.

ustavno sodišče | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Zahtevke za povračilo stroškov so omenjene odvetniške pisarne priglasile po tem, ko so na ustavnem sodišču ugodili njihovi pritožbi proti stečaju T-2.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da vsak udeleženec nosi svoje stroške, vendar lahko ustavno sodišče odloči tudi drugače. Po javno dostopnih podatkih v zvezi s tem še ni sprejelo odločitve.

Največ pol milijona evrov

Za zdaj kaže, da bi lahko upniki T-2 na čelu z DUTB plačali do največ pol milijona evrov.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so v tem tednu sprejeli sklep, na podlagi katerega so zavrnili večino stroškov, ki so jih za zastopanje v zadevi T-2 priglasile odvetniške pisarne.

Ob tem so že odločili, da morajo poravnati nekaj manj kot 20 tisoč evrov stroškov. Hkrati so se izrekli za nepristojne za odločanje o stroških, katerih vrednost znaša nekaj manj kot 450 tisoč evrov. O tem bo odločalo ustavno oziroma druga sodišča.

T-2 trikrat v stečaj

Stečaj T-2 je bil marca letos razveljavljen. Ustavno sodišče je v odločbi opozorilo na hude posledice, ki so nastale, ker je bilo lastnikom T-2 onemogočeno upravljanje lastnine.

"Dejstvo je, da za stečaj družbe T-2 res ne obstajajo nikakršni ekonomski razlogi, saj je družba solventna in posluje z dobičkom, svoje obveznosti do upnikov pa lahko glede na dolg, ki ga ima, v celoti poravna do konca leta 2021," so tedaj sporočili iz podjetja Garnol, lastnika T-2.

Poslovanje T-2 je torej v skladu z načrtom, ki je bil potrjen v postopku prisilne poravnave.

slaba banka, DUTB | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Kot je znano, je Okrožno sodišče v Ljubljani že avgusta 2015 poslalo T-2 v stečaj, vendar se je na to uspešno pritožilo podjetje Garnol. Dokazovalo je, da T-2 ni insolventen, kar je pogoj za začetek stečajnega postopka.

Na ustavnem sodišču so novembra 2015 razveljavili odločitev višjih sodnikov in jim jo vrnili v ponovno odločanje. Pozneje so sodišča stečajni postopek nekajkrat začela in razveljavila. Nazadnje maja lani, ko so T-2 v stečaj (spet) poslali višji sodniki.

Stečaj T-2 so že maja 2014 zahtevali upniki na čelu z DUTB. Ti imajo do T-2 za več kot sto milijonov evrov zahtevkov. Hkrati se z njegovimi lastniki že dalj časa na sodišču borijo za lastniški nadzor nad T-2.

DUTB nima zavarovanih terjatev

DUTB je sicer sredi lanskega leta izgubila v sodnem sporu s T-2 glede zavarovanja svojih terjatev. Celjsko sodišče je odločilo, da terjatve DUTB niso zavarovane, ker NLB in Banka Celje (pozneje pripojena Abanki) zavarovanja nista vpisali v Ajpesov register.

To pomeni, da ima DUTB, ki je ob prenosu bančnih terjatev na slabo banko prevzela tudi terjatve obeh bank do Zvona Ena Holdinga oziroma T-2, večino terjatev nezavarovanih.

V postopku odločanja o usodi T-2 je, kot smo razkrili že leta 2015, aktivno sodelovala pravnica Nina Plavšak, ki je sprva pomagala lastnikom T-2, nato pa prestopila na stran DUTB.

Ne spreglejte